Ananas wordt vaak afgeraden tijdens het eerste trimester van de zwangerschap omwille van de aanwezigheid van een bepaald enzym, namelijk bromelaïne. Wanneer dit enzym in grote hoeveelheden wordt ingenomen door zwangere vrouwen, kan het schadelijk zijn.
Alle soorten fruit zijn goed als je zwanger bent, ook ananas kun je eten tijdens je zwangerschap.
Voor wie graag zoet eet op het brood, is vers fruit zoals schijfjes banaan, aardbeien in het seizoen, perzik, kiwi of nectarine aan te raden. Fruit kan aan de oppervlakte bevuild zijn door aarde. In de aarde kunnen verschillende microben voorkomen. Deze kunnen toxoplasmose veroorzaken.
Te veel ananas eten
Wanneer ananas in extreme hoeveelheden rauw gegeten wordt, kunnen er soms reacties optreden. Bij het te veel eten van ananas, kan je een branderig gevoel in de mond krijgen. In ernstigere gevallen kan er een ontsteking in het mondslijmvlies optreden.
Je kunt je ananas ook omdraaien en de onderkant controleren, omdat dit vaak het eerste deel van de vrucht is dat tekenen van verval vertoont. Als de onderkant papperig, nat of beschimmeld is , is de ananas waarschijnlijk bedorven en niet veilig om te eten. Bekijk ook de buitenste schil van de vrucht.
Deze tropische vrucht zit vol met antioxidanten, zoals vitamine C, beta-caroteen en zink die zowel de mannelijke als vrouwelijke vruchtbaarheid beïnvloeden. Tevens is het foliumzuur (vitamine B11) in de ananas een belangrijke vitamine voor zwangere vrouwen.
Ongepasteuriseerde honing kan sporen van de bacterie Clostridium botulinum bevatten, wat gevaarlijk kan zijn voor een zich ontwikkelende baby. Gebruik alleen gepasteuriseerde honing tijdens de zwangerschap.
Advies max 200mg cafeïne per dag. Dit staat gelijk aan: 2-3 koppen koffie per dag. 8 glazen cola per dag, gezien de hoeveelheid suiker is het advies uiteraard minder!
Nitraatrijke groenten (andijvie, bleekselderij, Chinese kool, koolrabi, postelein, raapstelen, rode biet, sla, spinazie, spitskool en venkel) werden lange tijd beschouwd als mogelijk schadelijk voor de gezondheid.
Het is verstandig om je inname van kaneel te beperken tijdens je zwangerschap. Kruiden en specerijen bevatten bepaalde plantengifstoffen, die in grote hoeveelheden schadelijk zijn voor jou en je ongeboren kindje. Zo bevat kaneel de stof coumarine. Een teveel hiervan kan tot leverschade en bloedingen leiden.
Het is immers een belangrijke bron van vitaminen (A, C, K, enz.), mineralen (calcium, kalium, magnesium), vezels en antioxidanten. Toch moeten sommige vruchten tijdens de zwangerschap worden vermeden. De 3 vruchten die je beter kunt vermijden tijdens je zwangerschap zijn ananas, blauwe druiven en groene papaja.
Nadelen van de ananas
De eiwitsplitsende werking van bromelaïne kan bij sommige mensen zorgen voor irritatie aan de mond. Bromelaïne kan in combinatie met bloedverdunners ongunstig werken, waardoor er in dat geval beter niet te veel ananas gegeten kan worden (23, 24, 25).
Dit kruid bevat bepaalde plantengifstoffen, die in grote hoeveelheden schadelijk kunnen zijn voor jou en je baby. Zo bevat basilicum de stof estragol. Voor jou kan deze stof normaal gesproken weinig kwaad. Omdat je kindje nog zo klein is, kan dezelfde hoeveelheid stof voor hem wel schadelijk zijn.
Banaan. Bananen mogen niet missen op je fruitschaal, zeker niet tijdens je zwangerschap. In dit fruit zit veel kalium. Deze stof helpt bij een gezonde bloeddruk en vochtbalans in je lichaam.
Heet baden is gevaarlijk.
Neem tijdens het einde van de zwangerschap enkel een bad op lichaamstemperatuur (niet meer dan 37°). Warm water kan een verhoogde hartslag bij de baby veroorzaken.
Er zijn tot nu toe geen aanwijzingen voor nadelige effecten op de foetus of de zwangerschap. De NHG-Standaard Zwangerschap en Kraamperiode noemt gember als voorkeursmiddel bij matige klachten van misselijkheid tijdens de zwangerschap. De geadviseerde dosering is viermaal daags 250 mg.
Als je zwanger wil worden, zijn reizen naar gebieden waar vaak malaria of gele koorts voorkomen, afgeraden. In verband met het zikavirus, worden vrouwen die zwanger willen worden of zwanger zijn, afgeraden om te reizen naar Zuid - en Centraal-Amerika, de Caraïben, Kaapverdië en sommige eilanden in de Stille Oceaan.
Tijdens je zwangerschap mag je alle soorten fruit eten, dus ook ananas. Wel moet je tijdens je zwangerschap beter opletten voor bacteriën. Het is dan ook een goed idee om groente en fruit extra goed te wassen.
Fysiek zwaar werk en grote lichamelijke inspanning kan nadelig zijn voor je zwangerschap en dus ook voor je baby. Door de groei van je baarmoeder worden de buikspieren uitgerekt.De buikspieren worden slapper zodat de baby ruimte krijgt om te groeien.Uitgerekte spieren zijn dunner en minder sterk.
Als u een normale, eenvoudige zwangerschap hebt en geen voorgeschiedenis hebt van significante obstetrische complicaties, is geslachtsgemeenschap veilig tijdens de zwangerschap . U kunt op Google lezen dat sperma stoffen bevat die prostaglandinen worden genoemd en dat deze de bevalling kunnen initiëren of triggeren.
Ananas, met zijn zoete en pittige smaak, verrukt niet alleen de smaakpapillen, maar biedt ook indrukwekkende gezondheidsvoordelen voor vrouwen. Rijk aan vitamine C, een krachtige antioxidant, helpt ananas het risico op osteoporose en hartziekten te verlagen en beschermt het ook de gezondheid van de ogen .
Eén kopje ananas levert je lichaam meer dan 100% van de dagelijks aanbevolen hoeveelheid vitamine C, de vitamine die je immuunsysteem boost. Bovendien is het een antioxidant die cellen beschermd tegen vroege veroudering. En er is nog meer goed nieuws: de vitamine zou ook een effect hebben op je taille.
Prikkend gevoel
Verse ananas is rijk aan bromelaïne, dat is een proteolytisch enzym. 'Proteo' komt van proteïnen en 'lysis' betekent afbreking. Het enzym breekt dus proteïnen af. Het tintelende gevoel in je mond is de bromelaïne die de proteïnen in je tong en wangen in sneltempo afbreekt.