Het kan ook zo zijn dat de boom simpel weg te weinig of te veel water krijgt waardoor de fruitboom geen vruchten geeft. Of te weinig zonlicht dan gaat een fruitboom niet groeien en ook geen vruchten geven. Ook zien we vaak dat een fruitboom als een bolcatalpa gesnoeid wordt.
Een pruimenboom heeft natuurlijk voeding nodig, zonder voeding groeit en bloeit de boom niet goed en blijven pruimen klein. Maar pas op voor overbemesting; teveel stikstof zorgt bijvoorbeeld voor veel vegetatieve groei (blad en waterloten) en dat gaat altijd ten koste van de kwaliteit en opbrengst van de pruimen.
Een pruimenboom moet meestal wel enkele jaren oud zijn voordat deze fruit gaat dragen. Vooral het ras Reine Claude bomen staat erom bekend dat het jaren kan duren voordat de boom vruchten gaat dragen.
Pruimenbomen houden van een zonnige tot half beschaduwde plaats in humusrijke grond die voldoende vocht vasthoudt maar niet kletsnat blijft. De beste planttijd is wanneer de boom in de wintermaanden in rust is. Bomen in pot kun je het hele jaar door planten maar houdt dan wel rekening met water geven in de zomer.
Je mag de boom slechts tot maximaal een derde terugsnoeien. Een tak van een meter snoei je dus tot maximaal 33 centimeter in. Een verwilderde pruimenboom snoeien zodat de boom weer vruchten kan dragen het jaar daarop.
Pruimenboom snoeien
Pruimenbomen kunnen in principe tussen april en september gesnoeid worden.
Een pruimenboom snoeien doe je in de maanden april tot en met september. Echter, het is aanbevolen om de pruimenboom na de oogst te snoeien of uit te dunnen, dus in de maanden augustus en september. In de winterperiode is het absoluut niet toegestaan om de boom te snoeien.
Vaak worden pruimen geënt en op de onderstam van een ander soort gezet. Je weet dan niet welk soort er uit de pitten komt. Bovendien duurt het minimaal vier jaar voor een pruimenboom uit pit de eerste vruchten kan dragen.
Een pruimenboom bemesten
Tussen maart en april kun je de bodem rondom de boom verrijken met organische meststof. Staat de boom op een ondergrond van zand, dan kun je ervoor kiezen om in juli nog een keer te bemesten. Net als een appelboom heeft een pruimenboom geen kunstmest nodig om goed te gedijen.
Een pruimenboom gedijt het beste in goed doorlatende maar kalkrijke grond. Het liefst staat een pruimenboom op klei- of leemgrond. In de zomer is voldoende water dan wel weer van belang. Plaats de boom op een zeer zonnige plaats in de tuin.
In de nazomer na het planten kies je 3 of 4 gezonde takken die mooi verspreid in de boom groeien. Dit worden de gesteltakken (hier wordt de kroon de komende jaren op gebouwd). De rest van de takken snoei je weg en de 3 of 4 gesteltakken snoei je, op een naar buiten gerichte knop, tot de helft terug.
Een pruim heeft kruisbestuiving nodig, en dus is de kans op een goede oogst altijd groter als er ergens in de omgeving nog meer pruimenbomen staan. Er zijn ook wel zelfbestuivende pruimenrassen maar ook dan geldt dat meerdere bomen en dus kruisbestuiving een grotere opbrengst geeft met kwalitatief betere vruchten.
De Pruimenboom heeft ongeveer 24-48 liter per dag aan water nodig. Dit is afhankelijk van het weer en de grootte van de boom.
Snoei elk jaar de bovenkant van de pruimenboom 30 tot 60 centimeter af. Door de boom ook in de hoogte te snoeien, behoud je een mooie vorm. Ga door met stap 2 en 3 totdat de boom de ideale hoogte heeft bereikt. Snoei ook takken die elkaar kruisen, zwakke en zieke takken.
De Prunus domestica 'Victoria' op halfstam is een pruimenboom die snel groeit. Het is een zelfbestuivende boom, dus je hebt geen tweede pruimenboom nodig om vruchten te krijgen. Wil je meer succes op pruimen, maak dan gebruik van kruisbestuiving. Je kunt hiervoor onder andere de 'Opal' en de 'Anna Spath' gebruiken.
Pruimenbomen groeien prima in de zon tot halfschaduw maar voor lekkere, zoete vruchten is het wel aan te raden om deze een zo zonnig mogelijke plaats te geven.
Mestkorrels (koemestkorrels) zijn een organische meststof die de kwaliteit en structuur van de bodem verbetert. De korrels lossen langzaam op, waardoor de aanwezige voeding geleidelijk vrij komt. Wij raden aan om voor deze meststof te kiezen. Mestkorrels zijn ideaal om te gebruiken in combinatie met een fruitboom.
Ook uit de pruimenpit kan gekweekt worden: Was de pruimenpit schoon en schrob er de restantjes vruchtvlees af. Laat de pit enkele dagen goed drogen. Wikkel de pruimenpit dan in vochtig keukenpapier, doe hem in een plastic zak en zet deze in de koelkast. Je moet 10 tot 12 weken wachten voordat het begint te ontkiemen!
Heeft de fruitboom ook kalk nodig? Veel mensen denken dat fruitbomen geen kalk nodig hebben, maar dat is niet het geval. Jonge fruitbomen moeten bijvoorbeeld elk jaar licht met kalk worden bestrooid om een gezonde groei te bevorderen en verzuring van de bodem te voorkomen.
Een kleine pruim, ovaal van vorm en een paars-blauwe kleur. De Czar is zelfbestuivend en heeft grote bloesems. Dit ras kan prima alleen staan; vanwege de matige groei van de Czar blijft de boom redelijk compact en draagt de boom in de eerste jaren al veel vrucht.
Een pruimenboom bloeit dus vroeg, met mooie en geurige witte bloemen aan de verder nog kale takken. Aan het einde van de bloeitijd begint de groei van het blad. De bloemen zijn eenhuizig (elke bloem heeft zowel mannelijke als vrouwelijke voortplantingsorganen in zich) en worden bestoven door insecten.
Een pruimenboom is prima winterhard, maar bloeit (afhankelijk van het ras) vroeg, als één van de eerste fruitbomen (maart). In die tijd is er nog veel kans op nachtvorst, en nachtvorst is niet erg voor de boom, maar wel voor de bloesem.
Pruimenbomen kunnen een leeftijd bereiken van 75 jaar of ouder. Hoe oud een pruimenboom kan worden is afhankelijk van de standplaats, weersomstandigheden en de verzorging van de boom.
Geschikte planten voor een boomspiegel zijn bijvoorbeeld vrouwenmantel (Alchemilla mollis), ooievaarsbek (Geranium), schoenlappersplant (Bergenia 'Winterglod') en hartlelie (Hosta lancifolia), maar ook bolgewassen zoals sneeuwklokjes (Galanthus), de boshyacint (Hyacinthoides) en de prairielelie (Camassia).