Ossewit bevat meer verzadigde vetzuren dan vloeibare plantaardige olie. De houdbaarheid is heel erg lang. Ook buiten de koelkast is het minimaal 8 maanden te bewaren. Koel bewaren kan dus, maar is niet persé nodig.
Ossewit Blanc de Bœuf 4 x 250g bestellen? - Conserven, soepen, sauzen, oliën — Jumbo Supermarkten.
1 Ga voor vloeibaar
Verzadigd vet verhoogt het cholesterolgehalte in het bloed, terwijl onverzadigd vet het juist verlaagt. Beter voor de cholesterol dus, en voor je hart en bloedvaten. Het ouderwetse blok ossenwit mag dan wel extra lekker zijn, het is minder gezond.
Ossewit 4 x 550 g | Carrefour Site.
Ossewit (Blanc de Boeuf) is een merknaam, die toebehoort aan olieslager Vandemoortele. Het correcte woord is rundertalg, Tallow in het Engels en suif in het Frans.
Ossewit (natuurzuiver niervet) Ossewit is een mooi natuurzuiver product, zonder toevoegingen of e-nummers. Het wordt op ambachtelijke wijze gemaakt en is 100% natuurlijk niervet afkomstig van onze grasgevoerde runderen. Geschikt om in te bakken en om in te frituren.
Dure plantaardige olie is niet voor alle frietliefhebbers een probleem, een deel frituurt het liefst in ouderwetse ossewit. ,,Ossewit is stabieler, het gaat langer mee en het geeft extra smaak”, zegt Wateetons. Het vet afkomstig van runderen bevat wel veel verzadigd vet.
Ossenwit is net als reuzel ook een dierlijk vet, dit keer van het rund (os). Het wordt verkregen door het talg te zuiveren. Wat je overhoudt is een 100% dierlijk vet product. Ook dit vet is rijk aan verzadigde vetten waardoor het zeer hitte bestendig is.
Mag ik vast vet of plantaardig vet gebruiken in plaats van olie in mijn friteuse? Ja, dit kan.Op voorwaarde dat u het vet in een andere pan laat smelten voordat u uw toestel aanzet. Als uw bereiding klaar is, vul de kuip van uw friteuse zodat de weerstand goed ondergedompeld is om oververhitting te vermijden.
De houdbaarheid van het Ossewit is niet helemaal bekend. Het krijgt een houdbaarheid van ongeveer 6 maanden mee. De ervaring is dat het langer houdbaar is, maar het hangt er vanaf hoe warm het staat. In een kelder bijvoorbeeld is de temperatuur "beter" dan op woonkamer temperatuur.
Om gezond te bakken kun je dus het beste vloeibaar vet gebruiken. Je kunt hierbij denken aan verschillende soorten oliën, maar bijvoorbeeld ook aan vloeibare margarine of een vloeibaar bak- en braadproduct. Er zijn verschillende typen olie verkrijgbaar in de supermarkt, zoals olijfolie, zonnebloemolie en arachideolie.
En op basis van dit criterium zijn arachideolie en olijfolie de grote winnaars. De eerste barst van de omega 9, een vetzuur dat erom bekend staat een grote rol te spelen bij het voorkomen van hart- en vaatziekten. Dankzij zijn neutrale smaak is dit de perfecte kandidaat-frituurolie.
Tip 2: Frituur geen gepaneerde producten als bitterbal, kroket, kaassoufflé en nasischijf. Dan gaat het frituurvet veel langer mee. Als je gepaneerde producten frituurt, zeef dan die keer in ieder geval.
De hoeveelheid vet die je nodig hebt is afhankelijk van de capaciteit van je friteuse: 900 gr vet is gelijk aan 1 liter frituurolie, dus voor een 3 liter friteuse heb je 2,7 kg vast vet nodig, voor een 4 liter friteuse heb je 3,6kg vast vet nodig.
Ossewit is perfect voor frituren
In plantaardige olie kun je eigenlijk maar 1 keer bakken, omdat deze na verhitting onstabiel wordt. Bij verhitting gaat deze oxyderen en dat maakt haar giftig. Bij ossewit gebeurt dit niet en dat maakt het een stuk gezonder.
Ossewit is een jaar houdbaar en wordt gebruikt om heerlijk vlees in te bakken. Dit mooie zuivere natuurproduct wordt op ambachtelijke wijze gemaakt van de runderbotten van onze grasgevoerde runderen. Gebruik het ossewit om de heerlijkste frites in te bakken of het lekkerste vlees.
Het beste om in te bakken of te frituren is olie of zachte of vloeibare margarine uit een fles. Behalve vloeibaar frituurvet is gewone plantaardige olie, zoals zonnebloemolie en olijfolie, ook geschikt om in te frituren.
In Belgische frituren wordt nog vaak gebruik gemaakt van dierlijke vetten zoals ossewit, wat natuurlijk niet vegetarisch is. Gebruik je dierlijke vetten of stel je een eigen mengsel samen? Hou er dan rekening mee dat je vegetarische snacks een plantaardige optie vereisen.
Reuzel vermindert de kans op depressie en verlaagd het cholesterol. Eendenvet is rijk aan enkelvoudige onverzadigde vetten en bevat veel linolzuur. Dit is een essentieel vetzuur dat cellen gezond houdt, de opname van calcium verhoogt en de nierfunctie helpt.
Maar waarvoor gebruik je ganzenvet eigenlijk? Ganzenvet is te gebruiken om bijvoorbeeld vlees of aardappeltjes in te bakken. Het grootste verschil tussen ganzenvet, boter en olie is dat ganzenvet een veel hoger rookpunt heeft.
Reuzel is varkensniervet dat in de buikholte ligt. Het vet is zacht en wit van kleur. Het wordt voornamelijk gebruikt om in te frituren of te bakken of verwerkt om randjes van paté's mee af te sluiten. Tegenwoordig wordt het in maaltijden niet veel meer gebruikt.
Cafetaria's die Verantwoord Frituren gebruiken vloeibaar frituurvet of frituurolie. Daarin zitten, in vergelijking met vaste frituurvetten, veel onverzadigde vetzuren in. Onverzadigde vetzuren helpen een normaal cholesterolgehalte te behouden.
Belgische frieten
Na het voorbakken laat men de frieten minimaal een half uur rusten, waarna ze in frituurvet (of -olie) van 180 °C afgebakken worden tot ze een mooie goudgele kleur hebben. Er zijn voorgebakken frieten verkrijgbaar (ook diepgevroren) die nog maar één keer gebakken hoeven te worden.
Ossewit en reuzel is heel lang houdbaar omdat dit vet betreft. Koel bewaren is niet nodig. Invriezen kan, maar hoeft niet. We hanteren 12 maanden houdbaarheid op het etiket.