De eerste stap is zorgen voor een vlakke, waterpas ondergrond. Deze kan gemaakt worden met (wit) zand, maar je kan ook gebruik maken van oude tegels of opsluitbanden om een vlakke basis te creëren. Wanneer de basis eenmaal vlak is, kan het stapelen beginnen.
Hoe diep moet een opsluitband de grond in? Een opsluitband plaats je ongeveer 1 cm onder de bestrating. Zo gaat een opsluitband van 15 cm hoog onder de stenen nog zo'n 10-12 cm de grond in. Heb je een opsluitband van 20 cm hoog, dan leg je deze zo'n 15-17 cm dieper dan je bestrating.
Stapelblokken lijmen of metselen? De betonnen stapelblokken voor in de tuin kun je het beste lijmen met een steenlijm. Metselen is alleen gebruikelijk als je een zichtbare voeg wilt creëren. Wanneer je stapelblokken gaat lijmen, plak je ze strak op elkaar en wordt je muurtje één geheel.
De betonnen stapelblokken kun je zo hoog stapelen als je zelf wilt. Zo kun je bijvoorbeeld een hoger muurtje realiseren om te voorkomen dat kleine kinderen in het water kunnen vallen.
Opsluitbanden worden iets dieper, circa 1 centimeter, dan de bestrating zelf gelegd. Op deze wijze zorgt de kantopsluiting ervoor dat de sierbestrating goed wordt tegengehouden en is tegelijkertijd niet of nauwelijks zichtbaar.
Ophoogzand. Ophoogzand is ideaal om te gebruiken voor onder uw bestrating, het ophogen van uw tuin of het aanvullen van kuilen. Het is ongezeefd zand en staat ook wel bekend als vulzand.
De maat is belangrijk, bij lichte belasting kiest u opsluitbanden van 5 of 6 cm dik. Bij zware belasting kiest u opsluitbanden van minstens 8 cm dikte. En uiteraard is het belangrijk dat u uw opsluitbanden zorgvuldig plaatst.
Worteldoek is voor onder bestrating of split laag. Voorkomt dat aangewaaid spul niet diep wortelt.
Het maken van een bloembak van stapelblokken
Leg opsluitbanden van 5x15x100 plat op de grond als fundering voor de plantenbak of verhoogde border. Meng metselmortel of maak steenlijm aan en breng deze vervolgens aan op de fundering. Breng nu de eerste laag muurelementen of stapelblokken aan op de fundering.
Zowel cellenbeton, kalkzandsteen als snelbouwstenen kan je verlijmen of dunmetselen. Je behaalt een hoger rendement de muur heeft een grotere mechanische sterkte. Na 24 uur bereikt een verlijmde muur de mechanische sterkte, terwijl dit bij een gemetselde muur 28 dagen duurt.
De fundering aanbrengen
Graaf een geul over de hele lengte van het muurtje. Zo'n 50 cm diep is meestal genoeg om op een stevige ondergrond te komen. Maak de geul twee keer zo breed als de dikte van de muur. Leg twee betonijzers in de lengterichting van het muurtje en ondersteun ze met bakstenen.
Zo bouw je een stapelmuurtje
Gebruik indien mogelijk tegels met verschillende groottes. Dit geeft juist leuke variatie. Ook ander overgebleven materiaal kan gebruikt worden, zoals dakpannen en stenen. Tot ongeveer een halve meter hoogte kan een muurtje zonder te metselen worden gestapeld.
Voor terrassen en looppaden zijn opsluitbanden van het formaat 5x15x100cm al voldoende. Voor de oprit met verkeersbelasting wordt geadviseerd minimaal opsluitbanden in de maat 6x20x100cm, maar nog liever opsluitbanden van 8x20x100cm of zelfs 10x20x100cm te gebruiken.
Opsluitbanden zorgen er namelijk voor dat tegels of stenen strak tegen elkaar aan blijven liggen. Opsluitbanden zorgen er voor dat er geen kieren ontstaan én ook de kans op verzakkingen minimaal is. Opsluitbanden begrenzen eigenlijk uw bestrating.
U heeft het recht een erfafscheiding te plaatsen van maximaal 2 meter hoog zonder dat uw buren daar tegen kunnen protesteren zolang u de kosten draagt en het aan redelijke eisen van welstand voldoet.
Zand is wat goedkoper dan tuinaarde, maar bevat minder voedingsstoffen dan tuinaarde en houd ook geen voeding vast. Zand is wel zeer geschikt als ondergrond voor verharding omdat het zich goed laat verdichten door het gebruik van een trilplaat.
Geef onkruid geen kans met anti worteldoek van Vos Kunststoffen! Wil je een stuk van je tuin bestraten maar wemelt het van het onkruid, dan is worteldoek een uitkomst. Dit zijn grote matten van geweven kunststof vezels waar planten niet doorheen kunnen groeien.
Anti-worteldoek is een gronddoek dat over de onderlaag wordt aangebracht ter voorkoming dat onkruid vanuit de onderlaag door bijvoorbeeld een laag grind of houtsnippers kan groeien. De onderlaag wordt door het gronddoek afgesloten, waardoor onkruid geen kans krijgt.
Probeer zoveel mogelijk uit één stuk worteldoek te leggen. Is overlappen nodig, zorg dan voor een overlap van ongeveer 5 cm om te voorkomen dat onkruid zich alsnog tussen het worteldoek kan dringen.
Het verbetert hiermee de stabiliteit en dus ook de levensduur van het straatwerk. Bijkomend voordeel van zilverzand is ook dat onkruid moeilijk groeit tussen de voegen. Iets wat grote meerwaarde biedt aan het genot van het gelegde straatwerk.
Voegzand is schoon zand dat geen vlekken achterlaat op de bestrating. Herhaal dit een paar keer en strooi steeds een beetje meer zand over het tegelwerk. Laat het zand minimaal een week liggen. Zo zorg je ervoor dat uiteindelijk alle kieren opgevuld worden.
Wij adviseren om een verhouding zand/cement toe te passen van 8 op 1. Dus 8 delen zand en 1 deel cement. Laat je niet verleiden het zand/cement te bevochtigen. Dit is absoluut niet nodig, het mengsel zal door het natuurlijke aanwezige vocht vanzelf verharden.