Tranende ogen komen meestal doordat uw ogen droog zijn. De
Als uw ogen tranen is de oorzaak vaak onschuldig. Het vermijden van stoffige of rokerige ruimtes of het aanpakken van de allergie kan helpen. Blijft u maar last houden van tranende ogen of maakt u zich zorgen over uw traanogen? Dan kunt u het best langs de huisarts gaan.
bij het buiten lopen met harde wind of wanneer er een zandkorrel in het oog waait. In dat geval ontstaan tranen als gevolg van een tijdelijke overproductie van traanvocht doordat de traanklier reflexmatig tot overproductie wordt aangezet.
Oorzaken van traanogen
Bij verkoudheid, huilen of bijvoorbeeld in de wind lopen zijn tranende ogen heel normaal. Traanogen kunnen ook komen door een verstopping of ontsteking in de traanwegen. Of door afwijkingen op een andere plek in het oog.
Tranende ogen komen vaak voor wanneer je last hebt van een verkoudheid, een allergie of wanneer je hooikoorts hebt. Ook kunnen factoren als stof, rook, wind, droge ruimtes of zonlicht ervoor zorgen dat je ogen continu blijven tranen.
Welke klachten kan men hebben bij droge ogen? Door uitdroging van het oppervlak kunnen ogen gaan branden en steken, slijm gaan afscheiden en soms rood worden. Het zicht kan hierbij wisselend wazig zijn (en soms weer tijdelijk verbeteren na knipperen).
Als je huilt van blijdschap komt de eerste traan uit je rechteroog. Huil je van verdriet, dan kom de eerste traan uit je linkeroog. Of huilen gezond is? Daar bestaat helaas nog geen sluitend antwoord op.
Wist jij dit? Mensen zijn de enige 'dieren' die huilen met tranen. In een mensenleven is ongeveer 70 liter traanvocht per oog nodig om de ogen voldoende vochtig te houden.
Eigenlijk zijn tranen niets anders dan zweet of speeksel. Dit kun je steeds opnieuw aanmaken. Als je uitgehuild bent kan het zijn dat je emotie verandert of afneemt, maar de tranen kunnen niet fysiek op zijn.
2. Vrouwen huilen gemiddeld 20 tot 50 keer per jaar en mannen maar 5 tot 20 keer. Een van de verklaringen hiervoor is dat het vrouwelijk hormoon prolactine drempelverlagend werkt om te huilen, terwijl het mannelijk hormoon testosteron juist drempelverhogend werkt.
Gelukkig zijn voor de meeste mensen de klachten goed te verminderen met kunsttranen. Kunsttranen zijn er om de klachten te verzachten, maar genezen de onderliggende oorzaak niet. Als u met de kunsttranen stopt, komen de klachten meestal weer terug.
Wat is glaucoom? Bij glaucoom wordt de oogzenuw beschadigd. Hierdoor ontstaat geleidelijk verlies van uw gezichtsveld. Meestal is de oogboldruk bij glaucoom te hoog, maar de oogboldruk kan ook normaal zijn.
Als mensen vlekjes in of voor hun oog of ogen zien bewegen, is dit vaak het gevolg van troebelingen in het glasvocht. Het glasvocht (of glasachtig lichaam) is een gelei die het achterste gedeelte van het oog, de ruimte tussen ooglens en netvlies, opvult.
Tranen komen uit je traanklier. Die klier werkt altijd, ook als je niet verdrietig bent. Je oog wordt altijd een beetje vochtig gehouden. Als je moet huilen, maakt de traanklier teveel tranen aan en stroomt je oog over.
Vermoeidheid en stress > Dit zijn de belangrijkste oorzaken van een trillend ooglid. Ingespannen kijken > Langdurig ingespannen een boek lezen of naar een beeldscherm kijken (tv, computer, tablet, smartphone) kan een trillend ooglid veroorzaken.
Het adenovirus is eigenlijk een gewoon verkoudheidvirus. Het virus kan klachten geven als hoesten, niezen of darmproblemen. Soms gaat de infectie over op uw oog of ogen. U heeft dan een ontstoken oog.
Snel emotioneel door stress of burn-out: Laat die tranen maar stromen. Als mensen veel stress hebben of een burn-out krijgen komt het vaak voor dat ze ook snel emotioneel zijn. Bij Liberi zien we vaak dat er sprake is van heftige emoties als gevolg van stress of burn-out.
Als je verdriet maar niet overgaat, of als je vaak zomaar verdrietig bent zonder duidelijke aanleiding, dan ben je misschien depressief. Doe de depressietest om te ontdekken of dat zo is.
Onze ogen moeten continu vochtig blijven, om ze te beschermen tegen stofdeeltjes en bacteriën. Tranen hebben dus een emotionele functie, maar af en toe traan je ook gewoon om je ogen te beschermen en schoon te houden.
Je kunt bloed huilen
Ja, dat klinkt een beetje eng. Maar als je hemolacrie hebt, dan kunnen je tranen geheel of gedeeltelijk uit bloed bestaan. Vaak is het een teken dat zich in het oog een tumor bevindt. Het kan ook een infectie zijn.
Huilen zorgt namelijk dat je even helemaal kan ontladen en het zorgt ook nog eens voor ontspanning. Bij huilen komen er 'endorfinen' vrij. Dat zijn hormonen die ervoor zorgen dat de pijn in je hoofd iets verzacht. Huilen is dus een soort psychische pijnstiller.
Gapen duwt je traanvocht naar buiten
Je mond staat wagenwijd open en je knijpt je ogen samen. Doordat je je gezichtsspieren zo aanspant, komt er druk op de traanbuizen te staan. Daardoor komt er meer traanvocht naar buiten. Tegelijkertijd kun je door het geknijp met je ogen het afvoersysteem in je ooghoek blokkeren.
Soms kan het te maken hebben met een psychisch element, terwijl bij de ander een nare ervaring voor klachten zorgt. Ook kan een ingrijpend evenement leiden tot verdrietige gevoelens, zoals een ontslag, het ontbreken van sociale contacten, een verhuizing of het verlies van een naaste.
Emotionele instabiliteit kan verschillende oorzaken hebben. Een veelvoorkomende oorzaak is stress. Je kunt bijvoorbeeld veel deadlines op je werk hebben of weinig waardering ontvangen. Kritiek van andere mensen kan ook stressvol zijn, net als te weinig tijd voor jezelf.