Gebruik geen maizena tegen luieruitslag! Dit geeft kans op granulomen (ontstekingen).
Maar wist je dat talkpoeder eigenlijk niet zo goed is bij jonge kinderen. Bij het inademen kan het schadelijk zijn voor de longetjes. Omdat de poeder zo fijn is en bijna opgaat in de lucht, adem je de stoffen gemakkelijk in. Let er dus op dat je het niet te vaak gebruikt en alleen wanneer het echt nodig is.
Heeft je kind vaak luieruitslag omdat het een gevoelige huid heeft, dan zijn bij het gebruik van wasbare luiers de wol/zijde inlegvellen erg prettig.
Zinkoxidepreparaten worden gebruikt bij beginnende irritatie van de babyhuid veroorzaakt door enzymen in de ontlasting die de huid van de billetjes, vooral in combinatie met de urine, aantasten. Voorbeelden zijn zinkoxidesmeersel, zinkzalf en ZOK-zalf. Kamille werkt licht ontsmettend.
Sudocrem bevat zinkoxide, wat verzachtend en beschermend is voor de huid. Omdat er zinkoxide in zit, wordt Sudocrem ook wel een zinkzalf genoemd. Daarnaast bevat het hypoallergeen Lanoline, wat ook beschermend werkt.
'Gewone' merkloze zinkzalf bevat meestal 10% zinkoxide, niet zo erg veel dus. Zinkolie bevat weer heel veel zinkoxide, namelijk 60%. Maar dit is weer niet zo heel prettig in gebruik; de grote hoeveelheid zinkoxide mengt niet met de olie, waardoor je steeds moet roeren en mengen voor gebruik.
Was de billen regelmatig met lauw water, zonder zeep of met ongeparfumeerde, pH neutrale zeep. Dep de billen daarna voorzichtig droog. Niet wrijven, want dat is pijnlijk en de rode huid kan gaan ontvellen. Maak de billen schoon met zachte doekjes en olijf- of zonnebloemolie, geen billendoekjes gebruiken!
Hoeveel Sudocrem moet ik aanbrengen? In het algemeen dient u een kleine hoeveelheid zalf in een dun laagje aan te brengen. Masseer Sudocrem met kleine cirkelvormige bewegingen in de huid totdat de zalf verdwijnt en een doorzichtige laag achterlaat.
Verzorging van de babybillen
Als de luier nat is, kan het gaan broeien. En daarmee ontstaat, zeker als de huid al een beetje geïrriteerd is, gemakkelijk luieruitslag. Breng daarom bij elke luierverschoning een natuurlijke billenbalsem met wolwas en zinkoxide aan.
Talkpoeder is veilig zolang je het op de huid strooit en niet binnenkrijgt. Let op dat je talkpoeder niet inademt. Je kunt hier ademhalingsklachten van krijgen. Zorg daarnaast dat je talkpoeder niet op een open wond of zwaar beschadigde huid strooit.
Er is in basis arrowroot en tapiocameel gebruikt wat ik op zich echt een geniale vervanging vind. De meeste talkpoeder-vervangers worden gemaakt op basis van ( GMO ) maïszetmeel. Ook de “ gebeten” Johnson & Johnson heeft een talkpoeder zonder talk op basis van maïszetmeel uitgebracht.
Talkpoeder kan goed helpen om het huidje van je baby zacht, schoon en droog te houden. Maar wist je dat talkpoeder eigenlijk niet zo goed is bij jonge kinderen. Bij het inademen kan het schadelijk zijn voor de longetjes. Omdat de poeder zo fijn is en bijna opgaat in de lucht, adem je de stoffen gemakkelijk in.
Breng een dikke laag zinkoxidezalf of vaseline aan, of een door de arts aanbevolen zalf, om te voorkomen dat urine in contact kan komen met de geïrriteerde huid. Als niets werkt, probeer dan een ander merk luiers, of een ander wasmiddel als je baby katoenen luiers draagt.
Hoe vaak moet je een luier verschonen? Omdat een pasgeboren baby vaak kleine beetjes plast, controleer je de luier best om de 2 à 3 uur. En na elke voeding, want dan worden de darmen geprikkeld. Hoe sneller je de volle pamper ontdekt, hoe minder kans op huidirritaties.
BHA. BHA is o.a. te vinden in billencrèmes zoals Sudocrem. Het is een synthetische antioxidant die de houdbaarheid van een product verlengt. Het Amerikaanse 'National Toxicology Program' classificeert BHA als zijnde 'waarschijnlijk kankerverwekkend voor mensen'.
Breng wat Sudocrem aan op vervelende puistjes nadat je je gezicht gewassen hebt. Laat dit 's nachts zitten en was de volgende ochtend je gezicht met water. Je kunt Sudocrem beter niet onder make-up gebruiken, omdat het een vettige substantie is waardoor je make-up slechter blijft zitten.
Een ruwe, schrale en geprikkelde huid: De benzylalcohol heeft een licht verdovend effect wat helpt bij een geprikkelde huid. De crème trekt snel in en maakt de huid weer soepel en zacht. Kalknagels: Er zijn goede ervaringen met het gebruik van Sudocrem tegen kalknagels, en dat is eigenlijk niet vreemd.
Tips om luieruitslag te voorkomen
Gebruik zo min mogelijk producten bij het verschonen. Je hoeft de billen niet elke keer met een vochtig babydoekje schoon te maken, en dus ook niet met een laag luiercrème in te smeren. Gebruik bij de verschoning het liefst alleen lauw water. Dep de billen daarna voorzichtig droog.
Als je op de huid van een baby of klein kind rode vlekjes ziet verschijnen, die wondjes worden, soms tot bloedens aan toe, dan is de kans groot dat dat luieruitslag is.
Uw kind merkt een schimmelinfectie van de huid aan jeuk, schilfering of een rode verkleuring van de huid. Het zit vooral op plekjes die vochtig kunnen zijn. Zoals tussen de tenen ('zwemmerseczeem'), in de oksels of in de liezen ('smetten'). Ook de nagels kunnen geïnfecteerd raken.
Zinkzalf werkt adstringerend op de huidporiën, waardoor de kans bestaat dat de huid wordt afgesloten. Zinkpasta koekt snel aan en is daardoor moeilijk aan te brengen en te verwijderen. De huid onder de pasta is vervolgens moeilijk te observeren.
Pramocaïne is sinds 1953 internationaal op de markt en zinkoxide al vele tientallen jaren. Deze combinatie is als crème vrij verkrijgbaar onder de merknaam Nestosyl.
Voor de behandeling van smetten adviseert de huidige richtlijn verschillende maatregelen, zoals toepassing van Zinkoxidesmeersel. In de praktijk gebruikt men echter soms producten anders dan de richtlijn beschrijft. Soms gebruikt men ook producten die de richtlijn helemaal niet noemt, zoals Sudocrem.