Indien paarden onvoldoende beschikken over hooi of gras kunnen zij overgaan tot het knagen van hout.Dit bevredigt de natuurlijk e behoefte om te kauwen.
Kauwen op hout is een van de vele soorten stereotiep gedrag of gewoonten die paarden kunnen ontwikkelen. Stereotypisch gedrag, vaak stereotypieën genoemd, zijn repetitieve gedragspatronen zonder duidelijke functie. Ze kunnen ontstaan uit verveling of ze kunnen een coping-mechanisme zijn voor stress.
Installeer kauwbeschermers .
Kauwbeschermers, ook wel stalrandbeschermers genoemd, zijn fysieke barrières (vaak van metaal) die aan de randen van palen, muren en staldeuren zijn geïnstalleerd om het voor paarden in wezen onmogelijk te maken om op het hout te kauwen. Deze techniek wordt veel toegepast in stallen.
Natuurlijk kunt u uw schuttingen niet vervangen of uw bomen kappen, maar u kunt ze wellicht wel afdekken met PVC. Door een elektrische “hete” draad aan de binnenkant van de afrasteringslijn te spannen, houdt u uw paard ook op afstand . Maak het hout onsmakelijk.
Vooral jonge twijgen en verse schors zijn geliefd bij paarden. Schors en takken bieden extra ballaststoffen zoals de lignine wat met mate goed kan zijn voor de darmflora. Daarnaast is het ook de zoete smaak van jonge bast en takken met bladeren, vooral in het voorjaar, die paarden doet eten.
Waarom hout bijten of kribbebijten? Er zijn een aantal redenen waarom paarden dit gedrag vertonen. Verveling of frustratie, gewoonte en een disbalans in het lichaam. Paarden zijn gemaakt om hele dagen te grazen, hun interne verteringsorganen functioneren het best als zij dit natuurlijke patroon volgen.
Paarden zijn gelukkig en tevreden als aan hun basisbehoeften tegemoet wordt gekomen: contact met soortgenoten, licht, lucht en voldoende beweging. Dan zijn ze gemotiveerd, coöperatief en leergierig.
Laat je paard regelmatig zijn of haar benen stretchen en zijn of haar kin op de borst leggen. Ook de rug moet opgerekt worden door het hoofd omhoog te strekken en juist helemaal naar beneden en opzij. Tot slot is achterwaarts lopen een goede oefening wanneer je paard last heeft van een stijve achterhand.
Gaat je paard toch bokken, trek zijn hoofd dan zijdelings naar je toe. Niet aan de longeerlijn gaan hangen zodat hij terug kan trekken, maar geef een korte ruk en verplaats je (ver!) achter het paard zodat hij niet ineens voor je staat. Pak na het bokken gelijk de beweging weer op en laat hem goed doorlopen.
Lignofagie is het abnormale gedrag van het kauwen en eten van hout. Het is bij verschillende soorten aangetroffen, maar misschien het meest voorkomend bij paarden, waar het gewoonlijk eenvoudigweg "houtkauwen" wordt genoemd. Lignofagie is een vorm van de pica-aandoening, waarbij normaal gesproken niet-voedende stoffen worden gekauwd of gegeten.
Mensen die minder kunnen bewegen vanwege gezondheidsproblemen maar wel kunnen kauwen, moeten dat zoveel mogelijk blijven doen. Het is een vorm van lichaamsbeweging die meehelpt aan het actief blijven houden van de hersenen en het geheugen. Daarnaast helpt het je beter te voelen.
Om je paard snel te drogen, wrijf je hem goed droog met een handdoek. Vaak heb je meerdere grote handdoeken nodig om je paard goed droog te krijgen. Laat de vacht van je paard na het afdrogen rechtop staan in plaats dat je het plat borstelt, hierdoor droogt het haar sneller.
Vroeger hadden wetenschappers het idee dat dieren geen emoties kunnen voelen. Tegenwoordig zijn de meeste mensen (wetenschappers en ervaringsdeskundigen) het er over eens dat dieren, en dus ook paarden, wel degelijk emoties ervaren.
Raadpleeg in eerste instantie een paardentandarts of dierenarts om te controleren of er geen tandheelkundige, medische of voedingsproblemen zijn . Een dierenarts kan ook eventuele zweren of andere pijngerelateerde factoren uitsluiten die de oorzaak kunnen zijn van de noodzaak om te kauwen. Andere factoren kunnen een vezel- of vitaminetekort in de voeding zijn.
Het eten van vlas kan zeer gevaarlijk zijn en voor verstoppingen in het maag/darmkanaal zorgen, doordat het moeilijk verteerbaar is. Ook het eten van houtkrullen en zaagsel kunnen voor problemen zorgen, ondanks dat je paard er in eerste instantie geen last van lijkt te hebben.
Rijd dus altijd van achteren naar voren, en vang voor pas op zodra je voelt dat je paard echt naar voren blijft denken, voorwaartse drang heeft en contact zoekt. Het opvangen in de hand moet een gevolg zijn van impuls vanuit de achterhand waardoor je constant een elastisch contact voelt.
Door veel ruwvoer te voeren voorkom je verveeldheid en het zorgt voor een tevreden paard. Goede energiebronnen voor 'pittige paarden' is voer met een laag zetmeel en suikergehalte en hoog in vetten en vezels. Deze laatste ingrediënten zorgen voor een langzaam vrijkomende energie.
Ontspannen oortjes
Als een paard zich lekker voelt tijdens het rijden draagt hij zijn oren losjes en beweeglijk. De oortjes spitsen zich afwisselend op jou en draaien slechts kort ergens anders heen als hij even afgeleid is. Stijve, onbeweeglijke oren kunnen een indicatie zijn voor stijfheid elders in het lichaam.
Maar ze heeft wel gelijk, natuurlijk, in die zin dat paarden wel degelijk boos kunnen worden op hun mensen, en dat laten zien ook. En ook geclickertrainde paarden kunnen heel boos worden op hun mensen.
Wat is paardentherapie? Paarden reageren voornamelijk op wat mensen om hun heen doen. Dus wanneer iemand verdrietig is zal het paard deze emotie overnemen en bijvoorbeeld stil blijven staan. Paarden voelen dus heel goed emoties en gedrag aan van mensen.
Een tekort aan zout of andere mineralen merk je meestal doordat je paard likt aan handen, muren, hekken en grond eet. Door een tekort aan zout worden eiwitten en energie uit het voer minder opgenomen, wat een droge huid en snelle vermoeidheid tot gevolg kan hebben.
13. Waarom zouden paarden geen vers hooi mogen eten? Vers geoogst hooi mag pas worden gevoerd na een opslagperiode van ten minste 6 weken. De reden ligt in het restvocht van het hooi: tijdens het droogproces kunnen bacteriën en ziektekiemen zich sterk vermeerderen.
Groentes zoals boerenkool, broccoli, spruitjes, radijsjes, spinazie, komkommer en wortelen kunt u aan uw paard voeren. Dit uiteraard met mate. Vooral wortelen zijn goed voor paarden, ze bevatten bèta caroteen en bevatten weinig suikers. Let er wel op dat u de wortelen niet in ronde stukjes snijdt.
Bananen voor paarden kunnen een lekker tussendoortje voor het paard zijn. De meeste vitamines zitten in bananen. Vitamine B6 bijvoorbeeld helpt je paard bij het opbouwen van een goede weerstand. Bananen bevatten Kalium.