Paardendekens worden in de zomer meestal gebruikt om het paard te beschermen tegen insectenbeten, zoals vliegen en dazen. We hebben het dan over een vliegendeken. Ook beschermt een paardendeken het dier tegen verkleuring. Sommige dieren, zoals Friese paarden, worden in de zon snel bruin.
Als de temperaturen omhoog gaan is een winter- of regendeken al gauw te warm. Dan zal je een zomerdeken willen gebruiken. Een zomerdeken is meestal ongevoerd en van katoen. Deze dekens zorgen bijna niet voor extra warmte maar zijn een mooie overgang tussen een winterdeken en helemaal niks.
Tussen de 10 en 15 graden kan je een dunne deken gebruiken. De voorkeur gaat uit naar een 0 of 100 grams deken. Of als het weer er naar is bijvoorbeeld een regendeken. Tussen de 0 en 10 graden kan je een wat dikkere deken gebruiken.
Jij hebt het zonder kleren niet te warm en niet te koud bij een temperatuur tussen de 28 en 30 graden Celsius, dat is jouw thermo neutrale zone. Voor een ongeschoren paard met wintervacht ligt deze zone tussen de -5 en +15 graden. De comfortzone bij een paard met zomervacht ligt tussen de 5 en 25 graden.
In het voorjaar en in de zomer is de omgevingstemperatuur hoger, dus kun je beter kiezen voor een dunnere deken. Kies voor een (gebreide) deken zonder voering. De gebreide dekens hebben een TOG-waarde tussen 0.9 en 1.3. Dit is geschikt voor een kamertemperatuur van 23-24 graden.
Kun je een paard in de zomer scheren? Ja, dat is mogelijk. In feite doen sommige mensen dit om zich te ontdoen van extra gewicht en ook om het paard koel en comfortabel te houden. Bovendien voorkomt het oververhitting in de zomermaanden.
Als regel zou moeten gelden dat alle dieren in een weiland schuilgelegenheid hebben. Paarden zijn niet dol op regen en hagel, maar ze zullen er niet aan doodgaan. Over het algemeen trekken ze zich wat minder aan van sneeuw. Het is in ieder geval goed dat ze voer en vers drinkwater krijgen.
Het is daarom belangrijk om actieve paarden te scheren zodat zij hun warmte goed kwijt kunnen en het zweet niet vasthouden in de dikke wintervacht. Paarden worden meestal in de winter geschoren. Als paarden in de winter toch veel buiten staan worden paardendekens gebruikt om de paarden warm te houden.
Met een dikkere deken heeft een ongeschoren paard het op stal al gauw te warm. Voor geschoren paarden is een dikke outdoordeken het meest geschikt.
Een uitrijdeken beschermt de nieren van je paard tegen koude en tocht tijdens het rijden. Vooral kwetsbaardere paarden die bijvoorbeeld geschoren zijn, hebben een uitrijdeken nodig. Ook tijdens het uitstappen kan een uitrijdeken nuttig zijn.
Staldekens zijn niet waterdicht. Het is daarom raadzaam om een waterdichte regendeken over de staldeken heen te leggen wanneer je paard naar buiten gaat. Zo staat je paard lekker warm en droog buiten.
Regendekens zijn meestal ongevoerd, hebben een fleecevoering of een 100 grams lichte voering. Een winterdeken is eigenlijk simpel gezegd een dik gevoerde regendeken. Door de dikkere vulling is deze deken geschikt voor de koudere temperaturen. Een winterdeken is meestal tussen de 200 en 500 gram gevoerd.
Paardendekens worden in de zomer meestal gebruikt om het paard te beschermen tegen insectenbeten, zoals vliegen en dazen. We hebben het dan over een vliegendeken. Ook beschermt een paardendeken het dier tegen verkleuring. Sommige dieren, zoals Friese paarden, worden in de zon snel bruin.
Het deken bestaat uit een reeks onderling verbonden elektrische draden die beschermd worden door een hittebestendige coating die, eens aangesloten, een constante bron van warmte vormt bij gebruik. De draden warmen op tot de gewenste temperatuur en kunnen voor het slapengaan, of tijdens het slapen, gebruikt worden.
Een warmtedeken is een elektrische deken waar je de temperatuur zelf van kan bepalen. 15 of 20 minuten voordat je gaat slapen, stel je de gewenste temperatuur in van je warmtedeken en als je dan in je bed duikt, is je bed lekker warm! Door de jaren heen is dit steeds populairder geworden.
De wintervacht ontwikkelt zich rond september. De meeste mensen scheren daarom in oktober, wanneer de wintervacht volledig ontwikkeld is. Hierdoor voorkom je problemen in de verharing. De vacht blijft groeien, daarom scheren de meesten hun paard nog een tweede keer in januari/februari.
Scheren prijzen variabel vanaf € 20,-
Paard dient schoon en droog te zijn bij het scheren. Indien het paard niet schoon, of droog is reken ik een verhoogd tarief. Als het paard niet scheerbaar is, door niet naleven van bovenstaande, bereken ik het volledige tarief.
Maar wanneer een paard in de wintermaanden fysieke inspanningen levert, helpt een geschoren vacht haar sneller af te koelen na een training. Reden genoeg dus om eens op een rijtje te zetten waar je zoal op moet letten bij het scheren van jouw paard.
Paarden zijn visuele denkers, ze denken niet in woorden zoals de meeste mensen, maar in plaatjes. Het is veel enger als je je angst in beelden voor je ziet dan in woorden, daarom hebben paarden meer angsten. Bovendien kan een paard niet rationeel over zijn angst nadenken zoals mensen doen.
Een zweetdeken (ook wel fleece deken genoemd) neemt het vocht van je paard op, waardoor hij sneller opdroogt. Tegelijkertijd zorgt de zweetdeken er ook voor dat je paard niet te snel afkoelt en daardoor geen blessures krijgt. Tegenwoordig is er zoveel keuze in zweetdekens.
Wollen dekens en fleecedekens worden vaak voor hetzelfde gebruikt: het warm houden van een paard na de rit (of na het wassen). Beide dekens absorberen zweet en vocht, waardoor het paard opdroogt en tegelijkertijd warm blijft.
Als het te lang en met te koud water in aanraking komt, kan dit leiden tot schade aan het weefsel met betrekking tot warmte. Watertemperatuur tussen vier en tien graden is volgens Merz ideaal voor het wassen van een paard.
Signalen van oververhitting
Wanneer je paard het te warm heeft, kunnen een aantal dingen opvallen. Verhoogde lichaamstemperatuur (normaal tussen de 37.4-38.0). Bij temperaturen boven de 40 is je paard echt oververhit!
Na het wassen kun je je paard het beste een fleecedeken omdoen. Een fleecedeken droogt sneller en houdt zolang je paard warm. Het belangrijkste is dat je, na het wassen van je paard, niet te snel van deken wisselt. Je paard gaat dan op stal met een natte deken en kan dan sneller ziek worden.