Glazen bakplaten zijn gemakkelijk schoon te maken en te onderhouden. Ze roesten niet en trekken niet krom zoals metalen, dus ze gaan lang mee. De glazen bakplaat heeft ook een antikleeflaag, waardoor je je voedsel gemakkelijker uit de oven kunt halen zonder ook maar enig plakkerig probleem te hebben.
Een bakplaat is een voorwerp dat wordt gebruikt om baksels in en uit een oven te transporteren.
Alles wat in een bakvorm zit, bak je op het rooster. Een cakevorm, springvorm of cupcakevorm dus. De warme lucht kan zo goed circuleren om je gehele baksel. Wanneer je de bakvorm op een plaat zou zetten, kan dit niet meer en wordt je baksel minder goed gaar.
Glazen ovenplaat schoonmaken
Neem wat zachte, groene zeep en smeer dit op de bakplaat. Laat dit vervolgens een uurtje goed intrekken. Hierna neem je de glazen ovenplaat makkelijk af met wat warm water en een schuursponsje. Je glazen plaat straalt weer!
Extra knapperig
Gelukkig zijn ovenfrietjes even krokant en veel minder vet dan de gefrituurde variant. Zijn jouw ovenfrieten niet zo knapperig als je zou willen? Dan is een geperforeerde bakplaat de ideale oplossing.
Materiaal. Bakplaten kunnen gemaakt zijn van roestvast staal, staal, aluminium of glas, dat geëmailleerd of van een antiaanbaklaag voorzien is. Welk materiaal voor jou het beste is, hangt af van je behoeften. Bakplaten van staal zijn meestal erg goedkoop, maar aluminium bakplaten zijn veel lichter.
Om de bakplaat zo schoon mogelijk te maken, laat je deze meedraaien in de afwasmachine voor een snelle wasbeurt of was je deze in de gootsteen met afwasmiddel.
Verwarm de oven tot 200 graden Celsius en plaats een hittebestendig bakje met heet water en schoonmaakazijn. Schakel het ovenprogramma uit en sluit de ovendeur. Als je na een paar uur de ovendeur weer opent, dan kan je de aangekoekte etensresten gemakkelijk verwijderen met een stukje keukenpapier.
U kunt azijn toevoegen aan het water om strepen te voorkomen en het vet op te lossen. U kunt ook soda gebruiken om strepen te voorkomen. Ook kunt u een ui in stukken snijden en aan het water toevoegen om strepen te voorkomen.
Naast bakpapier is ook aluminiumfolie geschikt om de bakplaat mee te bedekken. Het is wel een stuk gladder en het kan wat makkelijker afbladderen als je in een oven met een hoge temperatuur bakt. Maar voor het braden van vlees of het grillen van groenten is dit een perfecte vervanger!
Zorg er altijd voor dat het baksel zoveel mogelijk in het midden van de oven staat. Bak je koekjes op een bakplaat, dan plaats je deze in het midden van de oven.
Aluminiumfolie in plaats van bakpapier
Als je koekjes of pizza's op aluminiumfolie wilt bakken, is het verstandig om de aluminiumfolie vooraf licht in te smeren met olie. Dit voorkomt dat het deeg aan de aluminiumfolie blijft plakken.
6. ALUMINIUMFOLIE OP DE BODEM LEGGEN. Sommige mensen zweren bij een laagje aluminiumfolie op de bodem van de oven om 'm schoon te houden. Niet doen, want hierdoor kun je de hitte onderaan tegenhouden of net gaan reflecteren.
Het gaat om een product dat niet geclassificeerd is als gevaarlijk door inademing; in geval van symptomen van vergiftiging wordt echter aanbevolen de betrokken persoon weg te halen uit de zone van blootstelling, hem/haar verse lucht toe te dienen en te laten rusten. Medische hulp inroepen indien de symptomen aanhouden.
Volgens Good Housekeeping zou je het apparaat elke maand goed schoon moeten maken, maar kan er een keer per week ook echt wel even snel een doekje doorheen. Want, ja hoe cliché dan ook, hoe langer je wacht, hoe erger het wordt om de oven nog schoon te krijgen.
Gemiddeld gebruikt een vaatwasser 1 á 1.5 liter water per keer minder dan afwassen met de hand. Wel is met de hand afwassen in de meeste gevallen beter voor het milieu. Tenminste, als je zuinig afwast.
De beste manier is om de oven te verwarmen op 200 graden. Zet daarna de oven helemaal uit en plaats een hittebestendig oven bakje met heet schoon water en een flinke scheut schoonmaakazijn in de oven. Houdt de ovendeur daarna goed gesloten en laat de azijn het werk doen !
1. Beste elektrische grillplaat - Tefal Plancha CB660301. Deze Tefal tafelgrill wordt als beste elektrische grillplaat van dit moment beschouwd.
Een gietijzeren of geëmailleerde bakplaat is duurzamer dan een plaat met antiaanbaklaag. Een antiaanbaklaag is namelijk gevoeliger voor krassen en slijt hierdoor sneller. Een vlakke plaat is meer geschikt voor het grillen van vis en schaaldieren.
Koken op een plancha biedt vele voordelen. Ten eerste kunt u er gezonde gerechten mee bereiden met weinig (of geen) vet. Ten tweede kunt u er talrijke recepten mee bereiden met verschillende voedingsmiddelen: fruit, groenten, vlees, eieren, schaaldieren, enz.