Waarom mag ik geen gedestilleerd water in mijn stoomstrijkijzer gebruiken? Gedestilleerd water is schadelijker voor het strijksysteem gebleken als het in een geïsoleerd systeem wordt gebruikt. Het bevordert corrosie zelfs meer dan gewoon kraanwater!
Stoomstrijkijzers en stoomgeneratoren zijn ontworpen voor gebruik met kraanwater. In Nederlands kraanwater zit over het algemeen weinig kalk. Je kunt het dus gewoon in je strijkijzer gebruiken. Alle strijkijzers kun je ontkalken.
Gedestilleerd water bevat minder of geen elektrische ladingen en is daardoor een slechte geleider voor elektrische stroom. Hierdoor werkt de drukschakelaar niet meer naar behoren. Als men gedestilleerd water wilgebruiken, kan dit voor maximum 50% van de ketelinhoud.
Gebruik gedemineraliseerd of gedestilleerd water om je stoomstrijkijzer te vullen. Dit water is gezuiverd en hierdoor bacterie- en kalkvrij. Je koopt het in flessen in de supermarkt of bij de drogist. Ook kun je een waterfilterkan gebruiken, die filtert kalk uit kraanwater.
Gedemineraliseerd water wordt gebruikt om te strijken en is verkrijgbaar in flessen of jerrycans. Het heeft als voordeel dat er na verdamping geen vaste stoffen achterblijven. Dat betekent dat er bij het strijken geen 'droogrest' ontstaat die de stoomgaatjes van uw strijkijzer kan verstoppen.
Wanneer je de stoom van kokend water opvangt en laat condenseren, is het water gedestilleerd. Water koken en laten afkoelen geeft wellicht ontsmet water maar het is niet ontkalkt. Als je hard water kookt, dat zo hard is dat er kalk neerslaat op je waterketel, zal het na het koken dus wel minder hard zijn...
Het grote verschil tussen gedemineraliseerd en gedistilleerd water is dat gedistilleerd water normaal gesproken minder organische contaminanten bevat; bij deïonisering worden moleculen zonder lading, zoals virussen of bacteriën, niet verwijderd. Gedemineraliseerd water bevat meestal minder minerale ionen.
Om gedestilleerd water te krijgen, wordt water gekookt. De waterdamp wordt opgevangen en in een condensor gekoeld. Dit wordt vervolgens opgeslagen in een steriele tank. Na afloop van dit proces zijn niet alleen de organische zouten verwijderd, maar ook veel organische stoffen.
Om de levensduur van uw strijkijzer of stomer te verlengen, raden we aan gedistilleerd of gedemineraliseerd water te gebruiken. U kunt ook 50% gedemineraliseerd water vermengd met kraanwater gebruiken.
Graaf bijvoorbeeld een kuil in de grond, zet een reservoir water op de bodem en een lege beker precies in het midden. Dek het geheel af met plastic folie dat een beetje doorbuigt. Door het zonlicht verdampt het water. De damp condenseert tegen het folie en stroomt omlaag.
Komen er bruine druppels uit het strijkijzer die vieze vlekken in het wasgoed maken? Dan kunnen de gaten van de zool verstopt zijn met verbrande textielvezels. Maak de strijkzool schoon en controleer of de temperatuur niet te hoog staat.
Condenswater van je droogkast of koelkast is misschien wel arm aan kalk, maar zelfs na de filtering zitten er in het water nog minuscule deeltjes. En die kunnen de stoomgaatjes van je strijkijzer verstoppen én het ijzer beschadigen. Gebruik dus geen condenswater!
Gedestilleerd water is zeer zuiver water. Door destillatie zijn alle anorganische zouten en veel organische stoffen verdwenen. Het leidingwater wordt verhit tot het kookpunt. De condens (stoom) die er vanaf komt, wordt daarna opgevangen.
Gedestilleerd water kunt u bij elke supermarkt, tankstation en doe het zelf zaken kopen. Toch is er, ondanks dat de kwaliteit van het water hetzelfde is, een groot prijsverschil. Met name bij de tankstations langs snelwegen moet u flink betalen.
Strijkwater koop je online bij Blokker.
Een strijkijzer zonder stoom, ook wel droogstrijkijzer genoemd, heeft enkel een hete strijkzool. Stoom komt hierbij niet aan te pas, je hoeft enkel de kledij wat nat te maken om deze te kunnen strijken. Deze strijkijzers zijn om die reden heel wat makkelijker in gebruik en bovendien ook heel licht.
Gedestilleerd water absorbeert koolstofdioxide op het moment dat het in contact komt met lucht, waardoor het water zuurder wordt. Dit is waar, maar je hoeft hier absoluut geen zorgen over te maken. De Ph-waarde van water heeft geen invloed op de gezondheid.
Houdbaarheid van het water is ongeveer 1 jaar alleen is dat ook afhankelijk van de toepassing. Als het product gebruikt word in een omgeving waarin de geleidbaarheid van het water een belangrijke rol speelt is het water na 1 jaar niet meer bruikbaar.
Gedemineraliseerd water is in principe drinkbaar, maar er zijn zowel voor- als nadelen aan verbonden. Het voordeel is dat het water geen mineralen meer bevat die slecht voor ons zijn. Het grote nadeel is dat het de goede mineralen uit ons lichaam haalt.
Gedemineraliseerd water bevat geen mineralen meer. Daar in de natuur altijd een evenwicht wordt gezocht zal het ged. water stoffen opnemen uit het lichaam, of voedsel. Dit is niet wenselijk.
Weet je van een plant dat het niet goed is gewoon kraanwater te geven door een hoge gevoeligheid en kwetsbaarheid voor de minuscule deeltjes die water hard maken? Dan doe je er goed aan je plant te voeden met gedestilleerd water. Gedestilleerd water is simpelweg heel zuiver water.
Gedestilleerd water of aqua dest, is zeer zuiver water, waaruit door destillatie naast alle anorganische zouten en vele organische stoffen zijn verwijderd. Water wordt soms dubbel gedestilleerd (dubbel dest) om het de hoogst mogelijke zuiverheid te geven.
Gedestilleerd water wordt verkregen door het water te koken en de condens op te vangen. Gedemineraliseerd water wordt gefilterd en zo ontdaan van kalk en mineralen. Wij hebben een meervoudige filtering zodat ons water erg zuiver is. Huishoudelijke toepassingsgebieden van beide soorten water zijn gelijk.
Kraanwater bevat ook chloor en andere zuiveringsmiddelen. Het is dus geen puur water en geleidt de elektriciteit heel goed. Als je handen nat zijn door kraantjeswater, flessenwater of regenwater is het dus heel gevaarlijk om elektrische draden aan te raken.