Het menselijk lichaam kan cyanogene glycosiden omzetten in cyanide en bij grote hoeveelheden dit leiden tot gezondheidsproblemen door cyanidevergiftiging, zoals ademhalingsproblemen, hartstilstand en vergroting van de schildklier.. Het Voedingscentrum raadt aan om maximaal 28 gram lijnzaad per dag te eten.
De olie is makkelijk toe te voegen aan smoothies of als dressing over een salade. Je kunt lijnzaad niet onbeperkt eten, omdat het Cyanogen bevat. In hoge doses kan ons lichaam dit omzetten in het giftige cyanide, wat ademhalingsproblemen of zelfs een hartstilstand kan veroorzaken.
Het is een goed idee om het dagelijks in je maaltijden te verwerken. Hierbij 8 redenen om elke dag gebroken lijnzaad te eten. Bevat voldoende omega 3 (ook wel bekend als visvetzuren) voor de hele dag. Bevat ongeveer 100 x meer lignanen dan andere voedingsmiddelen.
Over het algemeen ervaren de meeste mensen geen ongemakken tijdens het gebruik van lijnzaad. Soms kan je last krijgen van buikklachten, zoals buikpijn, een opgeblazen gevoel of verstopping. Lijnzaad is rijk aan vezels en deze nemen veel vocht op, waardoor ze volume geven aan de ontlasting.
Lijnzaad gebroken
Deze wettelijke bepaling is tot stand gekomen omdat de van nature aanwezige stof in lijnzaad; waterstof cyanide ook wel bekend als blauwzuur, in rauwe vorm in te hoge dosering schadelijk kan zijn voor de gezondheid.
Ongebroken lijnzaad bevat vergelijkbare voedingsstoffen, maar de buitenste schil kan de opname van voedingsstoffen door uw lichaam wel wat belemmeren. Gebroken lijnzaad kan bijdragen aan een goede hartgezondheid, door te helpen bij het verlagen van het cholesterolgehalte en het stabiliseren van uw bloedsuikerspiegel.
Onrijpe en rauwe lijnzaad kan toxines bevatten die schadelijk kunnen zijn in hoge doses. Overweeg om het lijnzaad te roosteren, koken of bakken om die toxines te vernietigen . Lijnzaad is verkrijgbaar in bulk — heel of gemalen — bij veel supermarkten en natuurvoedingswinkels.
Lijnzaad kan gewichtsverlies stimuleren. Enerzijds zitten er veel vezels in lijnzaad, die ervoor zorgen dat je minder snel honger krijgt. Zo blijft je hand mooi uit de koekjestrommel. Anderzijds is lijnzaad gezond, omdat de Omega-3 vetzuren je vetverbranding stimuleren.
Toch zitten er ook verschillen in gezondheidsvoordelen tussen deze twee. Lijnzaad heeft namelijk een hoog alfa-linoleenzuur (ALA), wat bijdraagt aan de gezondheid van je hart. Chiazaad bevat meer vezels en calcium, waardoor dit product extra goed is voor je spijsvertering en sterke botten.
Soms zie je op het etiket staan dat je de lijnzaad niet rauw mag eten. In deze lijnzaad zit dan een iets grotere hoeveelheid cyanide. Het koken of bakken van de lijnzaad verlaagt de hoeveelheid cyanide flink. Daardoor kun je het weer veilig eten.
Een schep lijnzaad door je yoghurt of smoothie. Voor die lekkere, nootachtige smaak. Je kan er super knapperige en verse koolhydraatarme crackers van maken.
Lijnzaad zorgt ervoor dat je bloed gezond blijft en beschermt tegen een te hoge bloeddruk. Door zo nu en dan een één à twee eetlepels lijnzaad te eten, kun je de kans op hartritmestoornissen verkleinen. Naast hart- en vaatziekten verminderen de Omega 3-vetzuren ook het risico op diabetes type 2.
Er is geen vaste dosis lijnzaad vastgesteld die gezondheidsvoordelen oplevert. In onderzoeksstudies van proefpersonen met een hoog cholesterolgehalte is 40-50 gram lijnzaad per dag gebruikt. Een recente studie heeft patentaanvragen voor lijnzaad voor het verlagen van cholesterolgehaltes beoordeeld (Ribas et al.
Gebroken lijnzaad oxideert snel in een zakje in de winkel.
Je ruikt of ziet er niks aan maar eigenlijk is het bedorven. Door het eten van geoxideerd lijnzaad komen er vrije radicalen vrij in het lichaam, welke schade kunnen veroorzaken aan cellen en weefsels.
Je kunt het lijnzaad eten of lijnzaadolie gebruiken tijdens het koken. Net als heel lijnzaad, kun je de gebroken versie toevoegen aan je smoothie, baksels, yoghurt of kwark. Lijnzaad heeft een vrij neutrale smaak met een nootachtige toon. Daardoor is het zo gemakkelijk aan allerlei gerechten toe te voegen.
Gebruik minimaal 3 lagen, de eerste twee lagen moeten 30% verdund worden met terpentine . Als het extern gebruikt wordt, moet er eerst een houtconserveringsmiddel aangebracht worden. Vergeet niet, zoals eerder besproken, om dunne lagen aan te brengen en niet door de gekookte lijnolie op een oppervlak te gieten.
Teveel chiazaad eten kan leiden tot winderigheid, diarree of een opgeblazen gevoel. Eet daarom dagelijks niet meer dan 1 tot 3 eetlepels chiazaad.
Je kunt lijnzaad en chiazaad zowel in warme ontbijtgranen of yoghurt strooien, in salades, of in gebakken producten en smoothies .
Het eten van grote hoeveelheden lijnzaad is inderdaad omstreden, omdat lijnzaad cyanogenen bevat. Cyanogenen worden door het lichaam omgezet in cyanide. Een hoge dosis cyanide is giftig voor het lichaam kan zelfs leiden tot ademstop of hartstilstand.
De eenvoudigste manier om lijnzaad in uw dieet op te nemen, is door een theelepel gemalen lijnzaad toe te voegen aan zes en acht ons heet water . Voeg een scheutje vers citroensap toe om het water wat smaak en een kleine boost vitamine C te geven. Het kan worden gepoederd en toegevoegd aan soepen, smoothies, yoghurt en ontbijtgranen.
Lijnzaad zorgt er enkel waarschijnlijk voor dat je stoelgang verbetert, maar het zorgt niet voor een laxerend effect. Daarnaast kan een grote hoeveelheid lijnzaad schadelijk zijn.
Was ze nooit, want ze worden plakkerig en vormen klonten na het drogen. Het wordt moeilijk om ze te roosteren (ongebrand lijnzaad mag niet worden geconsumeerd). Ze worden handmatig gereinigd met zeven en gezift . Met de hand gesorteerd om grind en ongewenste zaden te verwijderen.
Waarschuwing bij gebruik van lijnzaad
Een hoge dosis kan zorgen voor hartproblemen, vergroting van de schildklier of ademhalingsstoornissen. Gebruik lijnzaad dus met mate, en niet iedere dag. Een hoeveelheid van 15 gram per dag is veilig.
Behouden antioxiderende eigenschappen: Roosteren kan de antioxiderende eigenschappen van lijnzaad verminderen . Kiezen voor rauw behoudt deze eigenschappen, die een rol spelen bij het bestrijden van oxidatieve stress in het lichaam. Oxidatie van oliën voorkomen: Roosteren stelt de oliën in lijnzaad bloot aan hitte, wat leidt tot oxidatie.