Als uw konijn een ontstoken oog heeft, dan houdt hij het oogje vaak dicht. Rond het oog zit dan vaak wat vieze uitvloei. Het oog zelf ziet er bij een ontsteking vaak wat rood uit. Er zijn verschillende ontstekingen, die ook allemaal weer andere symptomen hebben.
Sommige konijnen, vooral die met bolle koppen zoals hangoren of dwergjes, kunnen snel verstopte traanbuizen hebben zodat het oog overstroomt. Het oogwit van een konijn hoort netjes wit te zijn, u kunt dit zien door het ooglid wat omhoog te schuiven. Rode ogen duiden vaak op ontstekingen en irritaties.
Veel mensen zijn van mening dat de ogen 'eng' zijn, door de rode kleur. Omdat albino konijnen geen kleur hebben, zijn de ogen eigenlijk doorzichtig, waardoor de ogen de kleur hebben van het bloed dat achter de ogen aanwezig is. Deze rode ogen houden veel mensen tegen om een albino konijn te nemen.
Maar bij konijnen draaien we het om: elk wit konijn met rode ogen is een albino.
Vlak voor de neus en onder de kin hebben ze een blinde vlek. Ze kunnen niet zien wat daar gebeurt. Elk konijnenbaasje heeft het wel eens meegemaakt: je plaatst iets lekkers vlak voor de neus van je konijn maar hij ziet het niet.
Konijnen leren hun naam
Er kunnen maanden overgaan voor het dier zijn naam herkent. Dit lukt bovendien ook niet bij elk konijn. Sommigen leren hun naam na verloop van tijd, anderen niet. Er zijn ook mensen die hun konijn een aantal andere eenvoudige woorden als 'nee' hebben aangeleerd.
Gesloten of half-dichtgeknepen ogen: De ogen van een konijn met pijn zullen meer dichtgeknepen zijn. De blik is niet ontspannen. Diepliggende ogen: Bij pijn kunnen de ogen ook dieper worden teruggetrokken in de oogkas. Uitpuilende ogen: Soms kunnen de ogen bij een konijn met pijn juist uitpuilen.
De Vlaamse reus is een echt Belgisch ras dat sinds 1848 in Nederland erkend wordt. Dit grote konijnenras weegt maar liefst 6 tot wel 8 kg. Een Vlaamse reus heeft een vriendelijk en betrouwbaar karakter. Hij reageert goed op andere konijnen, mensen, kinderen maar ook op dieren.
De Franse Hangoor is gek op aandacht. Dit ras is zeer op mensen gericht en houdt van knuffelen. Door zijn vriendelijke karakter heeft dit konijn geen moeite met andere huisdieren.
Het ras van het konijn
Over het algemeen zijn er enkele soorten raskonijnen die er niet zo van houden om gehanteerd te worden. Een goede keuze is een hangoorkonijn of een kruising hangoor. Deze zijn van nature erg rustig en relatief gemakkelijk tam te maken.
Een konijn kan je vanaf 10 euro kopen of adopteren. Een gevaccineerd, gecastreerd (ras)konijn kost tussen de 45 en 100 euro. Hou er rekening mee dat je konijnen niet alleen mag houden, je zal er dus minstens twee moeten kopen. De aankoop van een hok en ren, de nodige inrichting en het voeder kost ongeveer 200 euro.
Een oogontsteking komt meestal door een virus, vaak een van de vele verkoudheidsvirussen. Minder vaak is een bacterie de oorzaak. De klachten en hoe de oogontsteking verloopt zijn hetzelfde. De adviezen zijn ook hetzelfde.
Konijnen kunnen wel 300 à 350 keutels per dag produceren! Kleine konijnen hebben vanzelfsprekend kleinere keutels dan grote konijnen.
Klassiek kan myxomatose herkent worden aan de dikke oogleden, dikke lippen, gezwollen neus, gezwollen oren en zwelling onder de staart. Een geïnfecteerd konijn verslechterd vaak heel snel. Andere symptomen zijn; minder alert, koorts en waterige tot etterige uitvloeiing uit de ogen. De eetlust blijft meestal goed.
Dus, als je overdag's werkt, vindt hij het niet erg om in de kooi te blijven, als dat beslist noodzakelijk is. Maar hij moet er een paar uur per dag uit, zowel om zijn pootjes te strekken als om het sociale contact met jou. Hoe langer de tijd is dat een konijn in de kooi moet doorbrengen, hoe groter de kooi moet zijn.
Konijnen zien niet alleen zwart-wit. Vergeleken met mensen zien konijnen niet zo veel kleuren, maar rood en groen kunnen ze goed uit elkaar houden. Konijnen zien niet alleen zwart-wit. Vergeleken met mensen zien konijnen niet zo veel kleuren, maar rood en groen kunnen ze goed uit elkaar houden.
Konijnen zijn slimme en intelligente dieren die erg houden van spelen. Met een WC-rol of een eierdoos kun je leuk konijnenspeelgoed maken. Graven maakt konijnen helemaal gelukkig. Dit kan natuurlijk in de tuin, maar ook in een bak zand op je balkon.
Als je met een konijn wilt knuffelen kun je beter hem uitnodigen met wat lekkers om zelf op je schoot te klimmen. Dat is veel minder stressvol voor een konijn. De beste manier om een konijn op te pakken is 1 hand onder zijn kontje en 1 hand onder zijn borst.
Tijd om te wennen
Zet de kooi op een rustige plaats in huis. Laat je konijn eerst aan alle geluiden en mensen om hem heen wennen, terwijl hij in de kooi blijft. Praat tegen hem en geef hem door de tralies heen zijn eigen voer of wat lekkers. Pas als hij wat meer gewend is, kun je het dier in een ren laten lopen.
In tegenstelling tot wat eerder vaak gedacht werd (konijnen zijn dom...), is het intussen duidelijk dat ze intelligente dieren zijn. Ze hebben een olifantengeheugen voor nare dingen die ze hebben ervaren. Ze kunnen eenvoudige spelletjes leren of met springwedstrijden meedoen.
Een boos en ongelukkig konijn
Het konijn kan zichzelf snel omdraaien en wegrennen en daarbij met zijn achterpoten vegen. Tegelijkertijd kan hij hierbij zijn oren plat tegen zijn rug houden. Een konijn kan ook op de achterpoten zitten.
* Ligt hij languit gestrekt op de buik, met de poten naar achteren, dan bedoelt hij dat hij zich relaxed en veilig voelt, dat hij ligt te rusten en nu liever even niet gestoord wil worden. * Ook languit op de zij liggen betekent dat hij zich veilig en prettig voelt.
Geef je konijnen geen bieslook, prei, ui, courgette, knoflook, bonen of erwten, rabarber, aardappelen, mais, vaste koolsoorten zoals rode kool, spruitjes en pas gemaaid gras.