Een leuk weetje is dat gepofte popcorn relatief weinig suiker bevat en veel vezels, waardoor het toch een verantwoord tussendoortje kan zijn voor zo nu en dan. Het is echter vaak de hoeveelheid poedersuiker (of zout) die eroverheen gestrooid wordt, wat popcorn ongezond maakt.
Voedingsstoffen popcorn
Popcorn is rijk aan granen en vezels. Sterker nog, een portie popcorn bevat meer dan 70% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid granen. Bovendien geven vezels een verzadigd gevoel en zijn ze goed voor de spijsvertering. Daar komt bij dat popcorn het vitamine B1, B2 en ijzer bevat.
Hoewel popcorn gezond is, is het mogelijk om er te veel van te eten. Beide diëtisten zeggen dat het eten van te veel popcorn kan leiden tot een opgeblazen gevoel, gasvorming en constipatie vanwege het hoge vezelgehalte — vooral voor mensen die niet gewend zijn om veel vezels te eten.
Kant-en-klare popcorn uit de supermarkt is vaak gebakken in kunstmatig geharde vetten, ook wel transvetten genoemd.Bovendien bevat de gezoete variant vaak enorme hoeveelheden suiker. Dan praten we nog niet eens over de soorten met een laagje chocolade of karamel.
Popcorn bevat over het algemeen minder calorieën, minder vet en meer eiwitten dan chips. Er zitten wel wat meer koolhydraten in en vaak wat meer zout. Wel een opmerking: popcorn uit de magnetron bevat over het algemeen meer vet en zout, zoete kant-en-klaar popcorn uit de supermarkt juist veel suiker…
Wat zijn de verschillen in voedingswaarde? Zoals u kunt zien, bevatten gepofte snacks over het algemeen minder calorieën en minder vet dan chips . Dit maakt ze een aantrekkelijkere optie voor mensen die op hun gewicht letten of een gezonder dieet proberen te volgen.
Gezondste en ongezondste snack
Dan kun je het beste kiezen voor een loempia. Dit beeld lijkt een beetje vertekend te zijn omdat de loempia ook meteen de kleinste snack uit het rijtje is.
Bastiaan Roebert, de floormanager van de Filmhallen in Amsterdam, vertelt dat het filmtheater al voor de opening in 2014 besloot geen popcorn te verkopen. “Veel mensen ervaren het kauwende en krakende geluid van popcorn echt als storend. Daarom hebben we bewust gekozen voor snacks die zo min mogelijk geluid maken.
Popcorn: Popcorn is op zichzelf niet slecht. Het is letterlijk gewoon een maïskorrel die uitzet bij hitte. Geniet ervan met een snufje zeezout en je hebt een smakelijke, vezelrijke snack. Het probleem is dat de meeste popcorn in de bioscoop VOL zit met boter en slagaderverstoppende verzadigde vetten .
Naarmate de korrel opwarmt, zet het water uit en bouwt het druk op tegen het harde zetmeeloppervlak.Uiteindelijk bezwijkt deze buitenste laag, waardoor de popcorn explodeert.
Popcorn. Deze lekkere bioscoopsnack bestaat volledig uit onbewerkt graan: mais. Mais zou een ontstekingsremmende werking hebben en gepofte mais zit bovendien bomvol vezels. Die harde velletjes die ook weleens tussen je tanden blijven zitten, verbeteren je bloeddoorstroming en de werking van je darmen.
Een zak magnetronpopcorn van 100 gram bevat tussen de 424 en 557 calorieën. Als popcorn zonder olie of boter wordt gemaakt en met mate wordt gegeten, is het een gezonde, vezelrijke snack. Het eten van een hele zak magnetronpopcorn, met name als er boter op zit, is echter niet goed voor je gezondheid .
Een ongezonde snack om weg te werken in de bioscoop? Nee hoor. Popcorn wordt gemaakt door maïs te verhitten. Hierdoor ontstaat er stoom in de maïskorrel waardoor het zetmeel in de mais uitzet en door de waterdichte schil barst.
Een zak van 30 gram PROPER Snacks Popcorn bevat slechts 135 calorieën, weinig koolhydraten en veel vezels en eiwitten.
Pure popcorn óf popcorn uit de supermarkt
Bij het verhitten van de maïskorrel ontstaat er stoom aan de binnenkant, omdat het water in de korrel verdampt. De druk wordt te hoog, de schil barst open en er ontstaat popcorn. Maak je het op deze manier klaar (zonder zout, suiker of boter) dan is het zeker een gezonde snack.
Houd er rekening mee dat de gezondheidsvoordelen van popcorn kunnen worden verminderd of tenietgedaan als u veel boter en zout aan de snack toevoegt . Boter zou ervoor zorgen dat het verzadigde vet met 2 gram-15 gram toeneemt Zout zou het natriumgehalte verhogen. Het is belangrijk om te onthouden dat u uw popcorn puur eet voor de meeste voordelen.
In feite is popcorn niets anders dan gepofte maïs, daar is niks ongezonds aan. Wie dan ook zoekt naar een gezonde snack, komt snel bij deze traktatie uit. De zoete of zoute smaak is alleen zo gezond niet, natuurlijk.
Laat de bioscooppopcorn bedekt met boter en zout links liggen en kies voor een gewone popcornpopcorn. Deze smakelijke snack bevat zelfs meer volkoren granen en vezels dan volkorenbrood en bruine rijst. Hoe meer vezels in uw dieet, hoe groter de kans dat u uw cholesterolgehalte verlaagt.
Popcorn gaat naar de bioscoop
Om plakkerige, vette morsingen te voorkomen , verboden de meeste bioscopen snacks en frisdranken volledig. Maar dit verbod zou al snel worden ingetrokken. Eind jaren twintig kwam er geluid (dialoog, muziek en geluidseffecten) in de bioscoop en de industrie beleefde een enorme bloei.
Verenigde Staten: Het land van de popcorn
Popcorn komt oorspronkelijk uit Amerika, waar de inheemse bevolking al duizenden jaren geleden maïs pofte boven het vuur. De Amerikanen eten jaarlijks meer dan 17 miljard liter popcorn – dat komt neer op ongeveer 50 liter per persoon per jaar!
Waarom eten Amerikanen popcorn in de bioscoop? Amerikanen genieten van popcorn in de bioscoop vanwege de betaalbare prijs, de gemakkelijke verkrijgbaarheid en de heerlijke smaak die ontstond tijdens de Grote Depressie . Tegenwoordig is het ingebed in de bioscooptraditie, met een bevredigende crunch die de filmervaring verbetert.
Als je voor zo min mogelijk calorieën en vet wil gaan, kun je beter een kroketje bestellen. Wist je dat er in een kroket zelfs minder calorieën zitten dan in een broodje gezond? Een frikandel heeft weer veel minder koolhydraten en iets minder suikers, en meer eiwitten.
Belangrijkste punten. Chocolade bevat meer suiker en verzadigde vetten, maar chips kunnen meer ongezonde vetten bevatten . Pure chocolade biedt hart-gezonde voordelen en antioxidanten die niet in chips zitten. Beide snacks kunnen leiden tot gewichtstoename en gezondheidsproblemen als ze overmatig worden geconsumeerd.
Producten met weinig koolhydraten
Dierlijke producten: Vlees en vis bestaan voor een groot deel uit vetten en eiwitten en bevatten nauwelijks of geen koolhydraten. Groenten: Groenten bevatten altijd meervoudige, langzame koolhydraten. Noten en zaden: Bevatten weinig koolhydraten en veel gezonde vetten.