De pluisjes of pillen op je kleding ontstaan door de wrijving van de stof. De vezels van de stof wikkelen zich als het ware om elkaar aan de oppervlakte. Hierdoor ontstaan kleine pluisjes. Dit gebeurt zowel tijdens het dragen van de kleding als tijdens het wassen.
Pluisjes op wasgoed voorkomen: leg wollen kleding een nachtje in de vriezer. Raar maar waar: door je nieuwe wollen trui een nachtje in de vriezer te leggen, komen er minder pluisjes op. Stop je trui in een hersluitbaar zakje en leg hem een nachtje in de diepvries. Hiermee verminder je de kans op pillen!
Uw gebreide trui is een mengsel van vezels van verschillende maten, het is precies de wrijving van de stof en dus van deze vezels die de kortste vezels naar boven haalt, daarom zijn deze vezels met elkaar verweven en vormen ze kleine pluchen, genaamd pilling.
Pillen ontstaat vooral door wrijving van de stof. De vezels van het materiaal wikkelen zich om elkaar heen, iets dat zowel tijdens het gebruik als het wassen gebeurt. Omdat wrijving vooral bij het dragen van kleding gebeurt, zie je daarom bij wollen truien vooral pillen onder de ellenbogen en onder de oksels.
Pillen ontstaan door het vastplakken van haartjes en wrijving van materiaal, de vezels van het materiaal wikkelen zich hierbij als het ware om elkaar heen. Dit kan tijdens het dragen van je kleding gebeuren, maar ook tijdens het wassen kunnen pillen ontstaan.
Elke stof is weer anders, het is dan ook logisch dat de ene stof meer of sneller pilt dan een andere stof. Pas goed op met wollen kledingstukken; deze pillen erg snel. Ook acryl, polyester en viscose zijn erg gevoelig voor pillen en pluizen. Een stof die niet snel pilt is katoen of een ribstof.
Maar er is een oplossing! Vouw je kledingstuk op, stop het in een zakje en leg het voor 24 uur in de vriezer. Doordat de vezels samentrekken wordt het kledingstuk minder statisch. Dit verkleint de kans op pluisjes en loshangende bolletjes die loslaten.
Gebruik ongeveer 1 eetlepel shampoo of conditioner op 1 liter water. Je mag ook meer gebruiken als het kledingstuk erg gekrompen is. Dompel het kledingstuk helemaal onder en laat het een half uur weken. Een goed doorweekt kledingstuk kun je gemakkelijker oprekken.
De pluizen ontstaan door wrijving van de wol, de wol draadjes kluwen om elkaar heen en dan krijg je het effect van pluizen.
∨ Altijd kleding binnenstebuiten wassen. Dat geldt dus vooral bij het wassen van een wollen kledingstuk. Zo houd je kleding veel langer mooi en het vermindert ook de kans op pillen. Ook in de wasmachine schuurt je wollen trui met andere kleding tijdens het wassen.
Maak de wasmachine regelmatig schoon.
Draai je wasmachine elke drie maanden met een lege trommel en een kopje azijn om pluis en ander vuil te verwijderen. Houd het filter schoon door het na elke was te legen. Stofzuig het elke paar weken en neem het dan ook even af met een vochtig vel keukenpapier.
Katoenen truien hebben de fijne eigenschap dat ze lang mooi blijven en hun pasvorm goed behouden.
Neem een schoon en scherp scheermesje en strijk er zachtjes en voorzichtig mee over je wollen trui of ander pillend kledingstuk. Zo kun je eenvoudig in een paar strijken de stofbolletjes netjes weghalen, zonder je kleding te beschadigen.
Gebruik een vloeibaar wasmiddel met enzymen.
Ze breken ook de eiwitten en suikers af die in natuurlijke vezels kunnen voorkomen. Wanneer je je kleding met dit soort wasmiddel wast, lossen de enzymen de kleine zwakke vezeltjes die pluisjes kunnen vormen op.
Kledij die gemaakt is van alpacawol zit goed, blijft haar vorm houden en pluist niet. Kleding van alpaca is erg duurzaam. Het is niet verwonderlijk dat je er meer voor betaalt dan andere wolsoorten. De wol van baby alpaca is nog zachter dan van een volwassen alpaca omdat het uit de eerste schering gewonnen wordt.
Dan raden we de LifeGoods Elektrische Pluizenverwijderaar aan. Dit model is voor jou wellicht de beste ontpluizer. Je kunt hem namelijk gebruiken om kledingstukken of meubilair binnen 3 minuten weer zo goed als nieuw te maken. Met zo'n snelle werking is hij zeker het proberen waard.
Vezels zoals wol, katoen, polyester, polyamide en acryl hebben hierbij dan ook de meeste neiging to pillen. Bij wollen stoffen neemt na verloop van tijd de pilling weer af naarmate de wolvezels zich losmaken van de stof en afbreken.
Vooral truien van Mohair en Angorawol kunnen verharen. Door de trui een beetje vochtig te maken en 24 uur in de vriezer te leggen, wordt dat al veel minder! Even laten ontdooien en je kan de trui gewoon weer aan.
Strijk de wol met een stoomstrijkijzer.
Gebruik een natte theedoek om over je trui heen te leggen. Laat je stoomstrijkijzer kort door de natte theedoek heen je trui stomen. Rek je trui daarna voorzichtig uit.
Gekrompen kleding weer 'ontkrimpen'
Vul beide teilen met warm water. Doe bij één van de teilen een flinke dop babyshampoo in het water. De ander laat je zoals het is. Leg de gekrompen trui in de teil met warm water en shampoo, precies zoals je deze ook in de kast zou leggen, opgevouwen.
Kleding krimpen voorkomen: koud of lauw wassen
Kleding in koud water tegen krimpen, kan helpen. Hou je in ieder geval aan de maximumtemperatuur die op het label staat. Ga liever voor een graadje minder dan hoger. Een wasje op dertig graden is reeds voldoende om je kleding proper te krijgen.
In het kopstuk zitten achter de mazen mesjes. Als je de elektrische pluizentondeuse tegen het kledingstuk aan houdt, gaan de pluisjes door de gaatjes heen. De mesjes snijden de pluisjes af en de rest van de stof komt niet in de pluizentondeuse terecht.
Leg je jas neer en strijk voorzichtig met het scheermesje van onder naar boven. Er ontstaat een hoopje met pluisjes na iedere strijk. Op die manier scheer je als het ware je jas, zodat de pluisjes worden verwijderd.
De wolkam heeft een fijn borsteltje van koper. Haal dit over jouw wollen trui of vest heen, alsof je de wol letterlijk kamt. Zo worden losse viltjes, pluisjes en draadjes afgesneden en is jouw trui weer toonbaar!