Voor het MRI-onderzoek zijn er een aantal voorbereidingen die u thuis kunt doen: Make-up: Voor het onderzoek mag u geen mascara of haarlak gebruiken. In de mascara of haarlak kunnen namelijk kleine metaaldeeltjes zitten. Kleding: Wij raden u aan om een T-shirt of hemd zonder ritsen en metaal aan te trekken.
Make-up bevat metalen bestanddelen. Bij onderzoeken van het hoofd wordt u daarom verzocht geen make-up te gebruiken.
Neemt u kleding mee die geschikt is om in de MRI te kunnen dragen. Wel: metaalvrije kleding zoals een joggingbroek, legging, pyjamabroek (zonder rits of metalen delen) en een dun truitje of T-shirt met lange mouwen. Niet: kleding met een rits, haakjes, knopen, glitters, lovers, opdruk en korte mouwen.
Magnetische, metalen en elektrische voorwerpen verstoren de MRI. Deze kunnen namelijk worden aangetrokken door de magneet en kunnen opwarmen tijdens het onderzoek. Voor uw veiligheid en een optimale beeldvorming, verzoeken wij u deze voorwerpen buiten de MRI-ruimte achter te laten.
In de MRI ruimte is het vrij koel. Mogelijk krijgt u het koud tijdens het onderzoek, wanneer dit wat langer duurt. Indien gewenst kunt u een deken krijgen, of hiermee rekening houden qua kleding. In vrijwel alle gevallen is tijdens het onderzoek één laag (onder)kleding toegestaan.
Tijdens de MRI-scan mag je kleding aan, namelijk; ondergoed, een T-shirt, sportbroek en sokken. Let er wel op dat hier absoluut geen metaal in aanwezig mag zijn. Indien er een rits in de broek zit mag je deze niet aan tijdens de MRI-onderzoeken.
Elektromagnetische straling is in principe niet gevaarlijk. Wel zijn sommige mensen hypersensitief voor deze vorm van straling en kunnen dan ook vage klachten krijgen (zoals hoofdpijn, duizeligheid en slapeloosheid) bij langdurige blootstelling door mobieltjes, computers en soortgelijke apparaten.
Zorg ervoor dat u vóór de contrasttoediening kleding draagt waar geen metaal in zit. De MRI-scan wordt op een andere verdieping gemaakt. In de metaalvrije kleding moet u dus een deel van het ziekenhuis door. Let op: na het onderzoek mag u de gehele dag geen auto meer rijden.
De tijdsduur van uw MRI-onderzoek kan variëren van 20 tot 60 minuten. Dit hangt af van wat er onderzocht moet worden.
Je kunt last krijgen van misselijkheid, braken, waterige ontlasting en darmkramp.
Een MRI-scanner is een apparaat dat met een magnetisch veld, radiogolven en een computer gedetailleerd foto's van de binnenkant van uw lichaam maakt. De scan maakt lengte- en dwarsdoorsnedes van uw lichaam. Hij laat een eventuele tumor of uitzaaiing zien.
Gouden tanden/kronen vormen geen belemmering voor het onderzoek. Ondergaat u een MRI van hoofd of hals en heeft u een slotjes- of blokjesbeugel, meld dit dan vooraf bij de afdeling Radiologie. Deze beugels bevatten metaal en verstoren het beeld bij een MRI van hoofd of hals.
Door de beelden van de MRI-scan krijgt de radioloog een goed beeld van de mogelijke aanwezigheid van bijvoorbeeld ontstekingen, tumoren, fracturen, cysten en slijtage (artrose). Hierdoor kan een MRI-scan inzicht geven in de eventuele oorzaak van klachten zoals (chronische) pijn vanuit je organen en gewrichten.
Een MRI doet geen pijn. Sommige mensen vinden het wel onprettig om in de kleine buis te moeten liggen. Tijdens de opnamen hoor je harde kloppende of ratelende geluiden. Vaak mag je wel met oordopjes of een koptelefoon naar muziek luisteren.
Een MRI-scan van het hoofd (schedel en hersenen) geeft inzicht in de gezondheid van je hersenen. We kunnen bijvoorbeeld zien of er een herseninfarct is doorgemaakt, of er hersentumoren of hersenbeschadigingen zijn en of er risicofactoren zijn voor een vaataneurysma.
Bij enkele MRI onderzoeken is het nodig om contrast toe te dienen. In onderstaande informatie kunt u meer lezen over het contrastmiddel, de voorzorgsmaatregelen en mogelijke bijwerkingen. Het MRI Centrum maakt gebruik van het contrastmiddel Gadovist dat gadobutrol bevat.
Een specialist gebruikt de MRI-scan om te kijken of er iets mis is in je lichaam. Een MRI-scan werkt met magnetische straling en is niet schadelijk voor je lichaam. De kosten van een MRI-scan zijn vrij hoog en lopen soms op tot honderden euro's.
Binnen in het magneetveld worden kleinere magneetvelden aangetrokken en afgestoten. Op die manier kan men het orgaan of lichaamsdeel volledig in kaart brengen. Per MRI-beeld wordt dat proces meer dan tienduizend keer herhaald. En dat snel schakelen zorgt voor het ratelende geluid.
Er zijn twee soorten onderzoek die de hernia zelf zichtbaar kunnen maken: een MRI-scan en een CT-scan. Meestal maken we eerst een MRI-scan. Als een MRI-scan niet mogelijk is, maken we een CT-scan.
Een lekkende bloed-hersenbarrière gaat samen met geheugenproblemen. Foto: Witte vlekken op deze MRI-scan van een brein tonen een hersenziekte ontstaan door een beschadigde bloed-hersenbarrière. Ziektes of een verhoogde bloeddruk kunnen oorzaken zijn van de beschadiging.
U kunt het bijvoorbeeld warm krijgen, een metaalsmaak in uw mond krijgen of misselijk worden. Na een paar minuten zijn deze bijwerkingen weer verdwenen. Als u eerder overgevoelig heeft gereageerd op MRI-contrastvloeistof op gadoliniumbasis, moet u dit bespreken met uw behandelend arts.
MRI-scan. Bij een MRI-scan moet het deel van het lichaam dat wordt onderzocht in het midden van de magneet (tunnel) liggen. Tijdens het onderzoek klinken er harde, kloppende geluiden. Hiervoor krijgt de patiënt oordoppen in en/of een koptelefoon met muziek op.
Met een MR-scan of MRI (in het Engels magnetic resonance imaging) wordt een magnetisch veld opgewekt waarmee beelden van het inwendige van het lichaam gemaakt worden. Eigenlijk worden signalen uit het lichaam opgevangen en door een krachtige computer vertaald in een beeld.
Wat merkt u ervan? Op het moment dat een jodiumhoudend contrastmiddel direct in uw bloedbaan wordt toegediend, kunt u hiervan een warm gevoel krijgen. Dit zal vanzelf weer verdwijnen. Ook is het mogelijk dat u een vreemde smaak in de mond krijgt of het gevoel dat u moet plassen.
Het onderzoek duurt meestal ongeveer 15 tot 30 minuten.