De voornaamste reden waarom je af en toe best eens voor soep kiest, is simpelweg omdat het erg gezond is. Eerst en vooral is het een gemakkelijke manier om meer groenten te eten. Zo bevat een portie soep al snel een kwart van de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid groenten.
Soep draagt op verschillende manieren bij tot een gezond voedingspatroon. Een gezonde soep op basis van groenten (400 g per liter) levert kostbare vitaminen, mineralen en vezels.Verder is soep een gezonde hongerstiller. Zowel voor de grote als de kleine honger.
Een portie soep (250 ml) is op zich al goed voor één zesde van je dagelijkse hoeveelheid vloeistof en voor bijna twee porties groenten (150 g)! Soep is een goedkoop, gezond en snel alternatief voor een warme maaltijd. Wie kiest voor een lekkere kom soep als lichte snack, vermijdt dat hij tussendoor gaat snoepen.
Soep zit vol vitamines, mineralen en vezels
Tijdens het koken van groenten in de soep gaan er wel wat vitamines verloren, zoals vitamine C. Maar andere gezonde stoffen, zoals bètacaroteen (wortelen) en lycopeen (tomaten), worden uit soep juist beter in het lichaam opgenomen.
Soep is geweldig als volwaardige maaltijd. Het kan ook een licht alternatief of lekker gezelschap zijn voor je boterhammenlunch.
Een portie soep is dus niet alleen goed voor de dagelijkse hoeveelheid groenten, maar ook voor de dagelijkse hoeveelheid vocht. Dat soep snel vult hebben we te danken aan het resistente zetmeel dat we binnenkrijgen door de hoeveelheid groente in de soep.Dit beide maakt soep een perfecte maaltijd voor de lijn.
Soep als lunch is een gezond alternatief voor een belegd broodje. Bovendien kan je soep vooraf klaarmaken en zelfs in porties invriezen. Je kan er ook naar hartenlust mee variëren. Met deze recepten wordt je soepje nooit saai!
dossier Soep is een goede manier om kinderen groenten te doen eten of te laten wennen aan de smaak van diverse groenten, maar ook voor volwassenen is dagelijks een tas soep drinken een goed idee. Als je ze op de juiste manier bereidt tenminste, want hoe gezond de soep is, hangt af van veel verschillende factoren.
Soep zit boordevol vitaminen en vezels
En da's belangrijk, want voedingsvezels hebben een positief effect op de werking van je darmen, je cholesterol en je bloedsuikerspiegel. Bovendien zorgen ze ervoor dat je je verzadigd voelt, zodat je niet snel naar (ongezonde) snacks zal grijpen.
Soep is een lekker en gezond tussendoortje, maar kan ook als complete maaltijd (als je er volop groenten in stopt en ook eiwitten als gekookt ei, peulvruchten, vlees, vis of kip). Soep is handig om, in de vriezer, achter de hand te hebben. Ideaal na een drukke werkdag of bij onverwachts bezoek rond lunchtijd.
Omdat soep weinig vet en veel vocht en groenten bevat, is het goed voor de lijn en voor je cholesterol. Mensen die vaak soep eten, hebben een lagere BMI.
Het dieet is in principe heel simpel. In plaats van normale maaltijden, eet je een zelfgemaakte soep van verse producten. Je mag het dieet zeven dagen volgen, waarna je vele kilo's zult verliezen. Wanneer je het dieet langer wilt volgen wordt aangeraden om na de eerste zeven dagen eerst een stopweek te houden.
Het lichaam vindt het prettig om warme voedingsmiddelen binnen te krijgen. 's Ochtends een soepje als ontbijt kan dan erg prettig zijn. In de ochtend iets warms eten is goed, omdat je dan het Aarde-element helpt. Dat is tussen 7 en 11 uur. Dan zijn de maag en de milt op hun sterkst.
Waarom kan je gewicht per dag zo erg verschillen? Zout: Door zoute dingen te eten, houdt je lichaam meer vocht vast waardoor je zwaarder weegt. Denk bijvoorbeeld aan chips, soep, stamppot, kaas, worst, kant en klaar maaltijden etc. Dit zie je de volgende dag terug op de weegschaal.
Soep maken met extra veel groenten. Als je gezond wil eten, dan helpt soep je daar zeker bij. Soep is namelijk het ideale gerecht om extra veel groenten in te verwerken. Maak bijvoorbeeld een goedgevulde groentesoep of broccolisoep met extra groente.
Bottenbouillon bevat collageen. Collageen is een soort lijmmiddel in ons lichaam. Het zorgt voor sterke botten, gezonde gewrichten maar is ook belangrijk voor een elastische huid, haren en nagels.
Dient de soep als voorgerecht bij een meergangendiner, dan is 150 à 200 ml ruim voldoende.Maak je een maaltijdsoep, voorzie dan 500 ml soep per persoon, of iets minder als er veel extra's in zitten. Tip: check met een maatbeker hoeveel er in je pollepel kan.
Vooral mineraalrijk plat water en goed gemixte soep zijn aan te raden, om het door diarree veroorzaakt verlies aan vocht en aan minerale zouten te compenseren. Gashoudende dranken daarentegen zijn te vermijden, want ze veroorzaken een opgeblazen gevoel.
Eerste hulp bij diarree
Je lijf verliest veel zout bij diarree, dat kun je aanvullen met een kop bouillon of soep. Heb je hevige diarree? Ga dan voor een oplossing met rehydratatiezouten, zoals ORS. Kies vooral voor voeding met oplosbare vezels, zoals groenten, fruit en peulvruchten.
Soep kun je nog 2 dagen bewaren in de koelkast.
Soep levert ook groenten, waardoor je minder groenten moet eten bij je warme maaltijd. Indien je het aandeel groenten bij de warme maaltijd te veel vindt, kan je een deel vervangen door een kom soep die voldoende groenten bevat.
Bij soep in blik gaat het niet alleen om wat er in het blik zit, maar ook om het blik zelf. In veel voedingsmiddelen uit blik of pak zit de hormoonverstorende stof Bisphenol A, oftewel BPA. Het binnenkrijgen van deze stof is echt niet gelijk ziekmakend, maar het kan wel schade aanrichten aan de gezondheid.
Soep levert over het algemeen weinig calorieën, afhankelijk van hoe je de soep maakt. Een soep op basis van veel groenen en peulvruchten, levert per portie van 250 ml ongeveer 100 – 150 calorieen.
Koffie en (liefst) thee - en dan wél de variant zonder suiker en melk graag - tellen ook mee in de dagelijkse hoeveelheid water. Soep, bouillon of yoghurt tellen trouwens ook mee als vocht.
Het Beste Van Soep
Kies voor een soep met weinig calorieën. Dit zou tussen de 100 tot 150 calorieën per portie moeten zijn. De soep moet weinig zout bevatten. Vermijdt crèmeachtige soepen en kies als alternatief voor bouillon zoals kip- of groente bouillon.