De "gekke vijf minuten" is één van de manieren waarop een hond kan omgaan met prikkels uit zijn omgeving. Het is een uiting van dat hij in de loop der tijd een aantal dingen meegemaakt heeft, die ervoor zorgen dat hij overprikkeld is. Zijn spreekwoordelijke stress-emmer zit vol.
Door rond te draaien op één plek, trappen de honden onbewust gras en bladeren plat om zo een vlak oppervlak te creëren om op te slapen. Ze bouwen dus eigenlijk een comfortabel nest. Veel honden cirkelen rond een plek voordat ze lekker gaan liggen rusten.
je hond is (veel) drukker of juist trager dan normaal. hij luistert minder goed en reageert trager dan normaal. hij is prikkelbaar, wat zich uit in bijvoorbeeld uitvallen naar honden, veel blaffen of afzonderen. je hond heeft minder controle over zijn bewegingen, zijn coördinatie neemt af.
Ze rennen als een dolle door het huis of door de tuin. Ze zijn letterlijk niet meer te stoppen. Ze gaan vaak hun tandjes gebruiken en zijn totaal niet meer aanspreekbaar. Maar niet alleen pups laten dit gedrag zien, ook volwassen honden krijgen wel eens de gekke 5 minuten.
Je hond houdt van je
Het jou overal volgen betekent vaak dat jouw hond echt heel veel van jouw houdt. Honden zijn super sociale dieren en willen graag bij hun baasje in de buurt zijn. Jij bent zijn hele wereld, bij jouw voelt hij zich veilig, jij speelt met hem, bij jouw is hij gelukkig.
Je kunt je hond ook gewoon lekker kriebelen en aaien, maar er op een gegeven moment ook mee stoppen, dan is dat direct je grens. Die grens kun je bijvoorbeeld gaan stellen wanneer de hond helemaal gek en hyperactief wordt wanneer jij hem aait. Dan ga je pas weer verder als hij zich rustig op stelt.
De voornaamste reden dat honden likken is plezier. Je hond heeft het naar zijn zin of ontmoet nieuwe mensen die met hem willen spelen. Wanneer een hond je gezicht, handen of voeten likt bij thuiskomt, is het erg waarschijnlijk dat hij blij is dat je thuis bent. “Welkom thuis en geef mij aandacht!”.
Natuurlijk kun je, als je de symptomen niet vertrouwt, een afspraak maken bij je dierenarts om dit te bespreken. Maar, als je hond zich plotseling anders gaat gedragen, en zich bijvoorbeeld binnen een paar uur opeens ziek gaat gedragen, dan is het noodzakelijk om toch snel actie te ondernemen.
Wanneer dit moment is verschilt enorm per hond. Zo kan het zijn dat je hond al iets rustiger wordt bij een leeftijd tussen de 6 en 9 maanden. Wanneer je hond volwassen is, dit is tussen de 1 en 2 jaar, zie je vaak dat de grote hoeveelheid puppy energie is verdwenen.
Als een hond overprikkeld is heeft de hond te veel prikkels gehad. Zie het hoofd als een emmer, bij te veel prikkels stroomt de emmer over. Er is op dat moment geen ruimte voor rust in het hoofd. De hond kan druk gedrag gaan vertonen, kan gaan uitvallen, kan in de riem gaan bijten of kan gaan happen naar de eigenaar.
Indien een hond zich absoluut niet op zijn gemak voelt in een bepaalde situatie, zal hij dit zeker laten merken. Honden kunnen hier verschillend op reageren. Een vaak vertoond gedrag is vermijding. Je hond zal zijn staart plat tussen zijn benen hebben en je bezorgt / gestrest aankijken.
Een hond houdt namelijk wel echt van het baasje. Dit geeft hij onder ander aan door tegen je aan te komen liggen of leunen. Dit is voor honden een teken van affectie. Zelfs als hij bang is en tegen je aankomt leunen of bij je komt liggen bedoelt hij dit lief.
Hond rondjes draaien voor het poepen
Zo zou het gras vlakker worden waardoor er een fijne platte plek ontstaat om de grote boodschap op te doen. Of je hond zou de omgeving even willen scannen voor een veilige en vooral rustige poepplek.
Sommige honden willen ook in je oor of je neus likken, dat is het moederinstinct dat boven komt drijven, ze willen je gewoon verzorgen en zo je oren, ogen, neus en aangezicht reinigen. Er bestaan verschillende vormen van likjes geven. Zo zal een moederhond haar baby's onmiddellijk na de bevalling droog willen likken.
Komt je pup naar je toe en bijt hij in je handen, dan wil hij vaak uitdagen tot spel. Dit kan komen omdat hij zich verveelt. Het is belangrijk dat je op dit moment de pup niet wegduwt of tegen hem praat. Hij heeft dan namelijk bereikt waar hij voor kwam, namelijk aandacht!
Stress bij honden kan zowel met vrolijkheid als met angst te maken hebben. De hond wordt bijvoorbeeld vrolijk als hij aan jouw activiteiten merkt dat hij zo meteen uitgelaten zal worden. Ook deze opwinding wordt onder stress geschaard, maar dit zorgt in principe niet voor problemen.
Een hond kan gaan hijgen of zwaar gaan ademen doordat het lichaam te weinig zuurstof krijgt. Een hond met problemen met de zuurstofvoorziening zal ook sneller ademen in rust, dus als de hond slaapt. Normaliter ademt een hond in rust minder dan 30 maal per minuut (ongeacht de grootte van de hond).
Gedragingen die kunnen duiden op pijn
Verwijzen naar een pijnlijke plek: wanneer een hond pijn heeft op een bepaalde plek gaat hij deze plek vaak herhaaldelijk likken, bijten of krabben. Vooral bij acute pijn wordt dat veel gezien. Daarnaast probeert hij het pijnlijke (lichaams-)deel te verstoppen.
Vroeger keek je hond dus vooral naar flikkerende beelden, maar tegenwoordig kan hij de beelden net als wij in de vorm van een film zien. Kunnen honden tv kijken, zoals wij dat zien? Nee, dat niet. Honden volgen niet series of films zoals wij die volgen en begrijpen.
Of je huisdier je wel of niet mist, blijkt afhankelijk van het soort huisdier dat je hebt. Katten en honden reageren namelijk nogal verschillend op de afwezigheid van hun baasje.
Honden vinden het niet prettig als je hen rechtstreeks benadert terwijl je ze in de ogen staart. Zeker niet als je een vreemde bent. Het kan voor de hond zeer bedreigend overkomen. Draai je liever iets af, kijk af en toe weg en knipper een keer wanneer je een hond ontmoet.