Geef de muntplant voldoende water en zorg dat de grond een klein beetje vochtig blijft, maar niet enorm nat. Als de bovenste laag van de potgrond/aarde droog begint aan te voelen, kun je gerust wat water bijgeven. De muntplant houdt van luchtvochtigheid, dus je mag hem best af en toe besproeien met een vernevelaar!
Munt is behoorlijk sterk en kan tegen een stootje. Maar als 'ie lang te droog staat, wordt de plant gelig en worden de blaadjes minder lekker. Zorg in potten dat teveel aan (regen)water goed weg kan.
Munt wil graag een plek in de zon of halfschaduw, veel voeding en voldoende water. In de zon groeien ze planten mooi compact en krijgen een betere kleur, geur en smaak. Plant munt in de tuin op een zonnige plek in vruchtbare, goed afwaterende grond.
Je kunt munt in de volle grond planten maar bedenk dat ze flink kan woekeren, ze kan zich in 2 jaar in omvang al zeker al vertienvoudigen. De wortels van munt kunnen over randen en zelfs over en onder tegelpaden kruipen om aan de andere kant van de tegel weer verder te groeien.
Maak gebruik van de juiste voeding, om de munt gezond te houden. Bio Lavendel & Kruiden Voeding is geschikt voor de munt en is een 100 procent natuurlijke meststof. Deze voeding zorgt voor meer weerstand tegen ziektes en een gezonde plant. Planten die gezond zijn, zullen een heerlijke geur en smaak geven.
Het is een echte overlever: als er niet genoeg vocht is, gaat de plant dood, maar blijven de wortels stand-by staan tot de omstandigheden beter zijn. Is de grond weer vochtig genoeg, dan loopt de plant weer uit.
Munt is een zeer gemakkelijk kruid voor in de tuin. De plant stelt weinig eisen aan de grond, groeit snel en houdt van zon of een beetje schaduw. Gebruik munt in een bereiding of laat de plant groeien en bloeien voor de bijen.
Categorieën: Kruiden
En heb je geen tuin of balkon? Dan is er goed nieuws, munt binnen kweken is easy. Munt is een van de makkelijkste planten, het groeit altijd bij voldoende licht en ruimte.
Hertsmunt (Mentha longifolia) word ook wel bosmunt genoemd. Een (iets giftige) muntsoort met langere bladeren.
Munt, ook wel Mentha, valt onder de meerjarige planten uit de lipbloemenfamilie, de Lamiaceae.
De witte munt is een ondiepgewortelde plant. Het wortelt zich ongeveer 15 cm diep en 30 cm horizontaal.
Moestuin (buiten)
Houd bij het planten in de volle grond wel rekening met het feit dat munt binnen een jaar 10 x zo groot kan worden en al snel andere planten overwoekert. Om dit te voorkomen kunnen de planten het beste met pot en al in de grond gegraven worden.
Te weinig voeding. Te zien aan: ondanks voldoende (en niet teveel) water, blijven er gele blaadjes ontstaan. Oplossing: waarschijnlijk zit er geen voeding meer in de potgrond. Je kan de potgrond regelmatig verwisselen of je kan een voeding mengsel toevoegen aan de aarde.
Zet de muntplant bijvoorbeeld op een schoteltje of bakje met water. Zo neemt het zelf via de wortels water op. Dit is een goede methode om supermarktkruiden langer goed te houden. Jouw munt verzorgen doe je door de plant op een zonnige plek te zetten.
Je kunt munt in principe uit zaad opkweken, maar het is veel eenvoudiger om stekken te nemen van een bestaand plantje. In de zomer kun je munt stekken uit de zachte stengels, omdat die dan erg groeikrachtig zijn. Maar in het najaar kun je het beste stekjes maken van de wortels en de ondergrondse stengels.
Munt moet na de bloei in augustus licht teruggesnoeid worden. Ook de bloemen moet je afknippen. Kort hem vanaf de bovenkant ongeveer met 1/3 in. Je zult zien dat er na zo'n snoeibeurt weer snel jonge scheuten aan de plant zullen verschijnen.
Verse keukenkruiden zoals peterselie of munt zijn zelfs gezond voor je kat!
Watermunt = Mentha aquatica. Een ruige, harige munt, die vaak in tamelijk omvangrijke bossen groeit, tot 60 cm hoog, op vochtige plaatsen. Bladeren: vaak paars getint en in tegenoverliggende paren. Bloemen: blauwachtig paars, bolvormig, aan de top van de plant.
De lijst met niet giftige planten voor honden is niet compleet zonder de orchidee. Er zijn echt heel veel soorten orchideeën. Allemaal hebben ze andere kleuren en andere bloemen, de juiste kiezen kan dan best lastig zijn. Ze zijn meestal wel een sieraad in je huiskamer.
De blaadjes van de muntplant moeten groen en het liefst ook onbeschadigd zijn. Wanneer de blaadjes niet goed meer zijn, worden deze slap en bruin/geel. Kijk en ruik dus goed aan je munt of muntplant.
Voor thee vind ik de pepermunt heel lekker, helemaal als je er ook nog een blaadje citroenmelisse bij doet. Wat al net zo'n woekeraar is. Ook populair en alom verkrijgbaar bij tuincentra is de Marokkaanse munt. Die is iets zoeter dan de rest en erg lekker voor thee.
Munt is altijd lekker, soms in gerechten, soms in desserts maar zeker ook in de thee. Als je eens een muntplant hebt gekocht is de kans groot dat je nooit meer zonder munt zit! Het is een vaste plant en volledig winterhard, die zelfs flink kan woekeren. Je kunt er van begin maart tot ver in de herfst van oogsten.
Muntblaadjes zitten vol calcium, fosfor, vitamine C en E en kleine hoeveelheden vitamine B-complex. Deze stoffen ondersteunen je immuunsysteem en bieden bescherming tegen ontstekingen. De geur van munt helpt de luchtwegen te openen en zorgt voor de afvoer van slijm en bacteriën. Handig bij verkoudheid.
In de diepvries kun je munt in een goed gesloten plastic zakje tot 12 maanden bewaren. Munt kun je ook invriezen of drogen.
Koop je toch een kruidenplantje in de supermarkt en wil je deze een goede kans geven? Houd dan het folie er dan omheen als je hem in huis hebt staan. Knip de helft van de stengels eruit en zet ze in een glas water. Wacht tot ze wortels krijgen en plant ze dan in een ruime pot.