Veel ziekenhuizen hanteren strenge kledingvoorschriften: artsen moeten een lange witte jas met korte mouwen dragen, ter voorkoming van
In de voorschriften staat dat je onderarmen onbedekt moeten zijn. Lange mouwen zijn dus uit den boze.
Vanuit de literatuur weten we dat zich op handen met kunstnagels meer pathogene (ziekmakende) micro-organismen bevinden dan op handen met natuurlijke nagels. Kunstnagels maken de handhygiëne moeilijker, omdat er na handdesinfectie of handen wassen met water en zeep nog steeds micro-organismen aan de handen zitten.
Géén sieraden en accessoires dragen tijdens het werk is de basis voor goede hygiëne en infectiepreventie. Sieraden en accessoires aan handen en onderarmen zijn niet toegestaan. Dus draag geen ringen (ook geen gladde trouwring), armband of polshorloge. Ook een piercing of brace aan hand of onderarm mag niet.
Zij geven aan dat het uniform ervoor zorgt dat ze herkenbaar zijn voor cliënten en familie. Zorgverleners vinden dat het uniform kundigheid uitstraalt en zijn trots het te dragen. Het dragen van eigen kleding zorgt er ook voor dat de zorgverleners de hygiëne in twijfel trekken.
Zorg er voor dat je lichaam voldoende bedekt is. Draag dus geen korte rokjes, mouwloze hemden, korte truitjes, zichtbaar ondergoed e.d. Zorg er voor dat je kleding draagt dat lekker en comfortabel zit, zodat je voldoende bewegingsvrijheid hebt.
Geloof het of niet, maar rood, roze en grijs vallen dus helemaal niet zo op onder dat witte uniform. Schuif al dat saaie witte ondergoed dus lekker aan de kant en haal wat kleur in huis. Probeer de kleuren zoveel mogelijk op je huidskleur af te stemmen. Heb je een lichte tint, dan kies je voor zachtroze.
Je nagels moeten schoon en kortgeknipt zijn. Nagellak is niet toegestaan omdat je handen dan, ook na het handen reinigen, nog ziektekiemen kunnen bevatten. Dat geldt ook voor kunstnagels en deze zijn dan ook niet geoorloofd.
Hygiëne kan verdeeld worden onder drie categorieën namelijk persoonlijke hygiëne, levensmiddelenhygiëne en bedrijfshygiëne.
Ook moet je reservekleding op de werkplek hebben. Daarnaast is het belangrijk dat je de kleding gesloten draagt. Zorgprofessionals met open jas zijn niet bepaald hygiënisch bezig.
De meeste ziektekiemen worden via je handen overgebracht, daarom is handhygiëne zo belangrijk. Hiermee kunt u namelijk de verspreiding van ziektekiemen tegengaan en hiermee voorkomt u dat u of een ander ziek wordt. Ziektekiemen zijn te bestrijden door het wassen van de handen met water en zeep.
De BIAB-nagels blijven 3 tot 4 weken zitten. Je kunt de behandeling blijven herhalen, zo vaak je wilt. Let op: het moet wel, net als gellak, professioneel eraf gehaald worden in een salon.
Veel ziekenhuizen hanteren strenge kledingvoorschriften: artsen moeten een lange witte jas met korte mouwen dragen, ter voorkoming van ziekenhuisinfecties.
Ziekenhuizen moesten in die tijd hygiënischer worden, en de witte jas hoort erbij. Wit staat immers voor reinheid. Daarnaast had het een praktische functie: wit ongeverfde linnen jassen kunnen herhaaldelijk uitgekookt worden en zo gesteriliseerd worden.
Zo is het ook met de kleding van medici. Artsen dragen van oudsher witte kleding, omdat dit hygiënischer zou zijn. Een achterhaald idee, maar toch blijft de dokter zijn witte jas dragen.
Was daarom 2 of 3 keer per week je oksels met een beetje zeep en gebruik daarna deodorant. Zweet je veel? Dan is het beter om je oksels wat vaker te wassen, dan om steeds opnieuw deodorant te gebruiken. Deo werkt namelijk beter op een schone huid.
Het te opereren gebied wordt gedesinfecteerd. Ook wast het hele team zijn of haar handen drie minuten voor de ingreep volgens een vast protocol. En bijvoorbeeld de operatiejassen, handschoen en instrumenten zijn steriel.
Handen inwrijven met handalcohol is sneller, effectiever en geeft minder schade aan de huid dan handen wassen met water en zeep. Was je handen met water en zeep wanneer deze zichtbaar vuil zijn, er bloed op zit, of er andere lichaamsvloeistoffen op zitten en na het toilet gebruik.
Was je handen maar ook je duimen, vingertoppen, het gebied tussen je vingers, nagels, nagelriemen en vergeet je polsen niet! Het is beter om sieraden af te doen tijdens het handen wassen. Onder sieraden blijven vuil en bacteriën gemakkelijk zitten. Spoel je handen altijd goed af onder stromend water.
Door het uitvoeren van hygiëne wordt voorkomen dat ziekteverwekkers worden verspreid, dat ze kunnen overleven en dat iemand besmet. Voorbeelden van hygiëne zijn: Handen wassen voor en na het bereiden van eten en na toiletbezoek; Schoonmaken van plekken die u vaak met uw handen aanraakt zoals lichtknopjes en deurklinken.
Een verpleegkundige houdt zich bezig met het geven van verpleegkundige zorg, zoals: Basiszorg: denk hierbij persoonlijke verzorging zoals wassen, aankleden en verschonen. Wondverzorging, observatie en rapportage en gespecialiseerde zorg. Verpleegtechnische handelingen zoals het inbrengen van een sonde of een katheter.
Heb je geen huidkleurig ondergoed? Dan kan je eventueel ook bepaalde kleuren onder witte kleding dragen. Als je een lichte huidskleur hebt kan je eventueel licht grijze of zacht roze tinten dragen. Als je een donkerdere huidskleur hebt dan kan je bijvoorbeeld rood ondergoed aan onder witte kleding.
Kleur: vaak doen mensen onder een witte broek wit ondergoed aan. Dit is echter helemaal geen goed idee: wit valt juist op. Rood wordt vaak aangeraden om te dragen, maar wist je dat huidskleur nog beter werkt? Huidskleurig ondergoed gaat op in je huidskleur en is dus onzichtbaar.
Misschien vraag je je af waarom het dragen van katoenen ondergoed de beste keuze is. Dit komt voornamelijk omdat katoen veel lucht doorlaat. Hierdoor blijven nare luchtjes weg en blijf je overal fris ruiken. Dit is niet de enige reden waarom katoen zo goed is, het voorkomt namelijk ook irritatie van de huid.