Het aantal keer dat omhoog wordt gestapt, dus elke trede + het bordes is een optrede. Heeft een spiltrap 12 treden en eindigt deze met het bordes tegen de verdiepingsvloer, dan heeft deze trap 13 optreden: het bordes is de 13e opstap en dus de 13e optrede.
Je trap uittekenen vergt wat rekenwerk
Een voorbeeld: om een traphoogte van 2,55m te overbruggen met een optrede van 17cm, heb je vijftien treden nodig. Bij een val van 3,50m kom je dan uit op een aantrede van 28,3cm: die benadert dus het ideaal.
Een standaard dichte trap van 13 treden heeft een oppervlakte van ongeveer 6m2.
Een normale verdieping telt tussen de 12 en de 20 trappen.
Op- en aantrede
De optrede betreft de verticale afstand tussen de bovenzijden van opeenvolgende treden. Een van de criteria is dat de aantrede altijd minimaal 22 cm moet zijn. De optrede mag maximaal 18,8 cm hoog zijn.
Om een comfortabele trap te hebben, mag die niet te steil zijn, maar ook niet te vlak. In de praktijk betreffen de ideale maten een aantrede (zonder neus) van ongeveer 20 cm, een optrede van ongeveer 18,6 cm. Hoger dan 19 cm wordt er best niet gegaan, anders wordt de trap te steil en meer vermoeiend om op te lopen.
De diepte van een traptrede heet de aantrede. Voor nieuwbouw is de minimale aantrede van een reguliere trap (woonfunctie) 0,22 meter. Bij andere gebruiksfuncties en trappen die uitsluitend voor ontvluchten worden gebruikt is dit minimaal 0,185 meter. Voor bestaande bouw is de aantrede van een trap minimaal 0,13 meter.
Mensen zouden minstens vier tot acht traptreden moeten nemen voor het behalen van de meeste gezondheidsvoordelen.
Met traplopen verbrand je ongeveer 10 kcal per minuut. Dit is 560 kcal per uur. Met traplopen verbrand je zelfs meer calorieën dan met joggen: met 30 minuten joggen en 15 min traplopen (trap óp) verbrand je hetzelfde aantal calorieën. Wil je dus wat extra energie verbranden?
2 min traplopen heeft al een positief effect op de verbranding van calorieën. Als je dit meerdere malen per dag herhaalt, heeft het een groot effect op je gewicht en je cholesterol.
De pas geverfde treden kun je voorlopig alleen op sokken belopen. Als de verf uitgehard is (na een week), kun je ook met schoenen de trap op.
We adviseren watergedragen verf voor de trap, deze wordt ook keihard, stink niet en is beter voor het milieu. Kies als beste verf voor de trap een A-merk zoals Sigma, Sikkens of Wijzonol. Dit zijn namelijk professionele merken die garant staan voor de beste bescherming tegen krassen en beschadigingen.
Wilt u een snel gemiddelde? Dan adviseren wij om voor een trap met 12 treden uit te gaan van acht m2 verf. Dit is ongeveer 1 liter primer per laag.
Het is het beste om te kiezen voor een trap met brede treden en rubberen bekleding, omdat dit helpt stabiel op de trap te blijven staan en comfortabeler te werken. Een ander element dat niet op de ladder mag ontbreken, zijn veiligheidsstops voor bij het openen.
Een goed beloopbare trap voldoet aan de formule: (2 * optrede) + (1 * aantrede) = 590 mm. Hierbij is de 590 de zogenoemde stapmodulus: de lengte van een "stap" op de trap, dus ongeveer 60 cm. Bij een kleine optrede hoort een grote aantrede.
De horizontale afstand tussen 2 opeenvolgende traptreden heet de aantrede. De verticale afstand tussen 2 opeenvolgende traptreden heet de optrede. Een trap waarvan de helling gering is (kleine optrede en grote aantrede) wordt een luie trap genoemd.
Twee minuten traplopen heeft al een positief effect op de calorieverbranding. En ga je op een dag vaker met de trap, dan is het ook goed voor je gewicht, cholesterol en bloedsuiker. Met traplopen verbrand je ongeveer 10 calorieën per minuut.
Als je puur kijkt naar het aantal calorieën wat je verbrandt tijdens het sporten, dan is cardio de winnaar. Onder cardio vallen sporten zoals fietsen, hardlopen, zwemmen. Afhankelijk van je tempo en de intensiteit kun je al snel 300 tot 800 calorieën per uur verbranden.
Hardlopen en lunges krijg je wel onder de knie zonder helemaal buiten adem te raken. Maar bij traplopen ga je tegen de zwaartekracht in. Dit zijn eigenlijk lunges maar dan omhoog, dus nog zwaarder. Hierdoor verhoogt je hartslag en je hebt meer zuurstof nodig.
Traplopen.
Zoals je wel weet, is het nemen van de trap natuurlijk altijd een beter idee dan de roltrap of lift. Bij traplopen gebruik je vooral je billen en bovenbenen - je spieren worden gestimuleerd en dat zorgt voor een betere doorbloeding. Je spieren worden warmer en dat trekt uiteindelijk de huid strak.
Trap op meest effectief
Neem dan af en toe de trap naar boven! Het blijkt dat langzaam de trap oplopen twee keer zoveel energie kost als wandelen op normaal tempo: door de trap te nemen verbrandt je dubbel zoveel calorieën. Zelfs de trap aflopen is effectiever dan wandelen op een platte ondergrond.
Het skelet van een pup is nog niet verbeend. Daardoor kan belasting met een te hoge druk, problemen geven. Als de pup naar boven loopt op lage rug, heupen en knieën. Trap af lopen zorgt voor een verhoging van de belasting op schouders, ellebogen en polsen.
Een veilige trap, wat wil dat zeggen? De veiligheid van een trap wordt bepaald door de trapleuning én door de traptreden. De trapleuning moet stevig zijn en mag niet te glad zijn. De traptreden moeten groot genoeg zijn om je gehele voet erop te plaatsen en ze mogen niet te glad zijn.
Principe: De hellingsgraad bepaalt het volledige uitzicht van uw trap. Een trap van 45 graden of hoger wordt gezien als steile trap en is perfect voor een trap die u niet vaak gebruikt, zoals een zoldertrap. Voor de hoofdtrap in uw woning is het aangeraden een hellingsgraad van iets minder dan 45 graden te kiezen.
Het welstuk is de bovenste traptrede die aansluit op de verdiepingvloer, vaak minder diep dan de andere treden. In een gedeelte van de deze trede kan een inkeping worden voorzien zodat de verdiepingvloer daarin kan rusten.