Een router zet een verbinding op tussen internet en je thuisnetwerk. Met een eigen router zorg je dus voor wifi zonder apparatuur van je provider.Je wifi netwerk is hierdoor sneller en stabieler.Je kiest bovendien voor dekking in je hele huis.
Een router vormt het centrale regelpunt van uw netwerk. De router verdeelt de internetverbinding over bekabelde en draadloze verbindingen. De draadloze verbinding wordt ook wel WiFi genoemd. Naast uw pc, laptop, smartphone en tablet, maken steeds meer apparaten in uw huis gebruik van het internet.
U mag uw eigen modem, router of decoder kiezen
Dan moet de aanbieder die aansluiten op het netwerk. Zolang die voldoet aan dezelfde eisen als het apparaat van de aanbieder. Bent u niet handig met computernetwerken? Dan is het verstandig om het aanbevolen apparaat te gebruiken.
De belangrijkste reden voor vrije modemkeuze is dat gebruikers meer invloed willen kunnen uitoefenen op de kwaliteit van een netwerkverbinding in huis en meer zelf willen kunnen aanpassen in het eigen netwerk.
Als je gebruik wilt maken van vast internet, dan heb je twee apparaten nodig: een modem en een router. Je router is het centrale punt in je wifi-netwerk. De router verdeelt je internetverbinding tussen de verschillende apparaten op het wifi-netwerk. Een router koppelt aan elk apparaat een IP-adres.
Een sterke wifi router zorgt voor een beter draadloos signaal. Nadat je een eigen router hebt aangesloten, moet je voor een goede werking deze router instellen. Zo weet je zeker dat al je apparaten met je nieuwe externe router zijn verbonden en niet met de router van je internetprovider.
Voor glasvezel internet heb je een speciaal modem nodig. Het installeren is niet zo moeilijk als het misschien lijkt. Met de installatie door een ervaren monteur heb je binnen no time vliegensvlug internet thuis. Tegenwoordig kiezen steeds meer mensen voor glasvezel internet.
Wat is het verschil tussen een modem en een router? Een modem maakt verbinding met je internetprovider voor internettoegang. Een router verdeelt het verkeer naar je al je apparaten.
Het routergedeelte zorgt ervoor dat de apparaten in je huis met het internet zijn verbonden via kabels of wifi. Heb je zelf een router gekocht? Dan hoef je geen eigen modem te kopen. Als je het Ziggo modem in bridge-modus zet, kun je je eigen router gewoon gebruiken.
Zorg er dus voor dat je router een minimale snelheid heeft die 5 à 6 keer zo hoog is als die van je internetsnelheid. Zo weet je bijna zeker dat je jouw volledige downloadsnelheid op meerdere plekken kunt benutten. Toch gaat dit niet overal op, een verdieping hoger kan de snelheid toch danig zijn teruggezakt.
Naast het aanschaffen van een goede router is het aan te raden de router op een centrale plek in uw huis te plaatsen, zodat de dekking overal even goed is. Veel mensen zetten de router neer op de plek waar de internetaansluiting het huis binnenkomt.
De router deelt IP-adressen (unieke namen) uit in een netwerk om in verbinding te staan met al je apparatuur. Het internetsignaal wordt daarna verdeeld over alle IP-adressen. De meeste mensen hebben thuis een draadloos wifinetwerk waarop alle apparaten zijn aangesloten.
Switch versus router
Switches maken een netwerk. Routers verbinden een netwerk. Doordat een router computers met het internet verbindt, kunnen gebruikers deze verbinding delen.
Er zijn 802.11n routers van 450 Mbps en 802.11ac routers kunnen op dit moment zelfs snelheden van 1750 Mbps halen. Deze snelheden haal je alleen onder ideale omstandigheden en bij gebruik van de juiste client (ontvanger). In de praktijk zullen deze snelheden een stuk lager uitvallen.
Wanneer je ergens een internetverbinding wilt opzetten, heb je vaak twee apparaten nodig: een modem en een router. Het minimale dat je nodig hebt voor internetverbinding is een modem. Indien je meer dan één apparaat hebt dat je met het internet wil verbinden, heb je ook een router nodig.
Wil je gewoon gebruik maken van draadloos internet, dan volstaat een 802.11g router nog steeds prima. Ben je juist een gamer of wil je films streamen en heb je zowel een snelle draadloze als een bekabelde verbinding nodig? Zorg dan voor een draadloze router met QoS, dualband 802.11n en gigabit netwerkpoorten.
Nee, de wifi-snelheid verandert niet bij glasvezel. De download- en upload-snelheid wel.
Bekabeling naar je toestel
In huis gebruik je geen glasvezelkabels maar standaard netwerkkabels voor je hele thuisnetwerk, dus ook voor het televisiesignaal. Voor televisie via glasvezel zul je dus een netwerkkabel moeten aanleggen naar je toestel.
Nadat glasvezel in een straat is aangelegd, worden individuele huizen of flats aangesloten. De monteur installeert een glasvezel-aansluitpunt, vaak in de meterkast. Een provider kan de verbinding vervolgens activeren en stuurt een installatiepakket op.