Laten we beginnen bij ginger beer. Hiermee is het oorspronkelijk allemaal begonnen, en wel in de 19de eeuw in Engeland. Traditioneel werd gember gefermenteerd en met een mix van water en suiker gebrouwen. Het resultaat was een gemberbier met 11% alcohol (en ja, daarvan komt dus het woord beer in ginger beer!).
Het verschil tussen ginger beer en ginger ale is dus dat het eerste gefermenteerd is en daardoor een veel pittiger en uitgesproken gembersmaak heeft en iets minder koolzuur. Ginger ale is een echte frisdrank en het heeft een zachtere, zoetere smaak met toetsen van sinaasappel of kaneel.
Fermentatie. Het drankje werd gemberbier genoemd, passend ook wel want het werd, net als bier, gefermenteerd. Daar zit 'm ook meteen het verschil met ginger ale. Dat is gembersmaak gemengd met koolzuurhoudend water, bevat dus geen alcohol en werd trouwens ook pas in 1907 in Canada uitgevonden.
Deze verfrissende drank is niet alleen een dorstlesser, maar ook nog eens gezond alternatief voor frisdrank! En dit allemaal omdat het een gefermenteerde drank is. Fermentatie betekent dat suikers en slechte bacteriën in levensmiddelen en dranken door natuurlijke micro-organismen worden omgezet in zuur, gas of alcohol.
Vroeger zat er nog wel alcohol in het drankje, daarom werd het gemberbier genoemd. Tegenwoordig is Ginger Beer echter een non-alcoholisch drankje, dat steeds populairder wordt. Gember is sowieso een steeds vaker voorkomend ingrediënt in onze keuken.
Traditioneel gemberbier is een gezoete en koolzuurhoudende, doorgaans niet-alcoholische drank. Deze wordt geproduceerd door de natuurlijke fermentatie van bereide gember, gist en suiker. De oorsprong ligt in de koloniale specerijenhandel met het verre oosten en de suikerproducerende eilanden van de Caraïben.
Gember werd vroeger regelmatig aan bier toegevoegd, met name in porter. Gebruik 50 tot 150 gram geraspte gember per 10 liter bier. Deze kan je aan het begin van het koken toevoegen.
Gember bevat een chemische stof die 'gingerol' heet. Gingerol prikkelt onze smaakpapillen een beetje zoals peper dat ook doet.
Het National Center for Complementary and Alternative Medicine deed hier onderzoek naar en vond dat kan gember voor bijwerkingen kan zorgen zoals gasvorming, een opgeblazen gevoel en maagproblemen. Maar dat is niet alles, bij een hoge dosis gember kan je ook last krijgen van brandend maagzuur en diarree.
Gember stimuleert je spijsvertering
Ook je speekselproductie, gal- en maagsappen krijgen een boost van gember. Daardoor gaat je maaginhoud sneller naar je darmen, en neemt een opgeblazen gevoel af. Ook verbetert gember de peristaltiek (samentrekkingen) in je darmen.
Ale is het resultaat van bierbrouwen, zoals men dat in het Verenigd Koninkrijk en Ierland kent. De ingrediënten en het brouwproces zijn nagenoeg hetzelfde als bij het brouwen van pils. Het verschil zit vooral in het feit dat bij de gekiemde gerst (mout) ook een deel geroosterde gerst wordt toegevoegd.
Gezondheidsvoordelen van ginger ale
Ginger ale wordt volgens haar en verschillende gezondheidssites namelijk ook als huis-tuin-en-keukenmiddeltje aangeraden tegen misselijkheid, een opgeblazen gevoel en spierpijn en als ontstekingsremmer.
Koozuurhoudend water, suiker, natuurlijke gemberaroma's met andere natuurlijke aroma's, voedingszuren: citroenzuur en appelzuur, kleurstof: karamel (E150d), zoetstoffen: acesulfaam K en sucralose.
Ginger beer is de nieuwe lieveling van Luscombe, als we oprichter Gabriel David mogen geloven. Hij maakte drie varianten: Cool Ginger Beer, Hot Ginger Beer en Passionate Ginger Beer. Voor ieder wat wils, jup. Deze Hot Ginger Beer is de meest pittige van het stel – met mucho gember is dit een heavy one.
Royal Club Ginger Beer: de ultieme verfrissing met een uitgesproken gember smaak. Voor als je net even iets anders wil. Een heerlijk en toegankelijk drankje waar je extra van kan genieten. Zonder alcohol en verkrijgbaar in een 1l pet en 33cl blik.
Hoewel gember bij veel mensen juist misselijkheid kan verminderen en het de spijsvertering een oppepper geeft, kan het ook zorgen voor maag- en darmklachten. Volgens het National Center for Complementary and Alternative Medicine krijgen sommige mensen last van een opgeblazen gevoel of maagklachten.
Een aantal studies hebben aangetoond dat gember effectief is in het wegnemen van je slaapproblemen. Gember is namelijk een hele goed bron van zink, en zink heb je nodig om melatonine aan te maken, en aangezien melatonine het belangrijkste slaaphormoon is, is het belangrijk om deze voedingstoffen binnen te krijgen.
Gember is zeker goed voor het afvallen, maar je moet niet verwachten dat het wonderen verricht. Het kan gebruikt worden als aanvulling op een gezonde voeding en genoeg beweging. Het is belangrijk dat je naast het gebruik van gember, ook gezonde keuzes maakt.
De schil van gember is bruin en droog, maar in feite is hij perfect te eten. Koop je een gemberknol in de supermarkt, dan volstaat het om de schil goed af te spoelen. Je kan eventueel ook een spons gebruiken. Hoe ouder de gember, hoe taaier en droger de schil.
Gember zorgt ervoor dat je huid een gezonde glans en een egalere teint krijgt. Hiermee gaat het vroegtijdige huidveroudering tegen. Wanneer je last hebt van veel acne kan gember helpen je huid te kalmeren. Dit komt door de zuiverende en ontstekingsremmende werking.
Gember bevat de mineralen magnesium en kalium. Magnesium vermindert spierkramp en kalium regelt uw vochtbalans en bloeddruk.
Op gember maken supermarkten een behoorlijke winst. De prijzen waarvoor Total Produce aan de groothandel en detailhandel verkoopt, liggen rond de 13 euro per kilo.
Een heerlijk sterk gemberbier. Deze Ginger Number 8 van Sulzbacher's is een glutenvrij gemberbier. Het is een smaakvol en vers product gefermenteerd uit de beste natuurlijke gembers en suikers. Het bevat geen kunstmatige kleurstoffen, conserveringsmiddelen en smaakstoffen.
Voor 10 liter moet 5 gram ongeveer genoeg zijn. Je kan er ook voor kiezen om een klein deel van de kaneel al toe te voegen aan het begin van het koken. Dit geeft je bier een winters gevoel.