Voor een strandvakantie ben je in Suriname aan het verkeerde adres, want de Caribische kust is daarvoor te moerassig. Wel worden er strandjes aan de rivieren geschikt gemaakt voor recreatie.
Naast het feit dat Suriname geen witte stranden heeft, heeft Suriname ook geen helderblauw water. Al het natuurlijke water in de Surinaamse rivieren is hartstikke zwart. De recreatieoorden met het surrogaat strand liggen allemaal langs de diverse rivieren die het land rijk is. En dat water is dus allemaal zwart.
Er zit veel vis in de rivier, helaas zie je er niets van omdat het water bruin is. Suriname heeft veel rivieren die in zee uitmonden en starten in de hoger gelegen delen. Zij nemen slib mee, vandaar de bruine kleur van de rivier. Zo kent het land ook geen witte stranden, hoewel het een grote kustlijn heeft.
De kustvlakte is de landstreek van Suriname langs de kust van de Atlantische Oceaan.
Veel mensen in Nederland hebben een speciale band met Suriname. Onder veel Surinamers in Nederland is het een populair vakantieland. Maar ook voor de mensen die geen band hebben met het land is een vakantie Suriname een leuk avontuur. Het land heeft namelijk meer dan genoeg te bieden voor een leuke vakantie!
Waarom producten in Suriname steeds duurder worden
"Het begint allemaal bij de importeurs", vertelt voorzitter van de Vereniging van Economisten in Suriname. "Die moeten Amerikaanse dollars kopen om aan de producent te betalen." Eén Amerikaanse dollar kost nu 13 Surinaamse dollar.
Het enige waaraan je kunt zien dat je je toch echt in Suriname bevindt is de kleur van het water langs het strand: niet zeeblauw, maar tropisch bruin.
Troebel water kaatst juist gele en groene lichtdeeltjes terug, waardoor er een geelgroene kleur ontstaat. Zo heeft de Noordzee bijvoorbeeld een groenbruine kleur. Dit komt door de vele algen die in de Noordzee leven. Precies om deze reden is een sloot of een zanderig meer ook vaak geel, groen of bruin.
SurinameDe Surinaamse jungle in. Meer dan 80 procent van Suriname is tropisch regenwoud. Dikke kans dus dat je op vakantie naar Suriname de jungle in gaat. Bijvoorbeeld naar Kabalebo en Awarradam.
Het leidingwater in Suriname is drinkbaar, maar toch wordt aangeraden water in flessen te gebruiken.
Maar liefst 85% van Suriname bestaat uit tropisch regenwoud behorende tot het Amazone bassin. Omdat er amper wegen het land in lopen, is dit regenwoud voor het grootste deel ongerept en dat is uniek.
De groenbruine Noordzee
Troebel water kaatst juist gele en groene lichtdeeltjes terug, waardoor er een geelgroene kleur ontstaat. Zo heeft de Noordzee bijvoorbeeld een groenbruine kleur. Dit komt door de vele algen die in de Noordzee leven.
Onze Noordzee behoort tot de schoonste en veiligste zeeën ter wereld.
Daarom is zie je vaak mooie blauwe zeeën omdat de kleur blauw wordt weerkaatst. Maar de Noordzee zit vol stofdeeltjes en plantdeeltjes. Daardoor kunnen de blauwe stralen niet goed door het water dringen en wordt het licht niet weerkaatst en lijkt het water groengrijs.
Ogri ai is letterlijk vertaald 'boze oog' vanuit het Sranan tongo en staat voor geloof in de creools-Surinaamse cultuur aan de schadelijke invloed van iemands blik, het boze oog, waar vooral kleine kinderen uiterst gevoelig voor zouden zijn. De Ogri ai kraal is de meest bekende kraal binnen de Surinaamse gemeenschap.
De Middellandse Zee blijft een van de meest vervuilde zeeën ter wereld. Er drijft vier keer meer zwerfafval in rond dan in de Noordzee, blijkt uit een net gepubliceerde studie van het gezaghebbende Franse zeeonderzoeksinstituut Ifremer.
Hoge troebelheid betekent veel deeltjes. Deeltjes in het water bestaan uit zand, klei, algen en bacteriën en restanten van dode organismen en schelpen. Een overzicht van de deeltjesconcentratie in het oppervlaktewater van de Noordzee verkrijgen we door de analyse van satellietopnamen.
Als het water schoon is worden de blauwe stralen gereflecteerd, waardoor het water blauw lijkt. Hoe dieper en groter het water is, hoe blauwer de zee lijkt. Dit komt doordat er midden in de zee bijna geen vervuiling is, waardoor de blauwe stralen helemaal terugkaatsen.
De Surinaamse natuur bestaat uit grote meren, parelwitte stranden, reusachtige bomen, hoge bergen en magische eilandjes. Laat je zintuigen prikkelen door de hitte van de jungle, het gekwetter van tropische vogels en de brulapen die je al van verre kabaal hoort maken.
'Het zand bepaalt alleen de kleur, niet hoe schoon het water is. In het heldere water kan meer vervuiling, bijvoorbeeld fosfaat of nitraat, zitten dan in het donkere water. Om dit echt zeker te weten, moet het water geanalyseerd worden', legt Willem uit.
Het ultramarijnblauw wordt vervaardigd uit kaolien, soda, zwavel, en pek of houtskool. Dit wordt gestookt, waarbij een groene verfstof ontstaat. Bij afkoeling oxideert deze tot ultramarijnblauw. Nu kon men het blauwsel goedkoop en in grote hoeveelheden vervaardigen.
U bent gearriveerd in Suriname, veel tijd om te relaxen is er niet want de nodige formaliteiten moeten zo snel mogelijk worden afgehandeld. De eerste stap is het verlengen van het Visum, daarna volgt de tweede stap het aanvragen van een tijdelijke verblijfsvergunning.
Neem verschillende betaalmiddelen mee en bewaar ze apart: een bankpas, een creditcard en voldoende contant geld, bij voorkeur in euro's. Gebruik van een bankpas is meestal goedkoper dan gebruik van een creditcard. De kosten verschillen per bank, per bankpas en per creditcard.