Krabben kalmeert dus die zenuwen. Opvallend genoeg werkt krabben niet kalmerend als dezelfde zenuwen door pijn worden geprikkeld. 'De zenuwen worden dan juist nog actiever', stelt Giesler. 'En als er geen pijn of jeuk is, activeert gekrab deze zenuwen ook.
Zo zijn er meerdere impulsen die ons aanmoedingen iets te doen. Seks bijvoorbeeld zorgt voor een prettig gevoel dat ons aanmoedigt ons voort te planten. Eten zorgt voor een voldaan gevoel. Het krabben geeft een goed gevoel omdat het ons verlost van de pijn.
Probeer niet te krabben of te wrijven, maar dat is vaak makkelijker gezegd dan gedaan. Concentreer u op iets anders. Knip uw nagels in elk geval heel kort en houd ze schoon. Soms wordt de jeuk erger door warmte, of door contact met kleding of beddengoed.
In het kort: Jeuk is een kriebelend gevoel dat aanspoort tot krabben. Bij jeuk worden de jeukzenuwen in de huid geprikkeld door bepaalde eiwitten, zoals histamine. Op de plaatsen waar jeuk voorkomt, ontstaan vaak roodheid, bultjes, blaasjes of huidschilfers.
Jeuk door warmte in bed
Als u slaapt, verliest u een bepaalde hoeveelheid vocht. Dit vocht moet opgenomen worden door het beddengoed en de matrashoes. Als dat onvoldoende gebeurt, dan blijft het vocht op de huid, kunnen we afkoelen en kan de huid ontsteken en jeuken.
Raadpleeg je huisarts bij hevige jeuk tijdens het slapen om de oorzaak te vinden. Goede hygiëne is belangrijk, net als aangepast beddengoed. Draag luchtig zittende nachtkleding, bij voorkeur van katoen, dat niet schuurt. Zorg ervoor dat de huid niet te droog is en gebruik een anti-allergene voedende crème.
Vermijd bewerkte voedingsmiddelen – zoals eten uit pakjes en kant-en-klaarmaaltijden – en gehydrogeneerde vetten. Probeer bijvoorbeeld om vette vis en avocado standaard in je weekmenu op te nemen. Deze producten bevatten veel omega 3, een belangrijke vetsoort die je huid hydrateert.
De huid is de enige plek waar je jeuk kunt voelen. In de organen binnen in het lichaam, zoals het hart, de nieren en de lever, kan dat niet. Via meer dan een miljoen zenuwuiteinden in de huid kan het jeuksignaal binnenkomen.
Jeuk kan veel verschillende oorzaken hebben: huidaandoeningen, geneesmiddelen, systemische aandoeningen of psychogeen.
De wond gaat jeuken omdat er een vochttekort ontstaat rondom de wond. Ondanks de jeuk: probeer er niet aan te krabben! Tip: Tik er zacht met het zachte deel van je vingertop op. Dit stilt vaak al licht de jeuk.
Het jeukende gevoel geeft aan dat het genezingsproces aan de gang is. Een jeukende wond ontstaat doordat er tijdens de wondgenezing een vochttekort ontstaat rondom de wond.
Bekende factoren zijn: water, zeep, droge lucht, warmte, transpiratie, wol, alcohol en uw algehele conditie. Ook uw psychische gesteldheid kan van invloed zijn op jeuk.
Belangrijk daarbij is dat het erom gaat dat u zich bewust wordt van het krabben en niet dat u er al mee stopt. Daarom mag diegene die u erop attent maakt dat ook niet boos of streng zeggen. Het is belangrijk dat het op een vriendelijke manier gezegd wordt. Bijvoorbeeld: "Weet je dat je zit te krabben?".
Probeer niet te krabben
Daar is een goede reden voor: vaak is pijn minder erg dan jeuk. Krabben verlicht de jeuk direct en geeft zelfs een heel bevredigend gevoel. Maar krabben beschadigt je huid, wat juist tot méér jeuk leidt. Zo kom je in een vicieuze cirkel terecht.
Veel primaten, waaronder mensen, krabben zich als ze gestrest zijn. Nieuw onderzoek laat zien dat dit een sociale functie kan hebben. Resusapen die zich krabben worden namelijk minder vaak agressief bejegend. Als je jeuk hebt dan krab je jezelf, maar krabben heeft ook andere functies dan het teniet doen van jeuk.
Tijdens het genezingsproces delen de cellen in de wondranden zich en bewegen ze de wond in, waar ze zich aan andere cellen hechten en samentrekken. Daarbij trekken ze aan de wondranden, zodat het gat sluit. Als de huidcellen bewegen, worden de jeukzenuwen geactiveerd.
De huid droogt uit na contact met warm water waarna de jeuk kan verergeren. Probeer daarom niet te vaak, te lang of te heet te douchen of in bad gaan. Gebruik daarbij ook een hypoallergene, parfumvrije bad- of douche emulsie of gel. Na het douchen de huid niet droog wrijven maar droog deppen.
Wanneer de huid teveel uitdroogt kan er eczeem en soms een huidinfectie ontstaan. Daarom is het goed om een droge huid tijdig te herkennen en te behandelen.
Vitamine B complex
Ook helpt het goed bij jeuk, uitslag en irritatie. Vitamine B3 (niacinamide) is een belangrijk antioxidant die onder andere ontstekingsremmend werkt, roodheid vermindert en de barrièrefunctie van de huid verbetert.
Zoek afleiding als je last hebt van jeuk of knijp in een stressballetje, zodat je handen toch iets te doen hebben (anders dan krabben). Zoek een goede uitlaatklep voor stress. Ga sporten, laat je masseren en praat de stress van je af.
Kamillethee helpt ook tegen allerlei huidproblemen en vooral bij eczeem, huiduitslag, jeuk en netelroos. Naast zijn sterk ontstekingsremmende en ontsmettende werking stilt kamille ook jeuk. Een hele boel positieve punten dus.
Voor mensen die op dit moment last hebben van jeukende bultjes door de eikenprocessierups, heeft dr. Thio de gouden tip: "Corticosteroïdencrème, ook wel hormoonzalf genoemd. Corticosteroïden remmen de ontstekingsreactie in de huid en helpen ook goed tegen de jeuk."
De vaseline crèmes of zalven werken echter beter, bij een erg droge huid. Deze crèmes of zalven houden de huid soepel en voorkomen verdere uitdroging van de huid. Klachten als jeuk, schilfering, kloven en branderige plekken verminderen en andere klachten, zoals eczeem, verergeren minder snel.
Dan zou appelazijn je daar wel eens vanaf kunnen helpen. Het heeft namelijk een antiseptische werking, dat wil zeggen: een ontstekingsremmende werking (het doodt bacteriën en schimmels) en verbetert de zuurgraad van je huid.
Voorkom veelvuldig krabben
Zorg voor schone, gladde en kort geknipte nagels. Trek katoenen handschoenen aan (deze zijn verkrijgbaar bij de apotheek), ook 's nachts. Bedek de huid door kleding of verband; krab dus niet op de blote huid.