1 De Sixtijnse Kapel (in het Italiaanse Cappella Sistina geheten) is vernoemd naar paus Sixtus IV, die de opdracht gaf de kapel te bouwen. 2 Paus Sixtus IV wilde dat de Sixtijnse Kapel precies dezelfde afmetingen zou krijgen als de Tempel van Solomon in Jeruzalem, zoals beschreven in het Oude Testament.
De huidige kapel werd ontworpen door Baccio Pontelli voor paus Sixtus IV, naar wie ze is vernoemd, en werd tussen 1473 en 1481 gebouwd onder toezicht van Giovannino Dolci.
De fresco's op het plafond van de Sixtijnse Kapel werden tussen 1508 en 1512 door Michelangelo geschilderd in opdracht van paus Julius II. Oorspronkelijk geschilderd als gouden sterren aan een blauwe hemel, werkte Michelangelo aan het plafond om het om te vormen tot een van de beroemdste kunstwerken ter wereld.
De Sixtijnse Kapel (Italiaans: Capella Sistina; Engels: Sistine Chapel) werd gebouwd tussen 1475 en 1483 in opdracht van Paus Sixtus IV, naar wie de kapel genoemd werd. Paus Sixtus IV had een huiskapel nodig en gaf de opdracht aan de architect Giovanni dei Dolci er een te bouwen.
Helaas is het niet toegestaan om hier te fotograferen. Dit wordt tegengegaan door strenge bewaking te hanteren binnen de kamer. Gelukkig zijn er genoeg bezienswaardigheden waar je zo veel foto's mag maken als je maar wilt. Wist jij al dat het op deze plekken verboden was om te fotograferen?
Tickets voor de Sixtijnse Kapel en de Vaticaanse Musea zijn ter plekke te koop, maar het is aan te raden om dit vooraf online te doen. Een standaardticket kost €17 (aanschuiven in de wachtrij). Tickets voor kinderen en jongeren tot 18 jaar kosten €8.
Om toegang tot de Sixtijnse kapel te krijgen, moet je een bezoek brengen aan de Vaticaanse musea.
Een fresco (Italiaans voor "vers") is een muur- of plafondschildering waarbij de verf direct op de natte kalk wordt aangebracht, zodat zij daarmee, na droging, één geheel vormt. Het voordeel van fresco's is dat de pigmenten, die door de kalklaag geabsorbeerd worden, zeer duurzaam zijn.
Het is misschien wel Michelangelo's bekendste werk: de schilderingen in de Sixtijnse Kapel. In deze blog delen we vijftig bijzondere feiten en anekdotes over de Sixtijnse Kapel. 1 De Sixtijnse Kapel (in het Italiaanse Cappella Sistina geheten) is vernoemd naar paus Sixtus IV, die de opdracht gaf de kapel te bouwen.
Witte rook betekent: 'beslissing dat iets kan doorgaan', 'belangrijke beslissing waarnaar al enige tijd wordt uitgekeken'. Met bijvoorbeeld 'Nog geen witte rook over nieuwe wet' is bedoeld dat de nieuwe wet nog niet is vastgesteld of aangenomen.
Witte rook uit de schoorsteen van Sixtijnse kapel betekent: er is een nieuwe paus gekozen. Het signaal waaraan de buitenwereld traditiegetrouw kan aflezen of er een paus is gekozen, is de rook die tijdens het conclaaf twee maal per dag opstijgt uit de smalle schoorsteen van de Sixtijnse Kapel.
Michelangelo was niet de enige die fresco's schilderde. Andere bekende frescoschilders zijn Pietro Cavallini, Filippino Lippi en Domenico Ghirlandaio. Ook was schilderde de Duitse schilder Johann Adam Schöpf, onder andere in kerken in München en Houthem.
De Sixtijnse Kapel bevindt zich niet in de Sint-Pietersbasiliek, maar in de aangrenzende Vaticaanse Musea. Voor het bezoeken van dit museum met de Sixtijnse Kapel is het vereist tickets te kopen. Het museum heeft vaak enorme wachtrijen en kan zeker in het hoogseizoen vol zijn.
Colosseum, Vaticaanse Musea & Sixtijnse Kapel: dagtour
S'Ochtends bezoek je de Sint-Pietersbasiliek, de Vaticaanse musea en zijn enorme kunstcollectie en Michelangelo's Sixtijnse Kapel.
Het Apostolisch Paleis (Italiaans: Palazzo Apostolico), ook wel Pauselijk Paleis of Heilig Paleis, is het officiële woon- en werkpaleis van de paus in Vaticaanstad.
Toegang tot Vaticaanstad zelf is gratis, maar voor de Vaticaanse musea en tuinen moet je wel betalen. Ook als je de koepel van de Sint-Pietersbasiliek wil beklimmen zal dat je geld kosten. Voor de Sint-Pietersbasiliek zelf moet je niet betalen, maar dat resulteert wel in wachttijden van twee of meer uren.
De Sixtijnse Kapel heeft haar functie als pauselijke hofkapel tot op heden behouden en hier vinden dan ook de belangrijkste liturgische vieringen voor het pauselijk hof plaats. Ook is de kapel vaak de plek geweest waar de kardinalen samenkwamen om tijdens een conclaaf een nieuwe paus te kiezen.
De brandweer van het Vaticaan heeft vanmiddag een speciale schoorsteen geplaatst op het dak van de Sixtijnse Kapel. De bijna 2 meter lange koperen buis wordt verbonden met twee speciale gietijzeren ovens die al in de kapel zijn geplaatst, aldus het Italiaanse persbureau ANSA.
Hoe lang duurt het bezoek aan het Vaticaan? Trek minstens 3-4 uur uit voor een volledige verkenning van de Vaticaanse Musea en ongeveer 1,5 uur voor een bezoek aan de Sint-Pietersbasiliek.
De Roma Pass is de officiële kortingskaart die wordt aangeboden door de stad zelf. Een groot aantal bezienswaardigheden en musea zijn namelijk in het beheer van de stad. De kaart geeft je gratis toegang tot 1 of 2 bezienswaardigheden zoals het Colosseum en de Galleria Borghese.
Voor toegang tot de Vaticaanse Musea en de Sixtijnse Kapel moet je kaartjes kopen. De toegang tot de Sint-Pietersbasiliek is daarentegen gratis.