Als iemand je koffer draagt, is 1 dollar per koffer een gebruikelijke fooi, het is dus handig om een aantal losse dollars op zak te hebben. Bij excursies is het gebruikelijk om de chauffeur of gids te tippen.In cafés en bars wordt een fooi naar eigen inzicht gegeven, meestal afgerond naar boven.
In Amerika is het heel normaal om fooi te geven. Vaak heb je de keuze om zelf het bedrag te bepalen, maar geen fooi geven is eigenlijk niet toegestaan. Bijna in elke situatie gelden ongeschreven regels omtrent fooi: in de taxi, in een restaurant en zelfs bij de kapper.
Kamermeisjes kun je een fooi van 1 USD per dag geven en chauffeurs rond de 5 USD per dag, afhankelijk van de groepsgrootte. Taxichauffeurs verwachten daarentegen geen extra bedrag bovenop de ritprijs."
In restaurants in New York City is het gebruikelijk om twintig procent fooi te geven. De btw bedraagt er 8,875%, dus wanneer u dit bedrag verdubbelt en naar boven toe afrondt zit u wel ongeveer goed.
Fooi geven wordt meestal gemotiveerd als een beloning voor 'extra service'. Oftewel als aanmoediging voor horecapersoneel om hun best voor je te doen.
Belangrijk om te weten: fooi geven is niet verplicht. ,,Het horecapersoneel krijgt genoeg loon om rond te komen. De fooi is - net zoals vroeger - een beloning voor de goede service en het is een fijn extraatje”, zegt Vlek. Hij zou het ook ernstig vinden als de fooi wel een belangrijke aanvulling op het loon zou zijn.
Fooi is geen loon. Je betaalt als werkgever ten minste het loon wat voor de functie staat. Dat is het loon volgens de loontabel van de horeca-cao of het wettelijk minimumloon. Je moet in ieder geval het netto-wettelijke minimumloon via de bank overmaken naar de rekening van de medewerker.
Hoeveel fooi moet je geven in Amerika en Canada? Voor een uitstekende service geef je 15 tot 20% fooi. Voor een matige service 10 % en bij slechte tot zeer slechte service 5 % of niets. Als je met een groep van 6 mensen of meer aan tafel gaat, wordt de fooi vaak automatisch op de rekening gezet.
Fooien geven werkt in Amerika nét even anders dan in Nederland. Anders dan in Nederland is de bediening in cafés en restaurants in de Verenigde Staten en Canada meestal niet inbegrepen in de prijs. Je moet als klant dus zelf een bepaald bedrag aan fooi aan de rekening toevoegen.
Tip geven bij eten en drinken
Niemand kan u dwingen om fooi te geven in een restaurant, wel kunnen ze op de menukaart zetten dat fooi bij de uiteindelijke rekening toegevoegd kan worden. Dit komt vooral voor op plekken waar veel toeristen komen. Ook is het normaal om fooi te geven als u met meer dan 6 personen bent.
Azië En dan heb je nog de landen waar het not done is om fooi te geven. Anne-Marie: “In Aziatische landen, zoals China, Japan, Vietnam en Singapore moet je even heel goed nadenken wat je geeft. Ook geld op tafel leggen, is een ongelooflijke belediging.
In Turkije hoor je 5 tot 10 procent fooi te geven als je uit eten bent geweest. Als je betaalt met een pinpas of creditcard, worden fooien bovenop de prijs niet geaccepteerd. De fooi dient altijd contant te worden gegeven aan de persoon die jou bediend heeft.
Het geven van fooien is niet gebruikelijk (zelfs beledigend) in Japan. In de meeste restaurants wordt er 10-20% bij de rekening opgezet als fooi.
“Fooi geven is gebruikelijk in Spanje: het bedrag naar boven afronden, een paar eurocenten achterlaten of een fooi van 5-10% geven, alles is mogelijk. Locals geven fooi vooral wanneer ze tevreden zijn met het eten en de service. Het is een soort van waardering en dus kun je zelf bepalen wanneer het van toepassing is.”
In de horeca-cao staat niets over fooien. Er bestaan ook geen wettelijke regels voor. Wel zijn er eerdere uitspraken vanuit de Hoge Raad, die vaststellen dat de fooien die ontvangen worden door medewerkers, ook aan de medewerkers toebehoren. Als werkgever mag je dus nooit fooi inhouden.
Personen met een Green Card hebben toestemming om in Amerika te wonen en te werken. Reizigers die niet naar Amerika willen emigreren, maar alleen voor een vakantie of zakenreis naar het land reizen, hoeven geen Green Card aan te vragen. Zij kunnen eenvoudig met een ESTA of een visum naar Amerika reizen.
Wil je verhuizen naar Amerika, dan heb je een immigrant visum nodig om daar te kunnen werken en wonen. Het immigrant visum is bedoeld voor buitenlanders die permanent willen verblijven in Amerika. Er zijn echter strenge voorwaarden van toepassing om een permanent visum te bemachtigen.
Kun je zomaar werken in Amerika? Als je het juiste visum hebt, kun je werken in Amerika. Met een toeristenvisum mag je niet solliciteren.
Sommige restaurants brengen 10% servicekosten in rekening, in dit geval is het geven van fooi niet verplicht. In geval van uitzonderlijke service geeft men soms 20% fooi. Het is het beste om fooi cash te geven aan de ober of serveerster. In bars is het gebruikelijk om 10-20 peso's per drankje fooi te geven.
De ongeschreven regels van fooi in Amerika geven
Een goed uitgangspunt bij het tippen is 20% van het uitgegeven bedrag. Dit geef je als de service was zoals je die mag verwachten: goed, snel en vriendelijk. Was de service oké, maar was de medewerk(st)er niet zo vriendelijk? Dan geef je 15%.
In restaurants betalen de meeste mensen ongeveer 10% fooi. In sommige restaurants is de fooi al bijgevoegd, hier hoef je dan natuurlijk niet nog extra fooi te betalen. In Frankrijk is het geven van fooi nooit echt van de grond gekomen. In de meeste gevallen is 5% dan al vaak meer dan genoeg.
Als vuistregel geldt een fooi van ongeveer 10-15% voor een knipbeurt. Daarmee krijgt een kapper een hogere fooi dan de horeca.
Ga je in België of Nederland uit eten, en ben je erg tevreden over de dienstverlening, dan is het de gewoonte om een kleine fooi achter te laten. Maar het is zeker geen vereiste. Het idee van 'fooi' verschilt echter behoorlijk van land tot land.
Fooi geven is niet wettelijk vastgelegd
Hieruit blijkt dat 38 procent van de gasten altijd fooi geeft in de horeca en 42 procent regelmatig. De rekening afronden naar boven is de favoriete vorm van fooi geven: 41 procent van de gasten betaalt zo wat extra.