In Nederland stellen we hoge eisen aan het produceren van vlees. Het moet onder andere duurzaam, diervriendelijk en veilig zijn. Dit vraagt om grote investeringen van de boer en de sector. De export van vlees zorgt voor een eerlijke prijs voor de boeren.
Grond is schaars en dus duur in Nederland . Daarom produceert en exporteert Nederland voornamelijk hoogwaardige landbouwproducten en technologie.
Nederlandse bedrijven importeren doorgaans veel goederen en diensten die (efficiënter) in het buitenland worden geproduceerd of die ze niet zelf kunnen produceren. Een aanzienlijk deel van deze goederen en diensten blijkt essentieel te zijn om (concurrerend) te kunnen exporteren.
"Zonder die wederdoorvoer is Spanje de grootste exporteur." Dat land voerde vorig jaar voor 8,7 miljard euro vlees uit.
Den Haag - Binnen de Europese Unie is Nederland al jaren de grootste exporteur van vlees en dat was in 2020 weer zo. Aan varkensvlees werd het meest verdiend. Maar rund, kalf en pluimvee werd ook veel in het buitenland verkocht.
De export van vlees zorgt voor een eerlijke prijs voor de boeren. Dit komt omdat voor andere landen bepaalde delen van vlees meer waard zijn. Dankzij de export van vlees kunnen Nederlandse boeren dus blijven innoveren en kunnen wij als consument blijven genieten van duurzaam en diervriendelijk vlees!
Dat blijkt uit cijfers van het Agrarmarkt Informations-Gesellschaft waarover het Duitse vakblad TopAgrar schrijft. De verschillen in Europa op het gebied van vleesconsumptie zijn aanzienlijk. Ierland, Portugal en Spanje consumeren het meeste vlees. Deze drie landen aten in 2023 meer dan 80 kilo vlees per persoon.
De Bulgaren zijn het goedkoopste uit. Daar kost vlees 82 procent van het gemiddelde in de EU. Ook andere Oost-Europese landen zijn goedkoop. De meeste voedingsmiddelen zijn in Nederland zo'n 10 procent goedkoper dan in de rest van de EU.
Tussen 2000 en 2021 kromp het totaal akkerbouwareaal met 16,7%. Gerst nam 35,7% af, aardappelen 10,5%, tarwe 11,9% en suikerbieten 26,9%, terwijl de oppervlakte van zaaiuien met 117% toenam. Van 2021 tot 2022 nam het areaal akkerbouw weer toe met 10.480 hectare tot 536.230 ha.
Nederland importeert vlees uit verschillende delen van de wereld. Belangrijke leveranciers binnen Europa zitten in Duitsland, België en Polen.
De Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden was in de 17e eeuw een van de machtigste en rijkste landen ter wereld. We noemden deze periode de 'gouden eeuw' omdat het erg goed ging met Nederland. Het waren welvarende tijden en dat was vooral te danken aan de scheepvaart.
Dan zijn landbouwgoederen, inclusief alle voeding en dranken gemaakt van landbouwproducten, de exportgroep waar de Nederlandse economie het meest aan verdient. Het ging om 44,4 miljard euro in 2022. Na landbouw volgen machines en apparaten, fabricaten, chemische producten, energie en vervoermaterieel.
Maar het fundament van de rijkdom werd gelegd met de handel in Europa: de graanhandel en houthandel op het Oostzeegebied of moedernegotie. In de Europese- en wereldeconomie ging Amsterdam een zeer belangrijke rol spelen. De bloeiende handel leidde tot een grote en zeer rijke klasse van kooplieden.
Zuivel en eieren (12 miljard euro), sierteeltproducten (11,5 miljard euro), vlees (11,2 miljard euro), aardappelen en groenten (8,7 miljard euro) en dranken (8,1 miljard euro) zijn bij de export de belangrijkste goederengroepen. De top vijf is in 2023 goed voor bijna 42% van de totale exportwaarde in landbouwgoederen.
Gemiddeld verspilden Nederlanders in 2022 thuis 33,4 kg eten per persoon. Binnen de hele voedselketen zijn van boer tot bord weliswaar veelbelovende initiatieven om verspilling tegen te gaan, maar meer inzet is nodig. Nog altijd wordt ongeveer een kwart van al het voedsel in Nederland verspild.
Nederland heeft een oppervlak van ruim 40.000 vierkante kilometer.Daarmee is het 15 keer zo klein als Frankrijk, 30 keer zo klein als Zuid-Afrika en 200 keer zo klein als Brazilië. Dat zijn alle drie landen met een omvangrijke landbouwsector.
In totaal gaat 69,7% van onze export naar de Europese Unie (EU). In het bijzonder de nabij gelegen markten van Duitsland (24% van export en 18% van de import), België (12% van de export en 13% van de import) en Frankrijk (8% van de export en 7% van de import).
Granen en aardappelen worden het meest verbouwd in Nederland.
Israël is een van de toplanden op het gebied van landbouwtechnologie. Terwijl de hele economie van het land in 2022 aanzienlijk groeide, was de technologiesector alleen al goed voor 18,1% van het BBP. Bovendien heeft het land veel om trots op te zijn, aangezien het vooroploopt in technologische innovaties zoals druppelirrigatie en N-micro-irrigatiesystemen.
Wagyu vlees kopen
Door de populariteit en zeldzaamheid van het ras is Wagyu misschien wel het duurste vlees ter wereld. Wagyu is zo zeldzaam omdat de Wagyu bloedlijnen nauw bewaakt worden. Er zijn buiten Japan maar weinig boeren die de koeien houden.
1. Wagyu-rundvlees – Het kroonjuweel van steaks. Wagyu-rundvlees staat bekend om zijn verfijnde marmering en boterachtige textuur, komt uit Japan en kan tot $ 500 per pond kosten.
A-merken zijn in Duitsland gemiddeld 29 procent goedkoper dan in Nederland volgens de consumentenbond. Penny, Aldi Süd en Lidl behoren tot de goedkoopste opties volgens een onderzoek in 2023. De consumentenvereniging Deco Proteste noemt Continente als de goedkoopste supermarkt, gevolgd door Pingo Doce en Auchan.
We eten het meest varkensvlees met zo'n 18,5 kilo per jaar. Kippenvlees is een goede tweede met 11,5 kilo. Rund was goed voor 8 kilo per jaar. Andere vleessoorten zoals kalfs-, geiten-, schapen- en paardenvlees zijn minder populair: samen zijn ze goed voor ruim 1 kilo per persoon per jaar.