Door het glas te spoelen maken we het niet alleen schoon, maar we koelen het ook en we zorgen dat het nat is als we starten met tappen. Doordat het glas nat is, kunnen we tijdens het tappen de schuimkraag goed controleren. Bij het schenken van sommige biertypen is het beter om een droog glas te gebruiken.
Bierglazen kunnen het best met de hand afgewassen worden. Zo heb je minder kalkaanslag, blijft het glas langer mooi en behoudt het bier beter zijn schuimkraag. Gebruik het best warm water (met een beetje soda) en een afwasborstel om ervoor te zorgen dat alle onzuiverheden zoals bierresten en (huid)vetten verdwijnen.
Op deze manier blijft het schuim langer staan en de smaak van het bier langer behouden. Bij een nat glas zit er een klein laagje water tussen het bier en het glas, wat nadelig is voor het bier en zijn smaak. Bij tapbieren geldt dit niet.
Bier tappen
Hou het in een hoek van 45 graden naast de tap. Sla de tapkraan in 1x open. Laat het eerste scheutje - de zogenaamde 'prop' buiten het glas vallen. Laat je glas nu voor circa 4/5 vollopen en trek het glas dan recht.
Waarom willen we eigenlijk een schuimlaag op ons pilsje? "Het schuim werkt als beschermlaagje voor het bier. Omdat het niet in contact komt met zuurstof, blijft het langer fris en wordt de drinkbaarheid verhoogd. Pils zonder schuim smaakt heel anders, bitterder.
Schuim op bier ontstaat door de reactie van suiker en gist, daarbij ontstaat de alcohol uit het bier, maar ook koolzuurgas. Wanneer dat vrijkomt, kan er door de oppervlaktespanning van het bier een schuimkraag ontstaan, dat maakt het bitterder en ook zorgt het ervoor dat er geen grote schuimkraag ontstaat.
Alle bovenstaande punten zijn belangrijk bij het tappen van speciaalbier.In de schuimkraag van speciaalbier zitten veel aroma's. Die sluit je af door af te schuimen. Wil je de smaak van het speciaalbier goed laten beleven, dan schuim je speciaalbier niet af.
Als u bier, wijn, port, sherry of sterke drank schenkt, moeten uw personeelsleden 16 jaar of ouder zijn. 14- en 15-jarige vmbo-scholieren mogen tijdens een horecastage voor hun opleiding alcohol schenken. Uw barmedewerker onder de 18 jaar mag de alcohol verkopen, maar niet drinken.
Op basis van de omgevingstemperatuur stelt u de CO2 druk van het bierfust af op 2,6 bar voor een droogkoeler of 2,4 bar voor een waterbadkoeler.
Houd het glas naast de tapmond in een hoek van 45 graden. Vervolgens open je in een beweging de tapkraan en laat het eerste 'plopje' wegschieten: pas als je helder bier ziet steek je het glas schuin (in die hoek van 45 graden) in de stroom. Laat het bier langs de rand in het glas lopen.
Deze gist maakt dan nog een klein beetje alcohol en koolzuur en dat zorgt ervoor dat het bier een mooie bubbeling heeft. Dit gist is niet, zoals vaak geclaimd, slecht om te drinken. Sterker nog, biergist is goed voor de huid en haar. Meestal wordt het niet ingeschonken, omdat het bier dan troebel oogt.
Vermijd contact tussen fles en glas en breng de fles wat hoger voor een rijke schuimkraag. Laat ongeveer 1 cm bier in het flesje. Dit bevat de gist en maakt je Duvel ietwat troebeler en bitterder. Voor een rijke, volle schuimkraag breng je het glas langzaam recht.
Blik is lichtdicht, er komt geen zuurstof bij en het koelt sneller dan glas. In dat opzicht is het dus een betere optie om bier uit blik te drinken dan bier uit een flesje, omdat de smaken beter bewaard blijven.
Voeg een scheutje schoonmaakazijn of ammoniak toe aan het water om strepen te voorkomen. Dit ontvet het glas ook meteen. Gebruik daarentegen geen Spiritus, dit product kan namelijk een moeilijk weg te halen blauwe waas veroorzaken. Dreft is ook een goed alternatief om uw glazen binnendeur mooi streeploos te zemen.
Bij pilsener en andere bieren met veel koolzuur:
Spoel het glas met koud water. Schud vervolgens het water goed uit het glas. Schenk je biertje in en genieten maar! Door een klein waterfilmpje op het glas zal zich een mooie schuimkraag vormen.
Zoals je kunt zien, heeft bier van de tap veel voordelen ten opzichte van bier op fles. Tapbier bevat meer koolstofdioxide en is daardoor pittiger van smaak. Daarnaast is het beter beschermd tegen schadelijke omgevingsinvloeden zoals zonlicht en blijft daardoor meestal langer vers.
5 - 20 graden is aan te raden, hoe kouder hoe beter; Het kan zijn dat er teveel bier wordt getapt, zorg dat de fusten kouder zijn of tap minder snel achter elkaar.
Bier bevat heel veel eiwit
Die eiwitten vormen ketens. En die eiwitketens vormen een soort netje waarin de koolzuurbelletjes worden vastgehouden. Hoe sterker de eiwitten met elkaar verbonden zijn, hoe groter de eiwitketens worden en hoe sterker het schuim in je bier is.
Alles dat een percentage van 15% of meer heeft mag worden verstrekt aan personen van 18 jaar en ouder. Toegevoegd na 48 seconden: Flügel heeft een alcoholpercentage van 10%, dus dit mag.
Shotjes vallen ook onder sterke dranken. Deze worden niet gemixt het is namelijk de bedoeling dat je een shotje in één slok wegdrinkt. Het zit ook in een klein glas waar een paar ml in gaat. Bekende shotjes zijn vodka, rocketshot en flugel.
Onder de 16 mag je alleen in een slijterij komen onder begeleiding van een volwassene. De slijter moet jongeren onder de 16 jaar de toegang tot de slijterij weigeren. Jongeren moeten zich altijd legitimeren aan de kassa met een geldig identiteitsbewijs.
Bier in Nederland
Ondanks dat de consumptie van speciaalbier stijgt, wordt pils nog steeds veruit het meest gedronken in Nederland. Het onderzoek van Datlinq laat zien dat Heineken pils het meest beschikbaar is in de horeca. In het kader van de Week van het Nederlandse Bier deelden zij hun gegevens.
Volgens de conventie is het schuim in het glas twee vingers hoog. Een getapt pilsje wordt gewoonlijk onder een hoek van 45 graden getapt en vervolgens met behulp van een bierafschuimer afgeschuimd om een rechte schuimkraag zonder te grote schuimblazen te verkrijgen.