Heimwee is het verlangen naar thuis en naar het bekende. Het is een soort stressreactie, die wordt veroorzaakt doordat je je in een nieuwe situatie moet zien te handhaven. Dat heeft te maken met een verplaatsing – dat kan een vakantie zijn, of een logeerpartij, maar ook bijvoorbeeld een verhuizing of emigratie.
Heimwee kan ingrijpende gevolgen hebben. Het kan niet alleen leiden tot het idealiseren van de thuissituatie, lusteloosheid, verminderde eetlust, buikpijn, koorts en een slechte nachtrust, maar veroorzaakt in ernstige gevallen ook angsten, eenzaamheid en depressieve gevoelens.
Blijf leuke dingen doen. Als je last hebt van heimwee ben je misschien geneigd om je wat terug te trekken, maar het is erg belangrijk om leuke dingen te blijven doen. Zoek je nieuwe vrienden op, breng tijd door met je gastfamilie en trek er op uit in je nieuwe woonplaats. Breng routine in je dag.
Heimwee, een overweldigende emotie
Heimwee moet je niet bagatelliseren. Het is ellendig en letterlijk ziekmakend. Niet altijd is er de mogelijkheid er om terug te gaan naar waar je vandaan kwam. Ben je met vakantie, dan komt aan je lijden wel een eind, als lijkt dat eindeloos lang te duren.
Het is wisselend hoe lang zo'n heimwee-aanval duurt. Soms duurt het een dag of twee, soms een week of twee en soms blijft het gewoon de hele trip sluimeren. Het hangt van veel dingen af. Bijvoorbeeld van hoeveel ik te doen heb en dus afgeleid word, maar ook van mijn lichamelijke conditie.
Wanneer je een sterke heimwee ervaart, kun je er ziek van worden. Heimwee verbindt verlangen met gevoelens van verdriet maar soms ook met andere gevoelens zoals onrust, ongedurigheid of rusteloosheid. Heimwee is de combinatie van een blij verlangen en een verdrietig gemis.
Tips om met heimwee om te gaan: Ruim de spullen zoveel mogelijk op na een verhuizing, probeer de verhuisde spullen weer op een bekende en daarmee vertrouwde plek te plaatsen. Geef ook de huisdieren weer een knusse plaats. Zet meer planten en bloemen in huis, ga lekker koken, verzin dingen om het huis gezellig te maken.
De beste remedie tegen heimwee is zo snel mogelijk contacten leggen in je nieuwe omgeving. Op die manier voel je je niet meer zo alleen en merk je dat je met de nieuwe mensen om je heen weer dingen op kunt pakken die vroeger ook belangrijk voor je waren (zoals uitgaan, sport en hobby's).
Vrijwel alle kinderen hebben wel eens last van heimwee, zeker in de leeftijd tussen 5 en 10 jaar. Veel kinderen kunnen daar ook best goed mee omgaan. Vaak zie je dat heimweegevoelens vooral spelen tijdens de eerste dagen, omdat de omgeving dan nog nieuw is en het kind zich nog niet zo vertrouwd voelt.
Maar je kind kan ook aanleg hebben voor heimwee en dat is erfelijk. Ook een strakke gezinsstructuur kan heimwee veroorzaken of verergeren. Heimwee kan ook een gevolg zijn van heftige situaties, bijvoorbeeld een scheiding of verhuizing.
Wegwee is het tegengestelde van heimwee. Dit nieuwe woord slaat op de gemoedstoestand van iemand die weg wil van zijn thuisomgeving en hevig naar verre horizonten verlangt.
Als je weinig controle hebt in je eigen woning, dan kan dat ervoor zorgen dat je je minder thuis voelt. Bijvoorbeeld bij geluidsoverlast door de buren – waar je niet veel aan kan doen, behalve vragen of het kan stoppen – of lekkages en andere woon-technische ongemakken.
“Het kan verbazen, maar of een nieuw huis 50, 75, 100 jaar of veel langer mee moet kunnen, wordt niet vastgelegd.” Toch wil Van Nunen wel iets zeggen over de gemiddelde levensduur van een huis. Een huis kan minimaal 120 jaar mee, schat hij in.
Waar komt verhuisstress vandaan? Stress ontstaat als je te veel hooi op je vork neemt. Verhuizen komt bovenop de activiteiten die je normaal al bezig houden, zoals werk, vrienden en familie. Verhuizen vraagt dus ruimte in je kop, daar waar deze al vol zit met andere informatie die je moet verwerken.
Ook ervaringen op latere leeftijd kunnen zorgen voor verlatingsangst. Gebeurtenissen op latere leeftijd kunnen ook zorgen voor verlatingsangst. De angst is meestal latent aanwezig in de jeugd maar komt bijvoorbeeld pas aan de oppervlakte bij een eerste relatie, een overlijden of als je op jezelf gaat wonen.
Al vanaf 6 maanden kan je baby de eerste tekenen van verlatingsangst en eenkennigheid laten zien. Sommige baby's laten het al wat eerder zien. Je kindje heeft er vaak het meest last van als hij tussen de 8 en 18 maanden is. Meestal zijn de ergste klachten verdwenen als je kind 3 jaar is.
Verlatingsangst is een psychische aandoening die men ook wel separatieangst of separatieangststoornis noemt. Verlatingsangst valt volgens de DMS-5 onder de ontwikkelingsstoornissen.
Wanneer we iets tegenkomen waar we een gelukkige herinnering aan hebben, zoals een bepaalde plek, worden bepaalde neuronen in de hersenen geprikkeld die zijn gewijd aan emotionele verwerking. Die band tussen herinnering en emotie staan centraal bij nostalgie.
Maar wat er echt gebeurt, is dat de goede herinneringen je houvast en vertrouwen geven. Ze laten zien dat je leven de moeite waard is en geven je zelfs een optimistischer gevoel over de toekomst dan wanneer je terugdenkt aan alledaagse gebeurtenissen, blijkt uit onderzoek.
Nostalgie bevat de Griekse woorden voor 'terugkeer' en 'pijn'. De oorspronkelijke betekenis is dus 'heimwee', zoals Odysseus die had, ver weg strijdend in Troje maar steeds terugverlangend naar zijn Penelope, althans zo verhaalt ons Homerus. Ook nu wordt nostalgie nog gebruikt voor heimwee.
Bij FOMO ben je bang om iets te missen en daarom wil je steeds overal bij zijn, ook al heb je eigenlijk geen zin. Je hebt misschien last van FOMO als je deze gevoelens herkent: Je het idee hebt dat je iets mist als je niet bij een activiteit bent waar veel anderen (vrienden, familie, collega's) wel bij zijn.
'Fernweh is een Duits woord. Eigenlijk heeft het woord de tegenovergestelde betekenis van heimwee. Het is niet per se een reisdrift, maar vooral een verlangen naar iets onbekends, iets wat ver weg is - een verlangen dat ik ook met mij mee draag.
huis; verblijf; residentie; woning; woonhuis; thuis; opvangcentrum; hospitium; asiel.