Komkommer, tomaatjes en wortels zijn favoriet. IJsklontjes. Of koude dranken en waterijsjes. Dit kan volgens de theorie duiden op een tekort aan ijzer of vitamine B.
Vitamine B12, ook wel cobalamine genoemd, is een belangrijke vitamine voor de goede werking van het lichaam. Een tekort leidt tot verschillende symptomen, waaronder ook een aanhoudend koud gevoel. Vitamine B12 draagt immers bij aan de productie van rode bloedcellen die zuurstof in het bloed vervoeren.
Maar wat is het effect van verwarmende en verkoelende voedingsmiddelen? Verwarmende producten brengen onze organen in beweging en verwarmen ons lichaam. Verkoelend voedsel brengt ons lichaam juist tot rust en geeft het lichaam verkoeling.
Betekenis: Zin in ijs, in alle mogelijke soorten en smaken, kan wijzen op bloedarmoede en een bijhorend ijzertekort. Het verkoelend effect van ijs zou helpen tegen de pijnlijke ontsteking van de mond, een van de symptomen van bloedarmoede. Oplossing: De beste bron van ijzer is rauw vlees.
Het kost meer energie om het lichaam op temperatuur te houden. Normaal is je lichaamstemperatuur 37 graden. Als de omgevingstemperatuur kouder is, werkt het lichaam harder.Dat kost je dus meer energie en dat zorgt ervoor dat je meer honger voelt.
Weinig vet
Vet helpt, net als spieren, ook de lichaamstemperatuur te regelen door als isolatie te dienen en warmte dicht bij het lichaam vast te houden. Mensen met minder lichaamsvet hebben minder isolatie, waardoor ze gevoeliger zijn voor temperatuurschommelingen en het sneller koud kunnen krijgen.
Ineens veel zin hebben in ijs zou erop kunnen wijzen dat je last hebt van bloedarmoede en een tekort aan ijzer. Mensen krijgen al snel te weinig ijzer binnen. Ook een heftige menstruatie kan al snel zorgen voor een ijzertekort.
Het is een goede bron van calcium, wat cruciaal is voor het behoud van sterke botten en tanden . Daarnaast bevat ijs vitamines zoals A, D en B12, wat bijdraagt aan een betere immuunfunctie en algehele gezondheid. Er is een reden waarom veel mensen in tijden van stress of verdriet naar ijs grijpen.
Wat je op dat moment ervaart, zijn zogenaamde food cravings. Je verlangt intens naar iets dat bijvoorbeeld zout of zoet is en dat je makkelijk en snel kunt eten. Deze hunkering naar iets lekkers is een signaal van je lichaam.
Regelmatig koud eten kan leiden tot een scala aan darmproblemen zoals zwellingen, krampen en een opgeblazen gevoel . Echter, niet iedereen ervaart deze effecten als ze ervoor kiezen om hun eten of drinken koud te eten, en er is meer onderzoek nodig om de implicaties van temperatuur op onze darmgezondheid te begrijpen.
Een paar voordelen van koud/onverhit voedsel:
Het voordeel van onverhit/rauw voedsel is dat het enzymen (katalysatoren voor je stofwisseling) bevat.Eten dat verhit is geweest bevat deze niet meer. Ook bevat onverhit/rauw voedsel is veel gevallen logischerwijs natuurlijk meer vitamines.
In een gezond voedingsschema is ook de tijd waarop je eet erg belangrijk. De maag qi (maagenergie) is het meest actief tussen 7.00 en 9.00 uur. Dit is dan ook de beste tijd om te eten. Daarentegen is de maag qi het minst actief tussen 19.00 en 21.00 uur.
Ouderen koelen sneller af door verminderde warmteproductie van hun lichaam. Doordat ze ook minder spiermassa hebben, zijn de kern van het lichaam en de organen slechter geïsoleerd. Ook voelen ouderen temperatuursverschillen en kou minder goed, waardoor ze nog extra risico lopen.
Koude handen of koude voeten, het heeft allemaal te maken met een slechte doorbloeding. Die verminderde bloedtoevoer kan te maken hebben met een vaat-, reuma of schildklieraandoening, met een en auto-immuunziekte of met het symptoom van Raynaud.
Koude handen die niet opwarmen na een tijdje in een warme omgeving kunnen een teken zijn van een gezondheidstoestand: bloedarmoede, auto-immuunziekte, bloed- of schildklieraandoening, reactie op medicatie of roken . Bij sommige mensen, waaronder mensen met lupus, sclerodermie of de ziekte van Raynaud, komen koude handen voort uit overgevoelige zenuwen.
Af en toe een ijsje eten kan geen kwaad, het past zelfs in een gezond eetpatroon. "Er is wel verschil in welke soort je kiest, de ene soort bevat meer calorieën, suiker of vet dan de andere", zegt Jasper de Vries van het Voedingscentrum.
De wetenschap houdt daar niet op. IJs bevat eiwitten en vetten, die ons lichaam nodig heeft om onze stemmingen in balans te brengen. Bovendien is bekend dat de aminozuren die je binnenkrijgt bij het eten van ijs, zoals tryptofaan, de productie van serotonine verhogen . Dat zorgt ervoor dat we ons kalm, tevreden en, nou ja, gelukkig voelen!
Op dit moment hebben we gewoonweg niet genoeg goed bewijs om te suggereren dat ijs absoluut gezondheidsvoordelen heeft. Maar een paar kleine porties per week – gecombineerd met een overigens gezond dieet en trainingsregime – zullen waarschijnlijk niet veel kwaad doen.
De term "pica" beschrijft het verlangen naar en kauwen van stoffen die geen voedingswaarde hebben, zoals ijs, klei, aarde of papier. Het verlangen naar en kauwen van ijs, bekend als pagophagia, wordt vaak geassocieerd met ijzertekort, met of zonder bloedarmoede, hoewel de reden onduidelijk is .
Door iets kouds te consumeren, zoals ijs, worden receptoren in mond en keel gestimuleerd, waardoor een koelend effect ontstaat. Dit helpt om de lichaamstemperatuur te verlagen, inclusief de temperatuur van de hersenen. Dus als je verkoeling zoekt met dit warme weer, denk eens aan een heerlijk ijsje!
U hebt pagophagia als u merkt dat u vaak op ijsblokjes, ijsblokjes of zelfs ijs uit uw vriezer kauwt. Pagophagia is een type pica . Pica is de behoefte om niet-voedzame items zoals aarde of papier te eten. Als u trek hebt in ijs, dan hebt u een specifiek type pica dat pagophagia wordt genoemd.
Vervang snelle koolhydraten (brood, rijst, pasta, suiker) door groente, fruit, noten, eieren, zuivel, vis en mager vlees. De eiwitten, vezels en gezonde vetten uit deze voeding houden je lang verzadigd en stimuleren je vetverbranding. Hierdoor kun je snel afvallen.
Veel mensen meten te laag, deze video laat goed zien hoe het wél moet. "Goed om te weten: één kilo gewichtsverlies zorgt voor ongeveer één cm taille-afname."
Aan de buitenkant voelt hun lichaam vaak koud aan: dit door de vetlaag die de warme bloedbaan goed isoleert. Dunne mensen hebben het vaker koud omdat zij niet over zo'n goede isolatielaag beschikken.