Consumenten zouden alleen vrouwelijke dieren willen omdat een stier te stevig zou zijn. Stieren leveren meer op dan kalfjes. Daarom houden de eigenaren van deze stier jonge mannelijke dieren aan tot ze volwassen zijn. Toch zijn er slagers die weigeren stierenvlees te verkopen.
Runderen zijn echte graseters en herkauwers. In Nederland worden koeien gehouden voor vlees en melk. Stieren, ossen en kalveren worden alleen voor het vlees gehouden. Dit vlees ligt als rundvlees of kalfsvlees in de winkel.
Als de kalfjes twee weken oud zijn worden ze vervoerd naar een kalverhouderij om opgefokt te worden voor de slacht. Tot ze 8 weken oud zijn verblijven ze in 'eenlingboxen'. De eenlingboxen hebben wanden die zo gemaakt zijn dat de kalveren elkaar kunnen zien en aanraken.
Wat eten ze zoal? Een volwassen rund eet per dag 12 kilo snijmais van eigen land, 6 kilo aardappelproducten van de patatfabriek, 5 kilo perspulp van de suikerfabriek, 2 kilo bierbostel van de bierbrouwerij en 1 kilo CCM, dat is gemalen maiskolf.
De meeste mannetjesdieren zijn niet gewild in de vee-industrie, omdat ze geen melk produceren of eieren leggen. Daarom worden veel haantjes, bokjes en stiertjes meteen geslacht.
Consumenten zouden alleen vrouwelijke dieren willen omdat een stier te stevig zou zijn. Stieren leveren meer op dan kalfjes. Daarom houden de eigenaren van deze stier jonge mannelijke dieren aan tot ze volwassen zijn. Toch zijn er slagers die weigeren stierenvlees te verkopen.
Onderzoekers ontdekten dat een stier achter een stierenvechter aanrent omdat hij iets ziet bewegen. Hij is bang om aangevallen te worden en wil zich verdedigen. Het maakt niet uit welke kleur de wapperende doek van een stierenvechter heeft, want stieren zien geen kleuren. Ze zien wel of iets licht of donker is.
De mannelijke vorm noemen we een stier en de vrouwelijke vorm noemen we een koe. Een stier kan veel groter dan een koe worden en de stieren kunnen agressief worden. Een gecastreerde of gesneden stier noemen we een os. Een os is minder agressief dan een stier.
Kalf – jong dier, ook wel 'kuuske' genoemd (stierkalf = mannelijk, vaarskalf = vrouwelijk); Pink – eenjarig kalf, ook wel 'hokkeling' genoemd; Var – jonge stier; Vaars – jonge koe die voor het eerst is gedekt, ook wel 'maal' of 'eerstekalfskoe' genoemd.
Zo blijft de melkproductie hoog. Het merendeel van deze kalfjes is een 'restproduct. ' De stiertjes geven tenslotte geen melk en groeien niet snel genoeg om er biefstuk van te maken. Dus worden zij vetgemest en geslacht voor kalfsvlees, na een kort leven zonder moeder.
En bij het woord kalfsvlees denken de meeste Nederlanders aan een jong geslacht dier, vinden dat zielig en blieven geen kalfsvlees. Het kalfsvlees gaat dus massaal de grens over. Relatief goedkoop, terwijl het boeren in Nederland geen sinecure is.
Een kalf is het jong van een koe, maar bij andere grote zoogdieren wordt de aanduiding ook gebruikt. Het baren noemen we kalven of afkalven, en het pasgeboren kalf heet een nuchter kalf, afgekort nuka. Een vrouwelijk kalf wordt ook vaarskalf, koekalf of kuis genoemd, een mannelijk kalf is een stierkalf of bul.
Ossenhaas: het meest malse stuk vlees van een rund, waar verschillende steaks uit gesneden kunnen worden. Geen werkspier, dus geen randje vet bij dit stuk vlees. Dit is meteen ook het magerste, maar ook vaak duurste stuk.
Het meeste vlees heeft veel vitamines uit de B-groep, maar varkensvlees springt daar nog bovenuit met een B1-gehalte van 0,75 milligram per honderd gram vlees. Ter vergelijking: rundvlees bevat maar 0,05 milligram B1. Vitamine B1 speelt een essentiële rol in de energiehuishouding van het lichaam.
Alleen vrouwtjes hebben een uier. Mannetjes zijn breder en groter. 1d. Waarom zie je op de boerderij meestal veel koeien, maar weinig mannetjes?
Jongvee vanaf een jaar oud wordt een pink genoemd. Jongvee vanaf zo'n vijftien maand, de leeftijd waarop ze gedekt of geïnsemineerd worden, wordt een vaars genoemd. Wanneer ze negen maand later kalven, op een leeftijd van twee jaar, worden ze koe.
Er is echter één belangrijk verschil. De os is een gecastreerde stier. Dat wil zeggen dat de os niet meer vruchtbaar is en geen vrouwtjes (koeien) meer kan bevruchten. Die castratie wordt al heel jong gedaan.
Een melkkoe leeft bij ons gemiddeld zeven tot acht jaar. Een stier wordt bij ons 5 tot 6 jaar.
Os – gecastreerde stier; Droge koe – koe die enkele weken geen melk geeft om op krachten te komen voor het kalven, ook wel 'droogstaande koe' of 'drooggezette koe' genoemd; Nieuwmelkte koe – koe die net heeft gekalfd en begint aan een nieuwe lactatieperiode, ook wel 'verse koe' of 'nieuwmelkse koe' genoemd.
Het Woordenboek van de Nederlandse Taal geeft als eerste betekenis van zwanger 'Van vrouwen: in verwachting van een kind zijnde', maar het noemt als derde betekenis 'Van vrouwelijke zoogdieren: drachtig'.
Stier en Kreeft vinden bij elkaar perfect wat ze bij een liefdespartner verwachten. Ze zijn een mooi paar, hoewel ze moeten werken aan een paar trekjes om de harmonie niet te verstoren.
Dan gaat het hard tegen hard, Vuur tegen Aarde. Het verschroeit of dooft elkaar al snel. Twee materialistische types zouden het goed moeten kunnen vinden met elkaar; al is de Stier een beetje te gul voor de maatstaf van de sparende Maagd. Dit verschil zou deze twee in bed ook weleens parten kunnen gaan spelen.
Uit onderzoek lijkt het erop dat stieren en koeien goed rood van groen en blauw kunnen onderscheiden. En in veel mindere mate blauw van groen. Je kan zeggen dat rundvee groen kleurenblind is (deuteranopie; zie soorten).
Bij de dekking wrijft de stier met zijn kin over het kruis van de koe. Sommige rundveehouders die een stier in de kudde hebben lopen, binden het dier daarom een kleurblok onder de kin (vergelijkbaar met het dekblok voor schapen). Zo kunnen zij aan de gekleurde achtersten van de koeien zien welke al gedekt zijn.