“Dat heeft vooral te maken met de digitalisering bij verzekeraars. Vandaar dat er is besloten dat het bewijs ook op wit papier mag worden gedrukt. De verwachting is dat je het bewijs in de toekomst alleen maar digitaal hoeft te laten zien, maar dat is nu nog niet aan de orde.”
Groene kaart is witte kaart geworden
Vanaf 1 juli 2020 wordt de groene kaart op wit papier gedrukt in plaats van op groen papier. U kunt de groene kaart zelf ook gewoon in zwart-wit printen. Heeft u nog een verzekeringsbewijs op groen papier? Geen probleem.
Een beloning voor sportief gedrag. Kaart die door een voetbalscheidsrechter toegekend kan worden aan een speler voor sportief gedrag. In Portugal strijdt de voetbalbond tegen spelverruwing en daarom werd een jaar geleden in het jeugdvoetbal de witte kaart geïntroduceerd.
Op de groene kaart ofwel het 'Internationale Motorrijtuigverzekeringskaart', staan de landen waar je verzekerd bent. Dit is een belangrijk document en wordt afgegeven bij bijvoorbeeld een autoverzekering, een motorverzekering of een camperverzekering. Er wordt dan ook geadviseerd om het bij de autopapieren te bewaren.
Sinds 1 juli 2020 is de groene kaart niet meer groen, maar wit. Hij wordt dus op wit papier gedrukt, in plaats van op groen papier. U kunt de groene kaart nu ook zelf in zwart-wit printen.
Sinds 1 juli 2020 is er sprake van een 'witte kaart'. De Council of Bureaux heeft besloten dat de nationale bureaus van autoverzekeraars mogen toestaan dat deze nu wit is. In Nederland is wit nu ook de aangewezen kleur. De groene kaarten die werden afgedrukt vóór 1 juli 2020 blijven geldig tot de vervaldag.
Het bewijs moesten automobilisten verplicht meenemen tijdens autoritten in het buitenland. Voor de automobilist ook handig, want alle noodzakelijke informatie over de autoverzekering staat erop. De groene kaart is er nog steeds, maar is meestal niet meer verplicht.
In Nederland en de meeste Europese landen ben je niet verplicht een groene kaart bij je te hebben. Aan de hand van jouw kenteken kan de politie (ook in het buitenland) namelijk al zien of en waar je bent verzekerd.
De groene kaart is een internationaal verzekeringsbewijs. Hiermee bewijs je dat je voertuig minimaal WA-verzekerd is. WA staat voor Wettelijke Aansprakelijkheid. Hiermee ben je verzekerd voor schade die je met je auto aan anderen en andere voertuigen veroorzaakt.
Via de site van de RDW kun je niet zien waar je auto is verzekerd. Hiervoor neem je een kijkje op het polisblad van je huidige autoverzekeraar of log je online in. Bovendien kun je ook via je bankafschriften of groene kaart terugzien waar je autoverzekering is ondergebracht.
Als u met uw auto of ander voertuig gaat rijden, moet u uw papieren kentekenbewijs of kentekencard bij u hebben. De politie kan er om vragen.
Als je je groene kaart kwijt bent geraakt, dan zal je een nieuwe moeten aanvragen. Het verschilt per verzekeraar hoe je je nieuwe groene kaart ontvangt. Meestal krijg je de groene kaart via de post thuisgestuurd. Het kan ook zo zijn dat je de groene kaart per e-mail toegestuurd krijgt.
In veel Europese landen is het niet meer verplicht dat de groene kaart groen moet zijn. Dit geldt voor alle EU landen, met uitzondering van België. Daarnaast is de groene kaart ook niet nodig in Andorra, IJsland, Liechtenstein, Noorwegen en Zwitserland.
De originele (papieren) groene kaart is verplicht in Albanië, Bosnië (en Herzegovina), Israël, Iran, Marokko, Moldavië, Montenegro, Oekraïne, Rusland, Servië, Tunesië, Turkije, voormalig Joegoslavische Republiek Macedonië en Wit-Rusland.
Wil je naar Duitsland op reis met je auto, dan hoef je je groene kaart niet verplicht bij je te hebben. Het is alleen wel aan te raden om 'm mee te nemen. Ga je naar Duitsland toe met je caravan, dan moet je wel een groene kaart bij je hebben.
In principe is de kaart één jaar geldig. Op de groene kaart wordt de geldigheidsdatum vermeld. Meestal staat er een geldigheid op van 13 maanden in plaats van 12 maanden. Ieder jaar, bij verlenging van de verzekering, krijgt u automatisch van de verzekeraar een nieuwe groene kaart opgestuurd.
Je bent wettelijk verplicht om een geldig rijbewijs, jouw kentekenbewijs en jpuw autoverzekeringscertificaat bij je te hebben wanneer je in het buitenland rijdt.
Aparte groene kaart voor caravans en aanhangwagens
Je bent verplicht deze originele papieren groene kaart te laten zien in: Duitsland. Polen. Spanje.
Kentekenbewijs bewaren
Veel mensen bewaren hun kentekenbewijs in de auto, bijvoorbeeld in het dashboardkastje. We raden dit af. Je kunt de kentekencard beter in je portemonnee bewaren, samen met je rijbewijs. Let op: bewaar je kentekencard en tenaamstellingscode altijd apart van elkaar.
Uw groene kaart nummer staat op de groene kaart onder punt 4. Dit is gelijk aan uw polisnummer, maar dan met de landcode en ons serienummer ervoor: NL-181. U krijgt het polisblad en de groene kaart per e-mail toegestuurd bij de aanvraag van uw autoverzekering.
Leden van het Verbond van Verzekeraars zijn verplicht om voor alle producten waar Verzekeringskaarten voor zijn ontwikkeld, maatschappij- en productspecifieke Verzekeringskaarten aan te maken voor die producten die vanaf 1 januari 2016 actief aangeboden worden.
Je kunt je groene kaart bekijken en downloaden in internetbankieren of de Rabo App. Zo heb je hem altijd bij de hand. Als je wilt kun je hem printen. Maar een papieren versie is in de meeste Europese vakantie landen niet nodig.
Groene kaart auto verplicht
In België wordt dit document uitgegeven door het Belgisch Bureau van de Autoverzekeraars. U ontvangt de kaart van de verzekeraar bij wie u uw BA-autoverzekering (burgerlijke aansprakelijkheid) hebt afgesloten, na betaling van de verzekeringspremie.
Rij- en kentekenbewijs als document op je smartphone
Je zet het via een speciaal procedé op je mobiele telefoon. Vervolgens kun je het rijbewijs in creditcardformaat voortaan thuislaten. Je kunt je rijbewijs laten zien door het document op je mobiele telefoon te tonen.