Je herkent dit misschien niet direct als emotie-eten, maar verveling en eten uit verveling is wel degelijk eten uit emotie: een manier om even niet te voelen wat er echt speelt. In plaats van accepteren dat je je verveelt en daar je weg in vinden, eet je.
Eten zorgt voor het vrijkomen van gelukshormonen. Omdat lichaam en geest een eenheid vormen, weet je geest zichzelf te helpen: Als het zich verveelt, gestresst is, of iets dergelijks, roept het een hongergevoel op. Eten helpt dan op lichamelijk niveau om beter met het negatieve gevoel om te gaan.
Dat je geneigd bent (door) te eten terwijl je vol zit, heeft voor een deel te maken met je brein. Toen onze prehistorische voorouders rondtrokken, was voedsel nog een schaars goed. Als er zoet, vet en calorierijk eten was, dan was het overlevingstechnisch gezien handig om je daar zo vol mogelijk mee te proppen.
Stem eerst af op je lichaam.
Fysieke honger gaat gepaard met fysieke sensaties die moeilijk te missen zijn. Je maag kan leeg aanvoelen of gaan rommelen, terwijl je energie misschien wat laag is. En hoe langer het is sinds je laatste maaltijd, hoe sterker deze signalen zullen worden, zegt Albers.
Vaak is het handig om afleiding te zoeken. Bel iemand op, ga een stukje wandelen of houd een dagboek bij. Regelmatig eten, nooit een maaltijd overslaan en gezonde snacks meenemen kunnen ervoor zorgen dat de bloedsuikerspiegel stabiel blijft en eetbuien worden voorkomen.
Wanneer je een eetbui hebt, heeft dat vaak een oorzaak die niets te maken heeft met fysieke trek hebben. Stress, een slechte dag of eenzaamheid; ze behoren allemaal tot de oorzaken. Neem op het moment dat je een eetbui voelt opkomen even tijd voor jezelf.
Bij spanning, stress of een baalmoment grijpen we al snel naar eten waarmee we ons beter voelen. Een reep chocolade, een zakje chips. Voedsel wordt troosteten, zeggen onderzoekers, als het ons herinnert aan betere momenten.
Een van de bekendste en meest effectieve eetlustremmer is gember. Gember is een wortel die je stofwisseling verhoogt en zorgt voor minder trek. Het is niet voor niets dat er vaak gemberthee wordt gedronken tijdens een dieet. Voor de rest is het belangrijk dat je op dagelijkse basis genoeg vezels binnenkrijgt.
Beide woorden betekenen 'wens om te eten'. Maar bij honger geeft het lichaam signalen dat het voedsel nodig heeft, bijvoorbeeld door het samentrekken van de maag. En bij trek gaat het om een lustgevoel veroorzaakt door bijvoorbeeld het water dat je in de mond loopt.
Bij stress merk je vaak dat er iets in je eetpatroon verandert. Dat kan ook betekenen dat je meer of minder honger hebt. Let goed op wat je eet want je kunt stress verminderen door op je voeding te letten.
Er kan een onderscheid worden gemaakt tussen sacraal kannibalisme, met een meer symbolisch of ritueel karakter, en profaan kannibalisme, waarbij mensenvlees puur als voedsel wordt gezien.
Eten tot je ziek wordt: 180.000 Nederlanders lijden aan deze eetstoornis. Binnen twee uur al het eten dat je kunt vinden naar binnen werken, totdat je er ziek van wordt. En in het extreemste geval zelfs knock-out gaat. Daar hebben naar schatting 180.000 Nederlanders wekelijks last van.
Uiteraard kun je jezelf maar beperkt opeten; je eigen ingewanden opeten gaat bijvoorbeeld niet en ook je eigen hersenen opeten is onmogelijk. Als je je benen zou opeten, zou je lichaam energie nodig hebben om het vlees te verteren. De energie die je nodig hebt zal vrijkomen door het verbranden van onder andere suiker.
Een te lege maag is echter ook zeker niet aan te raden. Wie gaat slapen met een hongergevoel zal moeilijk in slaap komen en vaak onrustig slapen. De hersenen blijven namelijk alerter als u trek heeft en dat houdt een ontspannen slaap tegen.
Snel afvallen doe je door bewerkte producten, suikers, brood, pasta en rijst uit je dieet te schrappen. Vervang ze door groenten, gezonde vetten en eiwitten. Blijf wel voldoende eten, anders krijg je het jojo-effect. Eet daarom 1500-1600 kcal per dag.
Afvallen wordt pas echt een succes als je minder eet én meer beweegt, want: door minder en gezonder te eten krijg je minder calorieën binnen. door meer te bewegen verbrand je meer calorieën.