Bekende oorzaken zijn een depressie, relatieproblemen of een burn-out. De symptomen van concentratieproblemen zijn onder andere vergeetachtigheid en chaotisch zijn. Bij ernstige concentratieproblemen kunnen medicijnen en psychotherapie helpen.
Mogelijke signalen van concentratieproblemen kunnen zijn dat je: je vaak dromerig en afwezig voelt. in gedachten en/of in 'real life' vaak met twee of meer dingen bezig bent. je vaak verliest in details en hierdoor het overzicht kwijt geraakt.
Concentratie kun je met eenvoudige taken trainen. Concentratie-oefeningen zijn vaak mentaal werk zoals hoofdrekenen, woorden spellen en dingen uit je hoofd leren. Je kunt je concentratie ook verbeteren met behulp van fysieke training: bijvoorbeeld balanstraining, coördinatieoefeningen, meditatie en stretching.
'Het drinken van een kleine hoeveelheid koffie, bijvoorbeeld 1 à 2 kopjes, verbetert de concentratie en prestatie en verdrijft vermoeidheid,' vertelt Schutte. Dit komt doordat het stofje cafeïne zorgt voor een energieboost, waardoor je alerter bent en dus beter dingen in je opneemt.
Er zijn veel psychologische testen die mogelijke problemen met aandacht en concentratie onderzoeken, zoals de bourdon-vos test, de TEA-Ch en de D2 test. Aandacht en concentratie vormen de basis van vele cognitieve en neuropsychologische functies.
Vormen van aandacht- en concentratiestoornissen
De meest gekende vorm is ADHD (Attention Deficit and Hyperactivity Disorder) en ADD (Attention Deficit Disorder). De oorzaak is een ontregeling in de werking van bepaalde neurale netwerken, de DSM-5 rekent AD(H)D terecht tot de neurobiologische ontwikkelingsstoornissen.
Vergeet je snel dingen, word je regelmatig moe wakker, heb je soms moeite om je te concentreren en voel je je vaak slap en futloos? Al dit soort symptomen wordt gezamenlijk ook wel beschreven als 'hersenmist' of 'brain fog'.
Behandeling van concentratieproblemen. Ernstige concentratieproblemen kun je oplossen met medicijnen en psychotherapie. ADHD kan onder meer worden bestreden met medicijnen, zoals met psychostimulantia (Ritalin, Medikinet, Equasym en Concerta), atomoxetine en tricyclische antidepressiva.
Volgens een onderzoek van Gloria Mark, informaticus aan de Universiteit van Californië, duurt het gemiddeld 23 minuten om weer geconcentreerd door te werken aan je oorspronkelijke taak nadat je bent afgeleid.
De meeste volwassenen kunnen zich tot anderhalfuur concentreren, hoewel na ongeveer dertig minuten de concentratie wel afneemt. Tot ons 23e neemt ons concentratievermogen toe, daarna neemt het langzaam af. Concentratie moeten we deels aanleren, voordat het automatisch en onbewust gebeurt.
Neem regelmatig pauze. Elk uur 10 minuten pauze nemen is goed. Loop dan even weg van de plek waar je bezig bent. Zet voor jezelf een wekker en houd je aan je pauzetijden.
Wat is het verschil tussen aandacht en concentratie
Aandacht is nodig voor het denken, waarnemen, handelen, maar ook het leren van vaardigheden. Het begrip concentratie zegt iets over hoe lang en hoe intensief de aandacht op iets gevestigd kan worden.
Stress is slecht
Je eetgewoontes zijn dus belangrijk voor je brein, maar er is meer wat invloed heeft op de veroudering van je hersenen. "Stress is de hoofdoorzaak", zegt wetenschapsjournalist Mark Mieras. "Van deze crisis hebben een hoop mensen stress.
Niet alleen in citrusvruchten zit vitamine C, maar ook in fruit zoals bosbessen en blauwe bessen. Dit fruit bevat antioxidanten welke jouw concentratie en geheugen wel 5 uur lang een boost geven. Elk soort fruit bevat weer andere voedingsstoffen. Varieer daarom zo veel mogelijk.
Noten: ze zijn een bron van vitamine E, een antioxidant. Antioxidanten zijn stoffen die de beschadiging van (hersen)cellen tegengaan. Fruit: blauwe bessen, rode bessen, frambozen, … Deze gezonde snoepjes zijn niet alleen lekker, zomers fruit bevat ook antioxidanten.
Leer elke dag een paar keer iets. Dat werkt beter dan alles in één keer uit je hoofd leren. De kans dat je het de lesstof dan echt hebt opgeslagen in je brein, is heel erg klein. Bedenk en ontdek bij stampwerk eerst wat je al weet en probeer daarna te begrijpen wat er precies met de lesstof wordt bedoeld.
Leer maximaal 25 minuten en neem daarna 5 minuten pauze.
Wel is het zo dat we vaak maar maximaal 25 minuten geconcentreerd ergens aan kunnen werken. Je hersenen hebben namelijk tijd nodig om alles te kunnen verwerken en kunnen maar beperkte hoeveelheid nieuwe informatie aan (zie cognitive load theory).
#1 Voed jouw brein met genoeg prikkels
De taak vult niet al jouw werkgeheugen op. Hierdoor blijft er ruimte over en gaat je brein automatisch op zoek naar extra prikkels. Gebrek aan uitdaging is de aller belangrijkste reden dat je afdwaalt en moeite hebt om te focussen.