Kinderen kunnen veel verbeteren door te gamen: hun oog-handcoördinatie, kleine motoriek, maar ook cognitieve functies als werken in een team, hun werkgeheugen, geduld, probleemoplossend vermogen, enzovoorts." Nog een reden om je kind te laten gamen: hun algemene kennis wordt bijgespijkerd.
Je oog-handcoördinatie, je reflexen, je oriëntatievermogen en zelfs je (Engelse) taalbeheersing: games dragen bij aan de ontwikkeling van heel wat belangrijke vaardigheden. Bij veel games is het basisconcept hetzelfde: als speler moet je een oplossing vinden voor een probleem. Goed nadenken is dan cruciaal.
De positieve effecten van games
Probleemoplossend denken, je reactievermogen, je ruimtelijk en strategisch inzicht en zelfs je sociale vaardigheden: games kunnen je helpen om specifieke vaardigheden te verfijnen. Sommige games zijn echt een creatieve uitlaatklep.
Bij veel games heb je geduld, een goed reactievermogen en probleemoplossend vermogen nodig. Veel spellen vragen fantasie en creativiteit van je kind. Je moet vaak samenwerken, daarom versterkt gamen de communicatieve vaardigheden. Je kind leert strategisch denken, vooruit kijken én gamen kan het geheugen verbeteren.
Games zorgen voor entertainment en ontspanning. Games prikkelen een gezond gevoel voor competitie. Games dagen je uit. Spelers kunnen altijd beter worden en meer punten verdienen.
Gamen stimuleert vooral een bepaald deel van de hersenen en een ander gedeelte juist veel minder. Die onbalans vergroot de kans op hersenaandoeningen als schizofrenie, Alzheimer en depressies. Het antwoord op de vraag 'wat doet gamen met je hersenen' is dus eenvoudig: niet veel goeds.
Het is dus niet gezond om 10 uur per dag te gamen. Maar wanneer jij of je kind af en toe eens 5 uur per dag gaat gamen is dat niet meteen een probleem. Deskundigen spreken van een gameverslaving wanneer je gedurende minstens een half jaar iedere dag minimaal 3 uur aan het gamen bent.
Bewegingsonderwijs is belangrijk.Het is voor kinderen een manier om zich te uiten, te werken aan hun sociale en motorische ontwikkeling en aan hun gezondheid. Vanaf schooljaar 2023-2024 is 2 lesuren bewegingsonderwijs verplicht op de basisschool.
Veel videogames zijn sociaal van aard. De meest populaire pc- en console-games onder jongeren zijn bijna allemaal spellen die samen met anderen gespeeld worden (Tuijnman & van Rooij, 2021). Online games worden gebruikt om vriendschappen op te bouwen of te onderhouden (Kowert & Oldmeadow, 2015).
6-8 jaar: maximaal 1 uur per dag, hoogstens 30 minuten per keer; 8 tot 10 jaar: maximaal 1,5 uur per dag; 10 tot 12 jaar: maximaal 2 uur per dag; vanaf 12 jaar: maximaal 3 uur per dag beeldschermtijd.
Gemiddeld gaan experts uit van ongeveer maximaal 3 uur beeldschermtijd vanaf 12 jaar. Dat is inclusief telefoon, tv en andere schermen. Elke dag 4 tot 5 uur gamen per dag wordt als 'niet normaal' gezien. Er bestaat dan een kans dat je een gameverslaving hebt.
Wat is gamen? Gamen is het spelen van digitale spellen op elektronische apparaten zoals een computer, console (Playstation, Xbox, Wii), tablet of smartphone. Je hebt verschillende soorten spellen en je kunt ze onderverdelen in offline en online spellen.
Alleen gamers die meer dan drie uur per dag gamen, lopen risico op negatieve gevolgen: sociaal isolement, een toename in agressie en negatieve gevolgen op school- en werkprestaties.
Dat kun je terugvinden in dit rapport met cijfers van de verslavingszorg Veel meer mannen dan vrouwen melden zich met een gameverslaving, namelijk 92% tegenover 8%. De gemiddelde leeftijd is 21 jaar en 82% van de hulpvragers is jonger dan 25 jaar. Het aandeel autochtoon is 89%.
Het is belangrijk om je als ouder eerst af te vragen of het nodig is om je kind minder te laten gamen. Het is vrij normaal als je kind gemiddeld op een doordeweekse dag 1 tot 1½ uur per dag gamet, zeker bij kinderen in de leeftijd tussen de 10 en 13/14 jaar. Die gamen nu eenmaal meer dan andere leeftijdsgroepen.
Lichamelijke gevolgen kunnen zijn: droge, vermoeide of geïrriteerde ogen, hoofdpijn, rugpijn, RSI, overgewicht, gebrek aan lichaamsbeweging. Teveel gamen kan zorgen dat je je verdrietig, boos of eenzaam gaat voelen omdat andere dingen slecht gaan.
Gamen is voor kinderen een populaire hobby. Meer dan 92% van de kinderen onder de 18 jaar speelt minstens 5 uur per week spelletjes op de pc, smartphone of op een console. Door de coronamaatregelen zijn jongeren én volwassenen zelfs méér gaan gamen.
Waarom gamen jongeren? We weten dat gamen voor jongeren een manier is om contact te onderhouden met vrienden. Soms is het voor sommigen zelfs dé manier om vrienden te spreken of om nieuwe vrienden te krijgen. Daarnaast kunnen jongeren tijdens het gamen op een laagdrempelige manier sociale vaardigheden opdoen.
Tijdens het gamen maakt het brein drie stofjes aan: adrenaline, endorfine en dopamine.Deze stofjes hebben een verslavende en aantrekkende werking (net als bij het nemen van drugs). Overmatig gamen kan dus leiden tot een gameverslaving.
In onderzoek is aangetoond dat jongeren die problematisch gamen vaker negatieve emoties en psychosociale problemen ervaren. Ze hebben vaker last van frustratie, stress, depressieve gevoelens en zijn minder tevreden over het leven. Dat blijkt uit dit en dit onderzoek naar mentale gezondheid bij jongeren die gamen.
Voor alle vragen over gamen, drank, drugs, pillen en gokken kan je terecht bij de DrugLijn. De DrugLijn staat in voor informatie, een luisterend oor, een eerste advies en doorverwijzing. Www.druglijn.be/gamen biedt gamers een anonieme en gratis zelftest die helpt nagaan hoe riskant gamegedrag is.
Er is geen wetenschappelijk bewijs dat werken met de computer slecht voor onze ogen is. Toch leert de ervaring dat veel en langdurig naar een beeldscherm kijken klachten geeft. Computerogen beginnen vaak met vermoeide ogen als er lang achter een beeldscherm gezeten is. Daar kunnen andere klachten bijkomen.