Er zijn ontelbaar veel redenen waarom een Beukenhaag dood kan gaan. Ouderdom, droogte, veel regen, langdurige harde wind, schimmel en gif zijn mogelijkheden. Daarnaast kan een jonge Beukenhaag ook afsterven in droge periodes met veel zon waarin zijn bladerdek nog niet dichtgegroeid is.
In juni en augustus kunnen de haagplanten zich het snelst herstellen waardoor je blijft genieten van een gezonde haag. De tweede snoei: Na de eerste snoeibeurt, kun je de haag nog eens licht snoeien in augustus, doe het zeker niet later omdat er dan meer kans is op nachtvorst.
Wat als de grond niet geschikt is voor een beukenhaag? De beuk kan het beste in een droge of normale bodem geplant worden. Klei is bijvoorbeeld te zwaar.Daardoor blijft er veel water in staan en daar kunnen de wortels van de beuk (Fagus sylvatica) niet tegen.
De haagbeuk voelt zich vrijwel overal op zijn gemak en kan dus ook tegen een droge periode. Ook de meidoorn laat zich niet snel afschrikken door de droogte. Maar dat zijn allemaal bladverliezende of op zijn minst verkleurende haagplanten.
Loofplanten die tegen veel water kunnen
Tuiniers kiezen vaak voor de haagbeuk als hun tuingrond te veel water vasthoudt voor een beukenhaag (Fagus sylvatica), die meer van wat drogere grond houdt. Deze plantensoorten hebben qua blad en groeiwijze namelijk veel van elkaar weg.
Water geven aan de beukenhaag.
Bij twijfel kunt u een kuiltje van 30 a 40 cm diep graven in de buurt van de beukenhaag om te zien hoe droog de grond is. Het is beter om 1 keer goed water te geven dan iedere dag een klein beetje. Het is het beste om het water de tijd te geven om in de grond te trekken.
Een beukenhaag kan wel dertig tot zestig jaar oud worden, mits deze op de juiste manier onderhouden word. Naast het snoeien en bemesten van de beukenhaag is het van belang dat de plant voldoende water krijgt.
Of u nou een Rode Beuk of een Groene Beuk heeft staan, een Beukenhaag die aan het einde van zijn leven heeft gaat verkleurd dor en blad laten zien. Met andere woorden: de Beukenhaag neemt de vorm aan die hij normaal gesproken in de winter heeft.
De hoeveelheid water die de beukenplanten nodig hebben, is afhankelijk van de tijd van het jaar en de buitentemperatuur. In het algemeen kun je zeggen dat beuken in het najaar en de winter, dus in de periode dat er geen groen blad aan zit, veel minder water nodig hebben dan in de rest van het jaar.
Hoe snoeit u een beukenhaag
Knip liever niet in de volle zon, het blad kan dan 'verbranden' en bruin worden. Door van onder naar boven te knippen valt het knipsel gemakkelijk op de grond.
Het is verstandig om een jonge beukenhaag direct bij het aanplanten te bemesten of maak gebruik van Pokon aanplantgrond. Deze grond bevat voldoende voedingsstoffen voor de eerste 100 dagen.
Een gezonde beukenhaag die goed wordt bijgehouden, heeft vele vertakkingen en is mooi vol. Om dit te realiseren is het belangrijk dat u uw heg regelmatig snoeit. Door uw beukenhaag te snoeien worden namelijk nieuwe vertakkingen gestimuleerd. Nieuwe vertakkingen zorgen ervoor dat de haag steeds dichter en voller wordt.
De beukenhaag gedijt het allerbeste op een plek in de volle zon of halfschaduw, eventueel in de volle schaduw. Hij stelt geen specifieke eisen aan de bodem, dus standaard tuinaarde is prima.
Beukenhaag bemesting
Ook kan men grasmaaisel of compost gebruiken, evenals speciale organische mest voor beuken of hagen. Bij gebruik van kunstmest is het verstandig om eerst een bodemmonster te nemen, om overbemesting te voorkomen. Wanneer de bodem te zuur is kan er kalk worden toegevoegd.
Beukenhaag verzorgen
De beukenhaag kan zowel in de volle zon als in de halfschaduw staan en doet het uitstekend in gewone tuinaarde. Veel water heeft hij niet nodig. Wanneer de wortels te nat worden kan er schimmel ontstaan. Geef ook nooit water op zonnige dagen, want dan kunnen de blaadjes verbranden.
Vanaf het tweede jaar kan je de haag twee keer per jaar goed bemesten. Dat doe je het beste in de maanden maart of april en juni of juli, tijdens de groeiperiode. Later bemesten heeft geen zin, omdat de extra twijgen die bij latere bemesting nog aan de struik groeien vaak niet goed afgehard zijn voor de wintervorst.
,,Elke beuk neemt per jaar 27.000 liter water op en geeft die weer af door verdamping. En hier voor de deur van het kantoor zorgen ze in de zomer voor verkoeling.
Ze wortelen met een combinatie van enkele dieper gaande wortels, en een fijnvertakt oppervlakkig wortelstelsel. De grond moet dus goed doorwortelbaar zijn. De aanwezigheid van bepaalde bodemschimmels bevordert de wortelontwikkeling.
De plantjes groeien ongeveer een halve meter per jaar. Dit betekent dat je ongeveer vijf jaar nodig hebt om de plantjes te laten groeien tot de hoogte van een schutting. Voor wie vijf jaar wachten te lang is, is er een alternatief: volwassen planten kopen.
Als je haagbeuken en beukenhagen niet snoeit, worden ze rommelig en verliezen ze hun mooie vorm. Deze bladverliezende hagen hebben twee perioden in het jaar wanneer ze sterk groeien: de eerste keer in de lente en een tweede, kleinere groeispurt eind zomer. Je kunt ze het beste terugknippen na elke groeiperiode.
De haagbeuk gedijt op natte grond
De beukenhaag (Fagus sylvatica) is een geliefde haagplant. Hij is voordelig en zorgt het hele jaar voor privacy, zelfs als zijn blad verdord is. Zowel de rode beuk als de groene beuk heeft echter een voorkeur voor droge grond.
De haagbeuk is gevoelig voor witziekte, maar ook bij de beukenhaag kan deze ziekte ontstaan. Je herkent witziekte of echte meeldauw aan de witte vlekken op de bovenkant van de bladeren van de plant.Als de ziekte zich verder uitbreidt, wordt ook de onderkant van de bladeren aangetast.
Het groeiseizoen van de beukenhaag loopt van half maart tot en met september. Het eerste moment van het bemesten van uw rode beukenhaag blijft dus hetzelfde: ook wanneer u uw haag twee keer per jaar bemest kunt u dat het beste de eerste keer aan het begin van maart/april doen. De tweede keer ligt rond begin/half juni.
U kunt de haagbeuk het beste snoeien voor de langste dag van het jaar. Deze dag valt meestal rond 21 juni. Tussen half maart en half juni biedt meestal de beste resultaten. In de zomer groeit de haagbeuk erg hard: hij heeft dan alle tijd om zich te herstellen van de snoeibeurt.
Beukenbladluis bestrijden
Er zijn verschillende oplossingen voor het bestrijden van beukenbladluis. Bij een kleine aanval van beukenbladluis is de luis makkelijk te bestrijden door met een harde waterstraal te spuiten. Spuit goed op en tussen de bladeren, over de gehele plant, dan spuit u de luizen eraf.