Extra vierge olijfolie uit Griekenland doet het uitstekend bij de bereiding van allerlei koude gerechten. De smaak van extra virgin olijfolie vervliegt pas boven de honderd graden, en is daarom ook perfect geschikt om mee te bakken. Let op dat bakken in olijfolie wel meer spettert dan gewone boter.
Tot grote tevredenheid van Olio Lamantea is de nieuwe Gran Cru extra vergine olijfolie, 20 Filari genomineerd in de competitie voor beste olijfolie ter wereld 2021, uitgeschreven door het gerenommeerde Leone D'Oro.
Rincon de la Subbetica heeft wederom de eerste prijs behaalt in de 2019/2020 editie voor World's Best Olive Oil (WBOO). Het bedrijf Almazaras de la Subbética uit Priego de Córdoba (Spanje) verdient dit jaar de nummer 1 positie in alle categorieën.
De hoogst genoteerde Spaanse olijfolie is Rincón de la Subbética Altitude de Córdoba, die op de algemene lijst een derde positie inneemt en in de categorie 'biologisch' zelfs als beste ter wereld is beoordeeld. Winnaar Don Gioacchino Grand uit het Italiaanse Puglia scoorde 96 van de 100 te behalen punten.
Olijfolie vindt vaak zijn herkomst in Spanje, Italië en Griekenland. Olijfolie wordt voornamelijk in landen rondom de Middellandse Zee geproduceerd. Dit komt door het warme en milde klimaat, waarin de olijfbomen goed kunnen groeien en de olijven goed rijpen.
Olijfolie uit Kalamata
Veruit de beste Griekse olijf is ongetwijfeld de kalamata. Deze olijfsoort wordt vooral verwerkt voor tafelgebruik, en is opvallend goed van smaak. Soms perst men uit deze kalamata olijf ook olijfolie. Een andere populaire olieproducerende olijfsoort is zeker ook de koroneiki.
Bertolli is in 1865 opgericht in Lucca, Toscane. Francesco Bertolli en zijn vrouw Caterina openden een delicatesse winkeltje. In dit kleine winkeltje verkochten zij typische regionale producten uit de Toscaanse streek, zoals olijfolie, wijn, kaas en olijven in vaten, kratten en zakken.
Olijfolie zit vol vitamine E en enkelvoudig onverzadigde vetzuren, wat maakt dat het in de Schijf van Vijf staat. Doordat extra vergine olijfolie niet verhit is, zijn hierin meer voedingsstoffen behouden vergeleken met 'gewone' olijfolie.
Gewone olijfolie en vierge olijfolie zijn heel geschikt voor bakken en braden. Extra vierge olijfolie wordt koud gebruikt voor pasta, salade, vinaigrettes, tapenades en koude sauzen. Extra vierge olijfolie is minder geschikt voor verhitten bij hele hoge temperaturen voor langere tijd.
De Extra Vierge-olijfolie van Bertolli krijgt de hoogste waardering in een smaaktest van AD. Ook de reguliere olijfolie van Monini scoort beter dan de huismerken van AH, Ekoplaza, Jumbo en Lidl.
Extra vergine olijfolie is de beste kwaliteit Italiaanse olijfolie. Bijna elke regio in Italië produceert extra olijfolie van eerste persing uit verschillende olijven. Daarom heeft elke olie zijn eigen kenmerken, die bij verschillende toepassingen in de keuken passen.
Kies voor extra vierge. Extra vierge is een Europees beschermde benaming voor de beste kwaliteit van olijfolie. Dat betekent: alleen mechanisch geperst, koudgeperst onder de 28°C en van nature maximaal 0,8% vrije vetzuren (zuurtegraad). Kies zowel voor extra vierge om koud te gebruiken als warm (gefilterd).
Een echte extra vergine olijfolie herken je aan zijn fruitige, licht bittere smaak. Bovendien smaakt een goede olijfolie fris. De mate van bitterheid hangt af van de olijfsoort en de rijptegraad. Wanneer de olijven nog groen en onrijp geoogst worden, krijgt de olijfolie een scherper aroma.
Extra vergine olijfolie (evoo)
Heeft de beste kwaliteit en is daarom de lekkerste en duurste olijfolie. Sprenkel evoo over salade, tapenade, koude saus en over pasta. Evoo verhitten kan, maar is vanwege de prijs een tikje kostbaar. Ook gaat de heerlijke smaak grotendeels verloren.
Bak, braad, wok of frituur bij voorkeur in gewone (goedkope) olijfolie, arachideolie, zonnebloemolie of maïsolie. Lijnzaadolie en extra vierge olijfolie kun je beter niet verhitten.
De beste olijfolie om een salade op smaak te brengen is extra vierge olijfolie. Dit is van alle olijfoliën de fruitigste olijfolie met het meeste smaak.
Jeroen heeft ook altijd een 'goeie' olijfolie in zijn kast staan. Die vind je in de winkel onder de naam 'extra vierge' olijfolie. Dit is olie van eerste koude persing met een zuurtegraad onder 0,8% ofwel de meest pure en onbewerkte olijfolie die je kan krijgen.
Zonnebloemolie bevat duidelijk meer vitamine E dan olijfolie, wat de cellen, celwand, bloedbaan en weefsels beschermt. Ook bevat zonnebloemolie meer vitamine K, wat nodig is voor een goede bloedstolling. Olijfolie bevat dan weer meer omega 3-vetzuren, die beschermen tegen hart- en vaatziekten.
Extra vierge olijfolie van goede kwaliteit (met een lage zuurgraad en dus weinig vrije vetzuren) of geraffineerde olijfolie is een gezonde olie en een prima keuze om mee te koken. De gezonde vetten in olijfolie zijn stabiel genoeg bij de temperaturen waar je ze thuis tijdens het koken aan blootstelt.
De olie zorgt ervoor dat schadelijke (darm)bacteriën, die ontstekingen en infecties kunnen veroorzaken, zich minder snel kunnen ontwikkelen. Dat heeft een gunstig effect op het spijsverteringsproces, verbetert de werking van de darmen en voorkomt constipatie.
Raapzaadolie is een van de belangrijkste cholesterolbestrijders voor gebruik in de keuken. Deze olie bevat veel onverzadigde vetzuren, heeft een goede verhouding tussen enkel en meervoudig onverzadigde vetzuren en bevat van alle spijsolien het hoogste gehalte aan onverzadigde vetzuren.
De resultaten tonen dat extra-vierge olijfolie de lever het beste beschermt tijdens het ouder worden en daarmee de kans op leveraandoeningen kan verkleinen. Extra-vierge olijfolie bevat veel enkelvoudig onverzadigde vetzuren en is rijk aan antioxidanten .
Kijk naar Boretti, een bedrijf met de Italiaanse driekleur als logo dat volgens een oud interview met de oprichter 'zijn naam ontleent aan de Italiaanse ontwerper Bruno Boretti'.
In 1995 zag het eerste Boretti fornuis het levenslicht onder leiding van Bob Brilman die het Nederlandse bedrijf de Italiaanse naam gaf. De fornuizen van Boretti werden en worden nog steeds geproduceerd in Italië.
Extra vergine olijfolie is olie die niet is verhit en zonder extra toevoegingen. Puur dus. Daarmee is het dé olie die je op tafel zet om brood in te dippen, maar ook your weapon of choice bij het aanmaken van salades.