Gezien de werking van de darmen is het beter je paard 's ochtends eerst ruwvoer te geven en daarna pas krachtvoer. Ruwvoer brengt immers de productie van speeksel en het maagdarmstelsel van het paard op gang en het krachtvoer, wat je daarna geeft, wordt dan beter opgenomen in het lichaam.
Het eetpatroon van een koe kun je onderverdelen in ruwvoer en krachtvoer. Maar wat is nu het verschil tussen ruwvoer en krachtvoer? Voer met een hoog percentage vezels, wordt ruwvoer genoemd. Krachtvoer bevat daarentegen juist een hoog energiewaarde, lage structuurwaarde, en een kleine deeltjesgrote.
Ruwvoer is nodig om het paard bezig te houden met kauwen en speeksel te laten maken, het is een belangrijke voedingsbron, het houdt de darmflora gezond en helpt de darmmotiliteit.
Bijna iedereen voert krachtvoer (brok, muesli of slobber) en bijna iedereen vindt ook dat krachtvoer onmisbaar is in het dieet van een paard. Maar niets is minder waar. Heel veel paarden zouden gemakkelijk zonder krachtvoer kunnen, als ze maar voldoende ruwvoer van goede kwaliteit kregen.
Om de merrie in conditie te houden of op gewicht te krijgen, is het voeren van ruwvoer met voldoende voedingsstoffen, zoals luzerne, van essentieel belang.
Scheve calcium/fosfor verhouding
De ideale calcium/fosfor verhouding is 2:1, maar bij luzerne is deze 4:1. Er zit dus vier keer zoveel calcium in als dat er fosfor in zit. Een scheve calcium/fosfor verhouding kan problemen veroorzaken bij de botontwikkeling van een paard.
De Mijten Hippalgo Bodybuilder is de best geteste paardenvoer van 2022. Dit is uit de ultieme paardenvoer test gebleken van 2022. Het versnelt en verbetert de aanmaak van spieren en zorgt voor soepele spieren. Het bevat voornamelijk rijstzemelen en een hoog vetgehalte.
Krachtvoer heeft een hogere voedingswaarde dan ruwvoer. Die voedingsstoffen zijn nodig als het paard moet werken, want uit ruwvoer alleen haalt hij dan onvoldoende energie. Maar ook een paard dat niet hoeft te werken heeft een kleine hoeveelheid krachtvoer nodig voor de vitaminen en mineralen.
De maag van een paard is erg klein, ca. 8 - 15 liter. Doordat de maag zo klein is kan een paard van 600 kg niet meer dan 3 kg krachtvoer per voerbeurt verwerken. Verdeel het krachtvoer over 2 - 4 porties per dag.
Zoals de naam al suggereert geeft krachtvoer je paard extra kracht en is daarmee ideaal voor paarden die veel energie verbruiken. De grondstoffen in krachtvoer hebben een hogere energiewaarde dan ruwvoer, waardoor krachtvoer een goede aanvulling is op basisvoeder ruwvoer.
Het advies is om een paard niet langer dan 3 uur zonder ruwvoer te hebben staan, maar het mag niet langer dan 6 uur zonder staan. Anders wordt de kans op maagzweren (zeer) groot.
Rekening houdende met de hoeveelheid droge stof dat een paard maar dagelijks kan opnemen, betekent dat het paard nog 10,2 kg D.S. in de vorm van hooi kan opeten. Dat komt overeen met 12 kg hooi. Meer geven heeft dus eigenlijk geen zin en leidt tot overschot of tot te veel opname!
Een goede ruwvoervoorziening levert zeker zeventig tot tachtig procent van alle energie die het paard nodig heeft. De overige energie uit ruwvoer is al in de dunne darm opgenomen want ook ruwvoer bevat koolhydraten en eiwitten die in de dunne darm verteerbaar zijn.
Normaal gesproken kan ieder (basis)sport paard toe met een maximale hoeveelheid krachtvoer van 3 kg. Gemiddeld krijgen paarden ca. 1,5 - 2,5 kg krachtvoer per dag.
Krachtvoer, de term zegt het al een beetje, geeft je paard extra 'kracht', oftewel energie en wordt vooral gegeven aan paarden die ook veel energie verbruiken. Het is een samenstelling van verschillende grondstoffen met een hogere energiewaarde dan in ruwvoer, zoals hooi en gras zit.
Als je paard gedurende de dag lekker kan knabbelen of lekker de wei in kan, kun je het natuurlijke eetpatroon nabootsen. Zorg er daarom voor dat je paard nooit langer dan zes uur met een lege maag staat en geef minimaal drie of vier keer per dag ruwvoer.
Een normaal paard heeft voor zijn onderhoud dagelijks zo'n 1 - 1,5% van zijn lichaamsgewicht nodig aan ruwvoer (droge stof). Een paard van 600 kg heeft dus 6 tot 9 kg ruwvoer (droge stof) per dag nodig. Dat is 30 - 45 kg vers gras (ervan uitgaand dat dit uit 80% water bestaat) of 7,5 - 12 kg hooi (20% water).
3. BEPERKT KRACHTVOER. De derde vuistregel is dat een paard nooit meer dan 2kg krachtvoer per voerbeurt mag krijgen en pony's niet meer dan 1kg per voerbeurt. Ook niet al hij mager is.
Paard heter maken, maar niet dikker
Ruwvoer blijft natuurlijk altijd de belangrijkste basis. Wat betreft krachtvoer kun je kiezen uit muesli of brokken met meer koolhydraten (suiker en zetmeel) als snelle energiebron of voer met een hoger vetpercentage voor langwerkende, langzaam vrijkomende energie.
Een hoeveelheid van minimaal 1,5 kg per 100 kg lichaamsgewicht aan hooi is een goede richtlijn. Houd de conditie van de jaarling goed in de gaten. Als hij te mager wordt, dan zou je extra ruwvoer kunnen aanvullen. Let bij een jong paard goed op de voedingswaarde van het hooi.
Een zeer mager jong of oud paard zou bijvoorbeeld baat kunnen hebben bij een ruwvoer van hoge kwaliteit, bijvoorbeeld fijn, groen hooi of luzerne. Terwijl een dik paard dat moet afvallen beter gevoerd kan worden met een zeer grofstengelige kwaliteit hooi.
Een van de grootste voordelen van graanvrij paardenvoer is het minimaliseren van de opname van suiker en zetmeel. Suiker en zetmeelrijke granen hebben invloed op de bloedsuikerspiegel van het paard.
Ruwe spelt is een rustgever voor de maag en darm omdat het verhoudingsgewijs t.o.v. andere granen veel meer vezels bevat die bijdragen aan een gezonde microbiële balans in de maag en darmen en het bevat, net als haver, de goede gluten.
Merries die melk produceren hebben juist veel eiwit nodig. Daarom zit de hoeveelheid eiwit in een goede merriebrok op dertien tot vijftien procent. Deze energie uit vet komt langzaam vrij in het lichaam en is dus uitermate geschikt voor duursporters zoals endurancepaarden en dressuurpaarden.