Meer smaak. Volgens Aziaten smaakt eten ook nog eens lekkerder met stokjes. Als je met stokjes eet, krijg je met elke hap veel zuurstof binnen, en daardoor proef je de smaken beter. Lekker slurpen dus!
Chinezen vinden dat als je met stokjes eet, je maaltijd beter tot z'n recht komt. Als je met stokjes eet komt er bij elke hap veel zuurstof naar binnen. Dit komt je smaak ten goede: je proeft dus meer en beter wat je eet. Dit is ook de redenen waarom Chinezen hun soep uitgebreid naar binnen slurpen.
Eetstokjes of kortweg stokjes zijn het traditionele eetgerei van veel Aziatische landen: China, Japan, Korea, Vietnam en Mongolië.
Nu, bijna twee millennia verder, is dat eten met stokjes nog steeds gewoon. Niet alleen in China, maar ook in Japan, beide Korea's en Vietnam. Die landen zijn stuk voor stuk beïnvloed door de Chinese eetcultuur. En er is weinig reden om te switchen naar westers bestek, vertelt Wang.
Eetstokjes komen oorspronkelijk uit China en zijn in de 7de eeuw geïntroduceerd in de Japanse cultuur, waar ze hashi worden genoemd. In de Yayoi-periode werden eetstokjes gemaakt van een bamboestok die werd gebogen in een pincetachtige vorm.
Het gezegde in China zegt ook dat een tafel na een goede maaltijd eruit ziet als een slachtveld. Ook is het normaal om te slurpen, te boeren, hard te smakken en met volle mond te praten. Dit toont namelijk respect en laat blijken dat het een goede maaltijd is.
Sushi wordt traditioneel niet met stokjes gegeten. Door sushi met schone handen voorzichtig op te pakken, tussen duim en middenvinger, verknoei je de perfecte vorm niet. Op deze manier toon je respect voor het vakmanschap van de chef.
Leg het eerste eetstokje achter je duim en op je ringvinger. Klem vervolgens het tweede eetstokje tussen je wijsvinger en middelvinger vast. Maak met het tweede eetstokje een scharende beweging door met je wijs- en middelvingers te bewegen. Het eerste eetstokje beweegt niet mee.
Meestal zitten de stokjes nog aan elkaar als je in een restaurant komt (zo weet je ook zeker dat ze nog niet eerder gebruikt zijn) en de kant waar de stokjes aan elkaar zitten is de dikkere kant. Die dikkere kant is het gedeelte dat je in je hand houdt. Pak eerst één eetstokje.
Voor het ontbijt in China zijn er verschillende stijlen in verschillende steden. Het meest voorkomende ontbijt is sojamelk, gefrituurde deegsticks, pap, gestoomde gevulde broodjes (wij kennen deze als bapao) of noedels.
Je kunt kiezen voor Chinese eetstokjes van blank hout met een stompe punt. Of ga voor iets kortere, gelakte Japanse stokjes met een spitse punt. Koreaanse eetstokjes zijn weer gemaakt van roestvrijstaal. De stokjes van bamboehout hebben een luxe uitstraling.
Als toetje snijden Chinezen meestal een schaal fruit of nemen ze nog een soepje toe. Soep is daar geen voorgerecht. Ze gebruiken soep om de laatste gaatjes te vullen. Dit kan soep zijn in de vorm van een bouillon of ze nemen een zoete soep.
Chopsticks worden in Nederland vaak ook wel stokjes, eetstokjes of Chinese stokjes genoemd. Een paar chopsticks bestaat uit twee spits toelopende stokjes die vaak van hout of bamboe gemaakt.
Met een vork kun je grote stukjes voedsel opprikken om ze, eveneens zonder knoeien, naar binnen te werken, en een mes is heel praktisch voor het in kleinere stukjes snijden van groter voedsel, zoals vlees of aardappels.
Koks met een Indische achtergrond werden aangenomen om de 'nieuwe' gerechten zoals Saté, Gado Gado en Nasi Rames te bereiden en te leren aan koks van de Chinese restaurants. Op deze manier ontstond de vermenging van de Chinese en Indische keuken en was de Chinees-Indische eetcultuur in Nederland een feit.
Eetstokjes hebben altijd twee verschillende uiteindes. Het ene uiteinde is wat dikker en vierkant en het andere dunner en rond van vorm. Je pakt de stokjes vast bij het vierkante uiteinde, met de ronde uiteindes wordt het voedsel gepakt. Begin altijd met één eetstokje, die je tussen je duim en je ringvinger klemt.
Eten in Japan: Rijst is het hoofdvoedsel en wordt gegeten met stokjes, die in het Japans 'hashi' heten. Naast rijst houden de Japanners van brood en noedels en een rijke variatie van vlees, vis, groenten en fruit. Bij het traditionele Japanse koken worden verse ingrediënten met grote zorg bereid.
-Wanneer u uw eetstokjes neerlegt, dient u deze rechts-links neer te liggen. Dit houdt in dat u de eetstokjes een beetje diagonaal neerlegt met de punten links en de achterkant rechts.
Als je in een restaurant sushi bestelt, krijg je bijna altijd een bakje met wat gember en wasabi. Gember is bedoeld om je smaak tussen diverse sushi's te neutraliseren, terwijl je wasabi kunt gebruiken om de sushi wat meer pit te geven.
Gari is niet alleen erg smakelijk (en gezond!), het heeft bij de sushi ook een belangrijke functie. De gari neutraliseert namelijk je smaakpapillen! Je eet het daarom tussen de sushigerechten door, om zo alles te neutraliseren en ervoor te zorgen dat je smaak niet beïnvloed wordt door het vorige gerecht.
Sushi kan een bron zijn van eiwitten, omega 3-vetzuren en verschillende vitamines als vitamine D en B 12. Maar door ongezonde toevoegingen als suiker, vette sauzen en sojasaus (met veel zout) heeft het ook een ongezonde kant. De bereidingswijze van de sushi kan ook bepalen of het gezond of ongezond is.
In Japan wordt bijvoorbeeld aangenomen dat je de smaak van je noedels versterkt wanneer je het naar binnen slurpt. Je kan ook sneller eten, omdat het sneller afkoelt in je mond. Een boer of scheetje laten na het eten is bij bepaalde culturen een blijk van waardering.
In het land zijn ze niet erg goed voorbereid op vegetariërs en soms kan er raar op gereageerd worden. Het is vaak handiger om te zeggen dat u Boeddhist bent en daarom geen vlees eet. Ook Halal eten wordt niet vaak gedaan want een basisproduct in veel gerechten is varkensvlees.
De meeste mensen zijn niet op de hoogte van de voordelen van slurpen. Met name in rustige omgevingen zoals in een bibliotheek of op kantoor kan het erg storend zijn. Zonder te slurpen koelt je thee minder snel af. Laat daarom in zulke situaties je thee nog even staan tot dat het een aangenaam temperatuur heeft bereikt.