Het maakt niet uit of je nu spinazie, wokgroenten, gekookte groenten of gesneden groenten wilt invriezen. Dit kan een negatief effect hebben op de celstructuur van het eten, doordat grote ijskristallen worden gevormd.
Je kunt bijna alle soorten groente invriezen , maar kleinere groenten zoals maïs, broccoli, bloemkool, wortels en sperziebonen vriezen het beste in omdat ze een laag watergehalte hebben. Wintergroenten zoals spinazie en boerenkool kunnen om dezelfde reden ook goed worden ingevroren.
10 Groenten die van nature veel water bevatten, zoals komkommer en sla, kun je niet invriezen. Andere groenten zoals boontjes en wortelen wel, maar blancheer ze eerst kort. Verse kruiden zijn lastig, je kunt die wel fijnsnijden en in olijfolie invriezen.
Verlies van vitaminen
Bij het snijden van groente en fruit gaan er altijd vitaminen verloren. Vitaminen zijn namelijk gevoelig voor lucht en licht. Door groente of fruit te snijden komen de vitaminen in aanraking met zuurstof en gaan er vitaminen verloren.
Je kunt zowel gekookte groenten als gesneden groenten invriezen. Voordat je de groenten invriest is het belangrijk om ze te laten afkoelen. Dit voorkomt dat de warmte het vriesproces beïnvloedt en condensvorming veroorzaakt. Verpak de groenten vervolgens in een luchtdichte verpakking en plaats ze in de vriezer.
Vers gesneden fruit stelt ons in staat om op een gemakkelijke manier van voedzame vruchten te genieten, maar ze zijn ook vatbaarder voor bederf vergeleken met hele vruchten. Wanneer vers gesneden fruit niet op de juiste manier wordt behandeld tijdens processen zoals schillen, snijden en het verwijderen van pitten, kan het besmet raken met schadelijke bacteriën zoals Listeria .
Als het aankomt op aardappels ben ik heel dubbel wat betreft het invriezen. Voorgekookte aardappeltjes uit de winkel, bijvoorbeeld bbq krieltjes of Provençaalse partjes of aardappelschijfjes uit de koeling vries ik gerust in. Verse/ zelfbereide aardappels dan weer niet.
De meeste groente, zoals bloemkool, broccoli, rode kool, biet, courgette en aubergine, kun je invriezen.
Hoewel de meeste sauzen kunnen worden ingevroren met geweldige ontdooiresultaten, moeten geëmulgeerde sauzen, zoals mayonaise of zelfgemaakte vinaigrette, niet worden ingevroren , omdat het bijna onmogelijk is om de saus goed te ontdooien en terug te brengen naar zijn oorspronkelijke textuur en smaak. Vul nu die vriezer met wat geweldige saus.
Spoel de courgettes goed af, snijd ze in schijfjes en blancheer de plakjes gedurende twee minuten. Laat ze afkoelen onder koud water en laat de stukken courgette vervolgens uitlekken op een rooster. Het invriezen van courgettes doe je best in twee fases.Schik ze naast elkaar op een schotel en vries de schijfjes zo in.
Bloemkool bewaar je in de groentelade van je koelkast. Op een koele plek buiten de koelkast is bloemkool 3-5 dagen houdbaar. Je kunt bloemkool tot 12 maanden in de diepvries, bij minimaal -18°C, bewaren. Rauwe bloemkool eerst 2-6 minuten blancheren (kort verhitten) kort voor invriezen.
Of moet je hem toch eerst bereiden of blancheren? Het antwoord is volmondig 'ja'. Je kunt rauwe pompoen invriezen!
De meeste groenten kun je best eerst blancheren, omdat de vitaminen, kleur en structuur zo beter bewaard blijven. Kies ook voor luchtdichte doosjes om ijsbrand te voorkomen. Groenten blijven in de diepvriezer 6 à 12 maanden goed.
De sleutel tot het bewaren van gesneden groenten is om vocht te beheersen en ze zo snel mogelijk te gebruiken . Bieten, paprika's: bewaar in een afgesloten bak of zak, omwikkeld met vochtig keukenpapier. Broccoli, bloemkool: bewaar in een bak of zak met vochtig keukenpapier. Sluit de bak niet af.
Als je diepvriesgroenten gebruikt in een soep, stoofpot, pasta of ovenschotel, kun je de groenten toevoegen terwijl ze nog bevroren zijn, omdat een beetje extra vloeistof het gerecht niet beïnvloedt . Je kunt je groenten uit de diepvries koken, maar houd er rekening mee dat ze niet zo lang hoeven te koken als verse groenten.
Rauwe witlof kun je ook invriezen.
Voorgesneden groenten kun je langer bewaren als je ze direct na aankoop invriest. In de vriezer kun je ze maximaal 1 jaar bewaren.
Rauwe prei kun je in de diepvries tot 12 maanden bewaren. Wel vlak voor invriezen 1-6 minuten blancheren (kort verhitten). Een restje gare prei kun je in een afsluitbaar bewaarbakje 2 dagen in de koelkast of 3 maanden in de diepvries bewaren. Snijd het voetje eraf.
Eieren invriezen in z'n geheel doe je beter niet. Ongekookte eieren gaan barsten en gekookte eieren krijgen een rubberachtige textuur. Wat wel kan, is het ei breken en klutsen om vervolgens in te vriezen. Giet het geklutste ei in bijvoorbeeld een cupcakevorm en dek de bovenkant van het mengsel af met vershoudfolie.
Voorgebakken friet kan je een paar dagen in de koelkast, of drie maanden in de vriezer bewaren. Verse friet invriezen of bewaren na het voorbakken is dus zeker mogelijk, maar meteen opeten is natuurlijk veel ð¥ðð¤ð¤ðð«ððð«!
Aardappelen kunnen niet goed rauw worden ingevroren . U moet ze dus eerst (gedeeltelijk) koken.
In fruit zit fructose, en als je hier te veel van binnenkrijgt kan dit soms tot diabetes leiden.Daarnaast kun je ook aankomen van de suikers in fruit. Daarom is het aangeraden om niet meer dan vier porties per dag te eten.
Food & Water Watch meldt ook dat China op grote schaal gebruikmaakt van op arseen gebaseerde pesticiden in de landbouw.” En het is het chronische overmatige gebruik van pesticiden door Chinese boeren dat leidt tot de volgende reden waarom fruit uit China geen veilige keuze is voor u of uw gezin …
Uit onderzoek blijkt dat voorgesneden groenten en fruit veel minder voedingsstoffen bevatten, met name vitamine C, maar ook vitamine A, E en foliumzuur. Deze zijn allemaal essentieel voor een gezond immuunsysteem, waarbij foliumzuur van cruciaal belang is om geboorteafwijkingen bij baby's te voorkomen.