Tegenwoordig zijn geuren overal te vinden van geurkaarsen tot bad en lichaamsproducten. Er zijn tal van redenen waarom mensen parfums dragen, maar uiteindelijk komt het erop neer dat wij ons gelukkiger en aantrekkelijker voelen als we lekker ruiken. Lekker ruiken is een signaal dat je denkt om je hygiëne.
Wat een parfum zo prijzig maakt, is de marketing errond, de reclamecampagnes (al dan niet met een dure filmster), de verpakking en de distributie. Daarnaast speelt de prijspositionering natuurlijk ook een belangrijke rol. Het succes van een duur nicheparfum is mede afhankelijk van de exclusiviteit ervan.
Parfum heeft warmte nodig om mooi te kunnen verdampen. Dus alle plekjes waar het warm is, de zogenaamde pulse points (waar de bloedvaten dichterbij de oppervlakte liggen), zijn goede plekken. Traditionele tips: in de nek en hals, achter de oren, op de polsen (dan ruik je het zelf goed) en in je decolleté.
En ook je enkels zijn volgens de expert aan te raden: hierdoor verspreid je urenlang een heerlijke geur. Zolang het maar plekken op je lijf zijn waar veel lichaamswarmte is.
Volgens de Margriet is de beste plek om parfum te spuiten in je navel. De temperatuur en de vorm van de navel zouden de geur intenser maken waardoor je het parfum langer ruikt.
Parfum langer ruiken
Gemiddeld blijft parfum zo'n vier tot zes uur zitten, daarna vervliegt het. Hoe lang een parfum blijft hangen, hangt af van het seizoen. In de zomer zal je geurtje bijvoorbeeld veel sterker ruiken, omdat de warmte ervoor zorgt dat de chemische reactie die parfum loslaat wordt geactiveerd.
Gewenning. Een andere belangrijke reden waarom je je eigen geur niet ruikt, is 'olfactory fatigue or adaptation'. Dit betekent dat je gewend raakt aan een geur en daardoor niet meer goed waarneemt. Als je afwisselt van geur van tijd tot tijd, kun je dit voorkomen.
Beschadiging van de luchtwegen als gevolg van blootstelling aan parfums en dergelijke wordt in de literatuur niet genoemd. Wel wordt als ervaringsfeit ge- meld dat personen met astma of daarop lijkende klachten nadelige effecten op de luchtwegen rapporteren als gevolg van blootstelling aan parfums en co- lognes.
Veelvuldig parfum in uw haar gebruiken kan tot haarbeschadigingen leiden. Parfum bevat immers alcohol, wat slecht is voor de conditie van uw haar. Haarparfum daarentegen is speciaal ontwikkeld voor gebruik in het haar en bevat geen alcohol.
Het verschil tussen parfum en eau de toilette
Een echt parfum is veelal niet te verstuiven, maar wordt gedruppeld. Een paar druppels zijn voldoende om de hele dag lekker te ruiken. In eau de parfum zit een oplosmiddel zoals alcohol of in sommige gevallen water om de geur beter te laten verspreiden en oplossen.
Het schudden van de fles eau de cologne kan de chemie van je eau de cologne veranderen en het verpesten. Het effect is misschien niet meteen zichtbaar, maar eau de cologne zal in kwaliteit afnemen en zijn geur in de loop van de tijd sneller verliezen! Cologne werkt net hetzelfde als parfum.
Ze meenden dat de parfums een beschermende functie hadden. Zo zouden zoete geuren het kwaad afweren en sterke geuren de zintuigen van de overledenen opwekken. Bij het mummificeren werden vele parfums en zalfjes gebruikt om de ontbinding tegen te gaan.
Parfum is een mengsel van diverse geurstoffen in een oplosmiddel. Bij de gangbaarste parfums is dat oplosmiddel alcohol, maar parfums op basis van vettige stoffen zijn in opkomst. Daarnaast bevat parfum vaak een fixatiemiddel en ook één of meer kleurstoffen.
Voor een flesje parfum in de parfumerie betaal je al gauw €50,-. Als je gelukt hebt, koop je voor dit bedrag een eau de parfum, maar in veel gevallen heb je 'slechts' een eau de toilette in de handen.
Parfum doet wat met je neus (een lekker luchtje) – maar niets voor je huid. Integendeel! Parfum is slecht voor de huid omdat je er een allergie voor kan ontwikkelen: contacteczeem. Een op de vier volwassenen in Europa heeft een huidallergie, en parfum is de grootste veroorzaker hiervan.
In principe zijn de meeste geurtjes tussen de één en drie jaar goed. Soms kan je parfum zelfs tot wel vijf jaar na de productiedatum meegaan. Dat is nogal breed, maar over het algemeen geldt: hoe meer parfumolie er in het flesje zit, hoe langer 'ie goed blijft.
Voor je haar geldt dat een gewone shampoo de geur vaak niet goed genoeg verwijdert. Wat helpt is om 1 of 2 eetlepels wijnazijn door een kopje water te doen en je haar na het wassen te spoelen met deze oplossing. Droog je haar zonder te spoelen en eenmaal gedroogd, ruik je geen azijn en geen parfum meer!
Kom op tegen Kanker waarschuwt voor kankerverwekkende stoffen in parfums. Volgens een nieuwe studie bevatten parfums en verzorgingsproducten chemische stoffen die de hormonen in je lichaam kunnen verstoren, zo stellen ze. Deze hormoonverstoorders zouden het risico op bepaalde kankers, zoals borstkanker, verhogen.
Zo kan je als consumenten letten op het 'EU Ecolabel' en de 'Nordic Swan Ecolabel' letten. Dan bevat het product geen schadelijke chemicaliën, benadrukt stichting Tegengif.
Vooral sterke troposmie geeft meestal veel klachten. Bijvoorbeeld doordat eten plots smaakt naar rottend vlees, schimmel, poep of zelfs braaksel. Sommige mensen worden door parosmie somber of zelfs depressief. Dit komt doordat het erg zwaar kan zijn om geuren steeds verkeerd te ruiken.
Wanneer je parfum op je huid sprayed, hebben verschillende factoren invloed op de geur van het parfum. Zo hebben bijvoorbeeld de pH-waarde van je huid, de zuurgraad van je huidvetten, wat je eet en je hormoonbalans invloed op hoe het parfum ruikt.
Als je veel zweet, kan je geur snel verdwijnen. De geurige moleculen komen sneller vrij en je parfum is sterker... maar ook vluchtiger. Daarnaast beïnvloeden de chemische stoffen in je zweet het evenwicht van je parfum.
Helaas is hier niet een eenduidig antwoord op te geven. Ja, de zwaardere nootachtige geuren blijven vaak langer ruiken dan de lichte frisse bloemengeuren maar het is sterk afhankelijk van de PH waarde van je huid welke geur wel of niet lang bij jou blijft ruiken.