Omdat een dakkapel vaak geen stevige steunbalken heeft, raden wij zonnepanelen op een dakkapel dus altijd af. Het gevaar op verzakking van de constructie en daardoor schade aan je dak en de panelen is te groot. Rondom je dakkapel kun je natuurlijk wel gewoon zonnepanelen plaatsen.
Heeft u een dakkapel en wilt u zonnepanelen naast uw dakkapel plaatsen? Dat is meestal goed mogelijk. Hierbij is het wel van belang dat u rekening houdt met de stand van de zon en eventuele schaduw die op het paneel kan vallen. Met een schaduw op een deel van het zonnepaneel, wekt namelijk het paneel minder energie op.
Bij forse regenbuien gaan er soms verhalen de ronde dat zonnepanelen lekkages aan daken kunnen veroorzaken. In de meeste gevallen loopt u geen enkel risico op een lekkage of vochtplekken in of rondom uw woning.
Een dakkapel is vaak een relatief simpele constructie en niet gebouwd om zware gewichten te dragen. De bovenkant is meestal plat, waardoor er in principe zonnepanelen op geplaatst zouden kunnen worden. Op een plat dak gebruiken we echter een montage systeem met ballast, om de panelen op hun plek te houden.
Een dakkapel draagt alleen z'n eigen gewicht en dat van de dakbedekking. Waar een dak dat wel heeft, heeft een dakkapel vaak geen stevige steunbalken. Een zonnepaneel weegt zo'n 20 kilo. Wanneer je 4 panelen op een dakkapel wilt plaatsen, moet je dus denken aan zo'n 80 kilo.
Een standaard zonnepaneel op een aluminium frame weegt ongeveer 10 tot 25 kilo per m2. Zonnepaneel dakpannen hebben een gemiddeld gewicht van 16 kilo per m2. Om te kijken of mijn dak de zonnepanelen kan dragen, is het belangrijk niet enkel op het gewicht van de panelen te letten.
Binnen een minuut weet je hoeveel zonnepanelen op jouw dak en bij jouw verbruik passen. Deze online dakcheck voor zonnepanelen is gratis en geheel vrijblijvend. Na het doorlopen van drie stappen ontvang je de resultaten binnen enkele minuten in je mailbox. Ben je overtuigd van de mogelijkheden op jouw dak?
Lekkage door zonnepanelen, kan dat? Jazeker! Jazeker, een slechte installatie zorgt voor lekkage door toedoen van de panelen. De panelen worden namelijk aan je dak bevestigd of op je dak gelegd.
Niet alleen de richting, maar ook de helling van je dak bepaalt hoeveel zonnestralen de panelen kunnen opvangen. Bij een schuin dak is een hoek van 20 tot 50 graden meestal het gunstigst. Maar ook bij een platter of steiler dak kunnen zonnepanelen vaak nog prima.
De gemiddelde zonnepanelen hebben een output van rond de 250 Watt piek Dit houd dus in dat u voor een systeem met een wattpiek van 2500 in totaal 10 zonnepanelen nodig heeft wat neerkomt op zo'n 16,5 vierkante meter.
Er zijn ook mooie alternatieven voor de zonnedakpan. Het gaat hierbij om dakpanelen die zowel als dakpan als zonnepaneel fungeren. De panelen worden gelegd als dakpannen en worden vastgeschroefd aan de daklatten. Zij zijn met name geschikt voor nieuwbouw.
Een dak op het oosten is prima geschikt voor zonnepanelen. De opbrengst zal wat lager zijn dan bij een dak op het zuiden. Zonnepanelen op het oosten wekken gemiddeld 20% minder energie op. De helling van uw dak speelt hierbij een belangrijke rol.
De gemiddelde maandopbrengst kun je als volgt berekenen: Het maximaal vermogen zonnepaneel in Wattpiek x 0,85 = verwachte jaaropbrengst in kWh / gedeeld door 12 maanden. (De factor 0,85 is een goed gemiddelde voor daken in Nederland).
Zonnepanelen zijn een product waar je niet zomaar onder gaat zitten. Doe je dat echter wel dan kom je er achter dat het materiaal licht doorlatend is. Bovendien is het een materiaal wat een aangename weerkaatsing biedt onder jouw terrasoverkapping. Je zit dus comfortabel en mooi onder een dergelijke overkapping.
Over het algemeen zijn zonnepanelen en EPDM een perfecte combinatie. Omdat EPDM rubber tientallen jaren meegaat, heeft u hier na de installatie van zonnepanelen geen omkijken meer naar. Maar niet ieder dak is geschikt om zonnepanelen op te plaatsen.
De kosten. De prijs voor het verhuizen van zonnepanelen ligt ongeveer rond de €50 per paneel. Het verhuizen van een gemiddelde installatie van 12 zonnepanelen gaat je dus €600 kosten.
Omvormers en lekstromen
Waar echter wèl op moet worden gelet, is dat een TransformatorLoze omvormer kan leiden tot een fenomeen dat bekend staat als 'capacitieve lekstroom': een geïnduceerde stroom van de panelen die lijkt op lekstroom en de aardlekschakelaar kan activeren, terwijl daar eigenlijk geen reden toe is.
Gewicht zonnepanelen op een plat of hellend dak
Gemiddeld gezien zal je rekening moeten houden met een gewicht per vierkante meter van 30 tot 50kg voor een plat dak. Voor een schuin dak valt dit gewicht tussen de 15 en 25kg per vierkante meter.
Schaduw van (toekomstige) gebouwen, (groeiende) bomen en schoorstenen verminderen de opbrengst van je zonnepanelen. Voor een optimaal rendement moeten de panelen tussen het zuidoosten en zuidwesten gericht zijn, onder een hoek van 15° tot 50°.
Dakmateriaal. Alle regulier gebruikte dakbedekkingen zijn over het algemeen geschikt voor zonnepanelen, als ze in goede staat zijn. Andere daken zijn onderworpen aan extra kosten of zijn niet geschikt voor het installeren van de zonnepanelen.
Zonnepanelen op platte daken verzwaren installateurs met tegels of betonblokken. Afhankelijk van het aantal rijen en de hoogte wordt het gewicht bepaald. Bij de systemen die wij verkopen wordt de ballast netjes afgewerkt. Zodoende wordt het een mooi strak geheel.
Gemiddeld is een zonnepaneel 2,5 m2 groot. Stel uw dak is 10 m2 dan passen er ongeveer 4 panelen op uw dak. Natuurlijk kan dit verschillen omdat er misschien obstakels zullen zijn die schaduw kunnen veroorzaken. Als u het niet zeker weet kunt u altijd een specialist laten komen.
Zonnepanelen houden niet alleen van het zuiden
De opbrengst van zonnepanelen is het grootst als ze onder een ideale hoek (35 à 40 graden) op het zuiden gericht liggen. Bij ligging op het oosten of westen is de opbrengst bij deze hellingshoek ongeveer 15 procent lager en op het noorden is die 40 procent lager.