In de richtlijnen staat dat patiënten na een maagverkleining het slikken van niet-steroïde anti-inflammatoire geneesmiddelen (NSAID's, zoals de pijnstiller ibuprofen) moeten vermijden. 'Die kunnen de maagdarmwand beschadigen en bloedingen geven, zeker op de plekken waar een bypass is aangebracht.
Ontstekingsremmers van het type ibuprofen, diclofenac edm. moeten vermeden worden. Belangrijkste reden hiervoor is dat deze aanleiding kunnen geven tot zweren op de naad van de gastric bypass. Deze kunnen aanleiding geven tot belangrijke klachten met het ontstaan van bloedingen en zelfs perforaties.
Til de eerste twee weken niet te zwaar. Maak de eerste twee weken geen duw- en trekbewegingen zoals stofzuigen. Fietsen en autorijden mag na twee tot drie dagen.
Bij hoofdpijn werkt paracetamol goed. Maar voor pijnklachten in de knie door een zwelling of ontsteking is ibuprofen beter. Daar zitten namelijk naast pijnstillende stoffen, ook ontstekingsremmende stoffen in.
Ibuprofen is een ontstekingsremmende pijnstiller. Dit soort pijnstillers wordt ook wel NSAID genoemd. Het werkt pijnstillend, ontstekingsremmend en koortsverlagend. Het is te gebruiken bij pijn waarbij ook sprake is van een ontsteking, zoals bij gewrichtspijn, reumatoïde artritis, ziekte van Bechterew en jicht.
Maagbeschadigingen komen vooral door pijnstillers zoals ibuprofen, naproxen of diclofenac. Als u zo'n medicijn gebruikt is de kans dat uw maag beschadigt meer dan 3 keer zo groot. Hoe ouder u bent, hoe groter de kans dat u bij deze medicijnen een maagbeschadiging krijgt.
Advies. Bij gebruik van NSAID's en laaggedoseerde salicylaten (zonder maagklachten) is preventief maagbescherming geïndiceerd bij patiënten met risicofactoren voor maagschade. Geef als maagbeschermer een protonpompremmer, bij voorkeur omeprazol.
Regelmatig gebruik van ibuprofen kan maagklachten veroorzaken. Neem daarom het middel alleen op een volle maag in. Mensen die in het verleden last hebben gehad van een maag- of darmzweer hebben meer kans op bijwerkingen op maag en darmen. Ook bij ouderen is sprake van een verhoogd risico op bijwerkingen.
'Terwijl paracetamol veilig genomen kan worden op een lege maag, is dat bij niet-steroïdale ontstekingsremmende middelen (zoals ibuprofen) niet het geval. Die moeten met of na het eten genomen worden, omdat ze de maagwand kunnen aantasten. Dat leidt tot irriatie, bloedingen of maagzweren', weet Chalmers.
Hoe lang blijft ibuprofen in het lichaam? Het medicijn heeft een halfwaardetijd van ongeveer 2 uur. Dit wilt zeggen dat na 2 uur de helft van de ibuprofen in het bloed afgebroken is. Ibuprofen wordt afgebroken in de lever en verdwijnt voornamelijk met de urine (dus via de nieren) uit het lichaam.
Na 1 tot 2 jaar zitten de meeste patiënten op hun laagste gewicht. Daarna komen de meesten weer wat kilo's aan. Dit is heel normaal. De meeste patiënten die geopereerd zijn verliezen op lange termijn ongeveer 25% van hun lichaamsgewicht of 60% van hun overgewicht.
Bij de gastric bypass kan de nieuwe maag niet uitrekken. Wel kan de overgang van maag naar darm opgerekt worden indien u regelmatig te grote porties eet. Hierdoor kan het resultaat van de operatie teniet worden gedaan.
Vooral suiker- en vetrijke producten zullen klachten geven nadat ze onverteerd in de dunne darm terechtkomen. Dumping kan als bijwerkingen optreden bij een operatie waarbij de maag wordt aangepast (verkleind) of verwijderd bijvoorbeeld bij overgewicht of bij kanker.
Voorbeelden van NSAID's zijn: diclofenac, indometacine, meloxicam, piroxicam, ibuprofen, naproxen, fenylbutazon, celecoxib, etoricoxib. NSAID's worden gebruikt bij de behandeling van verschillende ziekten van het afweersysteem (auto-immuunziekten) en artrose.
Deze gebruikt u gedurende vier weken na de operatie. Paracetamol 3-4x per dag 1000mg • Pantoprazol: maagbeschermer. - Gastric bypass: gebruik gedurende drie maanden na de operatie - Gastric sleeve: gebruik gedurende 1 jaar na de operatie • Magnesiumhydroxide: dit werkt laxerend.
Komkommer is een gezonde groente in diverse opzichten. Deze groentensoort kan bijvoorbeeld helpen tegen maagzuur. Maagzuur na het eten kan verschillende ongemakken veroorzaken.
Ibuprofen is een ontstekingsremmende pijnstiller. Dit soort pijnstillers wordt ook wel NSAID genoemd. Het werkt pijnstillend, ontstekingsremmend en koortsverlagend. Het is te gebruiken bij pijn waarbij ook sprake is van een ontsteking, zoals bij gewrichtspijn, reumatoïde artritis, ziekte van Bechterew en jicht.
Neem dus zeker geen ibuprofen zonder te overleggen met je arts. De maximale dosis ibuprofen is 1200 mg. Dat kan je innemen in 6x 200 mg of 3x 400 mg.
De veiligste (met de minste bijwerkingen) pijnstiller is paracetamol. Paracetamol vermindert lichte en matige pijn en verlaagt koorts, maar werkt niet ontstekingsremmend. Paracetamol geeft weinig maag- of darmbezwaren.
Gebruik geen ontstekingsremmers, zoals ibuprofen en diclofenac. Deze middelen kunnen het hartfalen erger maken. Paracetamol mag wel. Werkt paracetamol niet goed genoeg, overleg dan met je arts.
Het is te gebruiken bij gewrichtspijn, reumatoïde artritis, jicht, migraine, pijn, menstruatiepijn, hoofdpijn, griep, neusverkoudheid en koorts. Nergens is aangetoond dat ibuprofen spierverslappende eigenschappen heeft. Ibuprofen werkt dan ook niet spierverslappend.
Neem elke dag dat u Naproxen of Diclofenac of Ibuprofen neemt ook 1 tablet Omeprazol. 2 keer per dag 1 tablet van ........ mg. Verdeel de tabletten goed over de dag.
Diclofenac en naproxen werken snel en hebben een langere werkingsduur dan bijvoorbeeld ibuprofen. Naproxen heeft het laagste risico op hart- en vaatziekten, maar meer kans op maagdarmproblemen.
Medicijnen die de maag kunnen beschadigen
De belangrijkste voorbeelden zijn pijnstillers zoals ibuprofen, naproxen en diclofenac (NSAID's). U kunt bijvoorbeeld een wondje in uw maag krijgen. Dit is een maagzweer. Of bloed verliezen via uw maag (een maagbloeding).