Vetstreet legt uit dat janken voor honden de manier is om ergens om te 'vragen', zoals aandacht of een lekker hapje. De hond kan opgewonden of energiek zijn. Andere honden janken als reactie op stress. Als een gewonde of zieke hond jankt, is dit een uiting van pijn.
Het is cruciaal om niet te reageren: ga niet naar je hond toe, troost hem niet met lieve woordjes en schreeuw niet naar hem, maar laat hem gewoon zitten waar hij zit. Zelfs als je jouw hond maar één keer troost, geef je hem aanleiding om te denken dat hij met blaffen kan krijgen wat hij wil.
Het huilen is een heftig en opvallend geluid, waardoor het vrij moeilijk is om je hond te negeren. Honden of pups doen dit daarom express om aandacht te krijgen. Ze willen laten weten dat zij er ook nog zijn en dus graag aandacht willen. Gehuil of gejank kan er natuurlijk ook op wijzen dat je hond pijn heeft.
Mocht de hond gaan blaffen of janken, wacht dan buiten de deur totdat hij stil is. Ga niet meteen naar binnen zo gauw hij stil is maar wacht minstens drie minuten. Leg de nieuwe ligplaats van de hond naast je stoel, ga zitten met een krant of boek in de buurt en zeg de hond te gaan liggen.
Feit is dat jouw hond niet zomaar piept; een hond piept om iets aan jou duidelijk te maken. De oorzaak hiervan kan pijn of een (kortstondige) ziekte zijn, maar de oorzaak hiervoor kan ook terug te vinden zijn in de opvoeding. Ook is het mogelijk dat jouw hond angstig is, stress heeft of opgewonden is.
Mogelijk is uw hond angstig of is hij erg geschrokken. Vuurwerk en onweer worden door veel honden als spannend ervaren en kunnen de aanleiding zijn om te gaan piepen. Ook dierenartsbezoek heeft soms een piep-effect bij de hond.
Overzicht: Signalen die bij de hond op pijn kunnen wijzen
Verwijzen naar een pijnlijke plek: bijten, krabben, likken. Janken of agressie bij aanraken van een pijnlijke plek. Rusteloosheid. Veranderde houding.
Bedelen is aangeleerd gedrag van je hond. Een hond leert heel snel iets aan en al zeker als hij met een bepaald gedrag te vertonen beloond wordt. Eén keer bezwijken voor de smekende blik van je hond en het bedelgedrag is al aangeleerd. Honden gaan het gedrag herhalen, omdat dit hen een beloning oplevert.
Hond met verlatingsangst herkennen
Je kunt een hond met verlatingsangst meestal wel herkennen aan probleemgedrag zoals het veelvuldig slopen van spullen in huis, piepen, janken of blaffen wanneer jij uit zicht bent of zelfs aan het in huis poepen of plassen.
Sommige mensen vragen mij wel eens: “Hoe lang moet je een pup laten janken in de bench?” Daar is heel eenvoudig antwoord op te geven: het beste kan je een puppy niet laten janken in een bench. Het is als eerst belangrijk om te kijken of jij je pup wel in een bench wil laten slapen.
Het is onmogelijk om echt te bewijzen of geesten bestaan en of honden ze kunnen zien als ze dat doen. Wat waar is, is dat honden dingen kunnen zien, ruiken en voelen die mensen niet kunnen.
Honden 'praten' veel met hun lichaam. Gezichtsuitdrukking, oorstand, lichaamshouding en staartpositie zeggen heel veel over hoe je hond zich voelt. Leer de lichaamstaal van jouw hond goed te lezen. Vaak missen we de soms heel subtiele signalen dat een dier niet zo lekker in zijn vel zit.
Sommige mensen vinden hun hond onrustig in de nacht. Regelmatig verplaatsen is normaal, doet de hond dit meerdere keren per uur dan is er iets anders aan de hand en is de hond echt onrustig, dan is er wellicht meer aan de hand (de hond is ziek of heeft bijvoorbeeld diarree).
Een oudere hond kan langer slapen en kan wat schrikkerig en verward wakker worden. Hij kan aanhankelijker worden of niet meer alleen willen blijven. Dit kan komen door een lichamelijk probleem zoals doofheid, slechter zien of het slechter functioneren van organen zoals de lever en nieren.
Wil je uitslapen, denk dan ook aan je hond. Ga er desnoods even uit voor een klein ommetje en om je je hond eten te geven. Kruip daarna weer lekker in bed, als je daar nog zin in hebt.
Of je huisdier je wel of niet mist, blijkt afhankelijk van het soort huisdier dat je hebt. Katten en honden reageren namelijk nogal verschillend op de afwezigheid van hun baasje.
Aaien is veiliger dan echt knuffelen in stressvolle situaties; Werk in huis met kalmerende geluiden zoals klassieke muziek, honden kalmeren hiervan; Overweeg een thundershirt als je hond bang is voor onweer, autorijden of vuurwerk; Praat over angst en stress met een gedragsdeskundige.
Stil krijgen
Eén manier om uw hond een "wees stil"-commando te leren is om hem, elke keer wanneer hij blaft, het zwijgen op te leggen of af te leiden. Gebruik iets dat een hard geluid maakt, zoals een blik vol met munten, om zo zijn aandacht te krijgen, om hem vervolgens een stevig "wees stil"-commando te geven.
Het beste moment om een hond eten te geven is na het uitlaten. Als je een hond voor het uitlaten eten geeft is er een kans dat hij last krijgt van steken tijdens de wandeling. Dit is voor je hond natuurlijk niet fijn. Daarom kun je het beste een half uur na het uitlaten je hond voeren.
Bij aanraken van de buik kan het dier de buikspieren abnormaal aanspannen. Bij buikpijn zie je vaak ook verschijnselen als buikborrelen, misselijkheid (smakken, slikken, geeuwen, boeren), winderigheid of gras eten. Sommige dieren laten het eten staan, geven over en/of hebben minder goed gevormde ontlasting / diarree.
Nee, honden kunnen niet huilen. Honden en ook andere dieren hebben wel traanproductie en emoties, maar er is niet vastgesteld dat dit ook aan elkaar gekoppeld is. Oftewel: honden huilen niet zoals mensen. Mensen zijn voor zover bekend de enige wezens die huilen als gevolg van emoties.
Paracetamol maximaal 5 dagen geven aan honden. De gebruikelijke dosering bij honden is 15-20mg per kg lichaamsgewicht 3-4x per dag. Het is belangrijk bij gebruik bij de hond dat de voorgeschreven dosering strikt wordt gevolgd. Geef niet meer en niet langer dan voorgeschreven.