Hoe handig is dit dan in de tuin? Zeker wanneer het wat droger is, kan dit erg handig zijn. De theezakjes houden het water net wat langer vast waardoor de planten er langer van kunnen genieten. Prima zo!
Planten bemesten
Door de tannine (wat voor de bittere smaak zorgt) en antioxidanten in theebladeren, zijn ze een uitstekende meststof. Ze stimuleren de groei van planten. Als het theezakje van biologisch afbreekbaar materiaal is kun je het in zijn geheel op of in de grond leggen.
Net zoals koffiedik, helpt ook thee tegen ongedierte in je tuin. Ongedierte vindt de geur van thee doorgaans vies, dus als je wat losse thee rond je plantjes strooit, blijven die vervelende beestjes er lekker bij uit de buurt.
Door een paar zakjes op je dashboard te leggen voorkom je condensvorming aan de binnenkant van de voorruit.
Zij zegt: "Je kunt een theezakje meer dan één keer gebruiken. Dan moet je het wel bewaren in een bakje met een deksel erop, om oxidatie [een soort chemische reactie als er zuurstof bij komt, red.] te voorkomen. Dat verandert namelijk de smaak."
Wat moet ik doen met vervallen thee? De houdbaarheidsdatum van thee heeft voornamelijk te maken met een garantie voor de smaak. Wanneer thee over datum is hoef je je geen zorgen te maken dat je het niet meer kunt gebruiken.
Planten bemesten
Door de tannine (wat voor de bittere smaak zorgt) en antioxidanten in theebladeren, zijn ze een uitstekende meststof. Ze stimuleren de groei van planten. Als het theezakje van biologisch afbreekbaar materiaal is kun je het in zijn geheel op of in de grond leggen.
“Die theezakjes en koffiepads zitten vol met thee en koffie, dus het plastic is intrinsiek vermengd met nat organisch materiaal. Om dat te recycleren zou je die materialen moeten scheiden, en dat is niet realistisch.
Thee zorgt voor groei en glans
De losse blaadjes van het theezakje kan je op het oppervlak van de grond leggen. Zodra je de plant water geeft, trekken de voedingstoffen de grond in. Hartstikke simpel dus! Een andere manier is om een theezakje in het gietwater te doen en je plant hiermee water te geven.
Elke theesoort die gemaakt is van de theeplant en waar geen smaakjes aan zijn toegevoegd zijn geschikt. Een rooibos, kruiden of vruchten thee hoort hier niet bij. Een andere manier is om de gebruikte theebladeren door de potgrond te mengen. Dit werkt ook als mest.
Koffiepads en theezakjes mogen (met label en touwtje) bij het groente-, fruit- en tuinafval (gft). Gooi de zakjes en pads niet op je eigen composthoop, daar vergaan ze vaak niet snel genoeg. Losse koffie en thee mag niet door de gootsteen, maar hoort in de gft-bak of op je eigen composthoop.
Thee tegen muizen
Muizen houden absoluut niet van de geur van thee. Vooral muntthee houdt ze op afstand, maar gewone zwarte thee werkt ook prima.
Het gebruik van theezakjes is erg gemakkelijk want je hoeft alleen je hete water een smaakje te geven door het zakje eventjes in het water te dopen. Daarnaast heb je heel veel verschillende soorten smaken in theezakjes, van groene, rode tot zwarte thee.
Schenk vervolgens voldoende water in de kop of pot en geef de thee voldoende tijd om te trekken. Een groene thee laat je 1 tot 5 minuten trekken.Voor een witte thee wordt tussen de 4 en 15 minuten aangehouden. Het trekken van thee is afhankelijk van je eigen smaak.
Vanaf heden mogen alle Pickwick theezakjes bij het GFT-afval. Goed nieuws, want de theezakjes zorgen uiteindelijk voor schonere compost.
Thee is een ongekoeld product, daarom kan thee niet snel bederven. Wel kan thee smaak verliezen. We raden je daarom aan om thee niet langer dan 12 tot 18 maanden na aanschaf te drinken. Na deze periode kun je de thee dus nog steeds drinken maar is de smaak niet meer zoals ie hoort te zijn.
Je hoeft niet langer te twijfelen bij de recyclebak als het gaat om koffiepads en theezakjes. Beide mogen vanaf nu bij het groente-, fruit- en tuinafval (gft).
Bananenschillen zitten vol voedingsstoffen, zoals kalium.Gebruik bananenschillen daarom om planten een oppepper te geven, bijvoorbeeld door bananenschillen onder een plant in de aarde te begraven.
Groene en zwarte thee verlagen de bloeddruk en verkleinen de kans op een beroerte.
Bij een magnesiumtekort kun je het beste simpelweg extra magnesium geven. Geef dit niet direct via de grond, omdat je plant dan last van een calciumgebrek kan krijgen. Spuit in plaats daarvan bladvoeding waarin 2% bitterzout is opgelost op je plant.
Sommige kruidentheesoorten kunt u beter niet te veel drinken. Dat geldt voor sterrenmix, zoethout-, venkel- en anijsthee. Zoethoutthee en sterrenmix verhogen de bloeddruk. En in venkel-en anijsthee zitten bepaalde plantengifstoffen (aromastoffen).
Het advies voor volwassenen is om 3 koppen groene of zwarte thee te drinken per dag. Andere soorten thee zoals bijvoorbeeld rooibos-, gember- of muntthee, zijn eigenlijk geen echte thee want deze thee komt niet van de theeplant. Het zijn aftreksels van kruiden, planten, specerijen of een combinatie daarvan.
Thee is niet hetzelfde als water! Thee bevat cafeïne en heeft dus een dehydraterend effect. Van teveel sterke thee te drinken, zou je dus eerder uitdrogen dan andersom.