Het stokbrood dateert uit de 19e eeuw. De bereidingswijze van dit brood komt uit Oostenrijk. Daarom wordt baguette in Frankrijk door de bakkers ook wel 'Weens brood' genoemd. Sinds 2022 wordt het stokbrood door UNESCO erkend als immaterieel cultureel erfgoed.
Bij het diner:
Het gevoel van het snijden van een stokbrood in plakken is uniek! Je ontdekt een knapperige textuur aan de buitenkant en een zachte aan de binnenkant. Deze broodsoort is een uitstekend symbool van delen, vooral tijdens picknicks . Het stokbrood is een belangrijk onderdeel van de Franse eetgewoonten.
Een stokbrood is net als een mes en vork, het moet op tafel liggen. “In de meeste landen eet je met een mes en vork, maar in Frankrijk heb je vaak in de ene hand een vork en in de andere hand een stukje baguette.Dat stukje gebruik je dan om voedsel naar je vork te duwen en om te sauceren.”
De Franse baguette heeft een rijke en fascinerende geschiedenis die nauw verbonden is met de Franse cultuur en keuken. Van zijn bescheiden oorsprong als een eenvoudige manier om brood te vervoeren, tot zijn status als een symbool van verzet tijdens de Tweede Wereldoorlog , is de baguette een iconisch onderdeel van de Franse geschiedenis geworden.
95% van de Fransen eet elke dag brood . Dit is het aantal stokbroden dat elk jaar in Frankrijk wordt verkocht. Dat betekent dat er elke seconde meer dan 300 stokbroden worden verkocht, en meer dan 27 miljoen per dag.
Het stokbrood dateert uit de 19e eeuw. De bereidingswijze van dit brood komt uit Oostenrijk. Daarom wordt baguette in Frankrijk door de bakkers ook wel 'Weens brood' genoemd. Sinds 2022 wordt het stokbrood door UNESCO erkend als immaterieel cultureel erfgoed.
In Algerije worden dagelijks ongeveer 49 miljoen stokbroden verbruikt, en in Frankrijk ongeveer 30 miljoen.
In Frankrijk letten bakkers goed op waar hun meel wordt gemaakt en welke granen worden gebruikt in het maalproces . Het resultaat is meestal zachter, steviger en smakelijker brood dan in andere delen van de wereld. Frans meel wordt meestal gemaakt met een lager asgehalte dan meel uit andere landen.
De geschiedenis van de baguette is omstreden en er zijn weinig feiten die wijzen op een enkele definitieve oorsprong. Eén theorie schrijft de uitvinding van de baguette toe aan Napoleon Bonaparte , die volgens de legende opdracht gaf om brood buitengewoon dun en lang te maken om beter in een speciale zak in soldatenuniformen te passen.
De stokbroden in Nederland hebben een productietijd van zo'n twee uur, terwijl een authentieke baguette in zestig uur gemaakt wordt. Die tijd is nodig volgens de Fransen, om het deeg op smaak te brengen door de bacteriën die vrijkomen.
Le petit déjeuner (het ontbijt)
Maar traditioneel bestaat een ontbijtje in Frankrijk uit een grote mok koffie met melk (café au lait).Daarbij eten de Fransen dan een stuk stokbrood met boter en jam dat in die koffie wordt gesopt. Soms wordt ook wel eens een croissantje of pain-au-chocolatgegeten.
Naar mijn mening heeft echt lekker brood, inclusief stokbrood, helemaal geen topping nodig. Een van de voordelen van stokbrood is dat de smaak neutraal genoeg is om niet te concurreren met het heerlijke (Franse) eten waarmee het wordt gegeten. Het is geweldig om sauzen op te soppen en kaas naar de mond te brengen .
Echt heel veel Fransen doen het: met een stuk brood de restjes van hun bord opvegen en dat opeten. Geen schande, zolang je het bord ook weer niet schoonboent. En volgens een artikel van de Figaro, al uit 2016, is deze gewoonte zelfs in de beste restaurants geen taboe meer.
De historische rol van brood
In de 18e eeuw leefde de gemiddelde persoon er voornamelijk van, en werknemers gaven er doorgaans ongeveer de helft van hun dagloon aan uit. Het was zelfs zo belangrijk voor de nationale identiteit dat mensen het als een publieke dienst beschouwden , en de politie hield zelfs toezicht op bakkers en bakkerijen.
En Franse baguette is altijd gemaakt met zuurdesem en moet ruim de tijd krijgen om te rijzen. De natuurlijke gisting verandert enorm de smaak van het brood ten goede.
De Franse broodwet
De wet stelt dat traditionele baguettes gemaakt moeten worden op de plek waar ze verkocht worden en dat ze alleen gemaakt mogen worden met vier ingrediënten: tarwemeel, water, zout en gist . Ze mogen in geen enkel stadium worden ingevroren en mogen geen additieven of conserveringsmiddelen bevatten, wat ook betekent dat ze binnen 24 uur oud worden.
Geschiedenis van de Parijse Baguette
Het was Napoleon Bonaparte die koos voor de langwerpige vorm, zodat soldaten het gemakkelijk konden dragen . Het stokbrood werd in de jaren 20 wijdverspreid in Parijs en het duurde een tijdje voordat het werd geaccepteerd op het platteland, waar mensen de voorkeur gaven aan donkerder, rond brood dat langer houdbaar was.
Volkoren stokbrood is gemaakt van volkorenmeel. In dit meel is de hele graankorrel verwerkt en het bevat belangrijke voedingstoffen zoals vezels. Maar ook ijzer en B-vitamines. Niet voor niets is volkoren de gezondste keuze.
Franse stokbroden zijn zo lekker
Allereerst is het meel dat in Frankrijk wordt gebruikt van zeer hoge kwaliteit . Maar het grootste verschil tussen een Frans en een Amerikaans stokbrood is het fermentatieproces. De meeste Franse bakkers gebruiken een poolish-proces, dat bestaat uit een mengsel van gist en water dat een nacht mag fermenteren.
Duitse bakkers gebruiken relatief veel rogge in hun desembrood en laten het deeg rijzen op lage temperaturen.Zo komen er meer azijnzuren vrij. Nederlandse bakkers laten het deeg over het algemeen op hogere temperaturen rijzen, zodat er melkzuren bijkomen. Deze geven het brood een zoetere smaak.
Frankrijk en stokbrood zijn synoniem aan elkaar in onze ogen. Begin 20e eeuw verorberde de gemiddelde Fransman dagelijks wel drie stokbroden. Dat aantal daalt gestaag, maar nog steeds worden er in Frankrijk jaarlijks 10 miljard stokbroden verkocht!
In de 18e eeuw verwees het woord baguette alleen naar staafvormige architectonische details, maar halverwege de 20e eeuw betekende het ook 'brood'. In het Frans betekent baguette 'staf, staaf of wapenstok' en het komt voor in 'toverstaf' of baguette magique, maar ook in 'eetstokjes', baguettes chinoises .
Baguette – een lang, dun soort brood van Franse oorsprong. De "baguette de tradition française" wordt gemaakt van tarwemeel, water, gist en gewoon zout.