Multicookers zijn ongelooflijk handig. Ze besparen niet alleen heel wat ruimte in uw keuken door tot 11 verschillende toepassingen in één te combineren, maar ze kunnen uw eten ook veel sneller op tafel zetten met snelkoken en maken het bereiden van eten veel gemakkelijker.
Een multicooker is een apparaat waarmee u niet alleen kunt koken, maar ook kunt bakken, stomen, braden, stoven en in sommige gevallen zelfs soep klaar kunt maken. Dit alles doet u slechts met één apparaat terwijl u hier normaal gesproken meerdere pannen voor nodig hebt.
Een slowcooker heeft maar één functie en dat is het langzaam bereiden van een gerecht. Een multicooker daarentegen heeft meestal ook een slowcookfunctie, maar ook vele andere functies. Een slowcooker is vaak groter dan een multicooker en is daarom geschikter voor grotere huishoudens.
Slowcookers houden een constante, relatief lage temperatuur aan gedurende lange tijd, tenminste enkele uren. Zo gaart je maaltijd traag en komen de smaken optimaal tot hun recht. Ideaal dus voor stoofpotjes, soepen of sauzen die lang moeten garen. Intussen kun jij lekker iets anders doen.
Een liter water aan de kook brengen kost op inductie ongeveer 40 procent minder tijd dan op een keramische kookplaat. Langzame kooktechnieken, zoals sous-vide (vacuümkoken) en koken met een slowcooker, kosten vaak veel tijd en het is dan ook waarschijnlijk dat deze bereidingswijzen niet altijd even energiezuinig zijn.
Een slowcooker (we gebruiken in onze vergelijking dit model) is 220 Watt. Een multicooker (we gebruiken in dit geval de veelgebruikte Instant Pot Duo60) is 1000 watt.
De Cookeo is een slimme multicooker die is uitgerust met een intuitief en intelligent bedieningspaneel. Met zes kookinstellingen en meer dan 100 voorgeprogrammeerde recepten is Cookeo de perfecte kookassistent voor snelle en eenvoudige maaltijden.
Cookeo van Moulinex is een unieke intelligente en snelle multicooker die voor jou kookt. Cookeo is uitgerust met voorgeprogrammeerde recepten en stap-voor-stap bereidingswijzen die je het leven eenvoudiger maken en waarmee je snel en moeiteloos de heerlijkste gerechten op tafel zet.
In de Crock-Pot Express Pot maak alles in minder dan een uur klaar. De snelkookpan-technologie houdt in dat de deksel met druk is afgesloten. Door de lucht uit de pan te halen, trekken alle kruiden en sappen sneller in de ingrediënten dan in een normale pan of slowcooker.
Hoeveel stroom verbruikt een slowcooker? Gemiddeld gebruikt een slowcooker 200 watt. Dit is slechts een fractie van wat een oven gebruikt. Een slowcooker staat al snel 6 tot 8 uur aan, dat klinkt duur.
De Crock pot komt ook meerdere jaren op rij naar boven als best geteste slowcooker van de consumentenbond en heeft tevens een hele hoge klantentevredenheidscore.
Is een slowcooker veilig? Ja, de slowcooker gaart producten langzaam op een lage temperatuur. Over het algemeen tussen 75° en 120°C. Deze lagere temperatuur zorgt er onder andere voor dat met name magerder stukken vlees malser blijven en minder krimpen.
500 Slowcooker Recepten, Carol Beckerman (288 pagina's)
De slowcooker wordt met dit crockpot kookboek je beste vriend in de keuken! Je doet de ingrediënten erin en het apparaat doet de rest. Kom je 's avonds thuis, dan word je verwelkomt met de geuren van een heerlijke, zelf gemaakte maaltijd!
Moulinex Multicookers
Lekker willen koken, met maar een druk op de knop, dit doe je nu met de multicookers van Moulinex. Ook kun je de Moulinex multicooker gebruiken om rijst te koken, is dat even handig. Stomen, stoven, bakken, braden, koken en soms ook slowcooken; de Moulinex Multicookers weten er raad mee.
Kookrobots kunnen uit twee soorten bestaan: een programmeerbare pot of een keukenmachine. De programmeerbare potten ze koken alleen voedsel, dus de bereiding komt overeen met de gebruiker. In plaats daarvan de verwerkers ze bereiden ze wel voor en ze koken ze ook, maar beide functies worden afzonderlijk uitgevoerd.
Laat je de Crock-Pot slowcooker de hele dag aanstaan verbruikt hij maar ongeveer €0,37 aan stroomkosten, veel duurzamer dan gas of een oven. Het lage energieverbruik is dus ook één van de vele voordelen van een slowcooker.
Het kenmerk van een slowcooker is dat dankzij de lagere temperatuur de voedingswaarden van de diverse ingrediënten intact blijven. Daarnaast komt er nauwelijks vet aan te pas waardoor het een (zeer) gezonde manier van eten bereiden is.
Afhankelijk van het maximale vermogen van de slowcooker, het aantal uur dat hij aan staat en de stand waarop je hem zet (laag of hoog) zal het iets verschillen, maar je komt uit op iets van 10-14 cent voor acht uur slowcooken. Dit verschilt nauwelijks per model slowcooker.
De slowcooker kun je aan laten staan als je niet thuis bent. Het product is daarvoor gemaakt en is per definitie veilig. Volg wel altijd de gebruiksaanwijzing op en zorg dat de slowcooker vrij en stabiel staat; bouw hem niet in.
Ook voor ovens is gas energiezuiniger dan een elektrische oven. Onder de elektrische kookplaten zijn de inductiekookplaten het interessantste op het vlak van energiezuinigheid. Ze zijn wel wat duurder dan de traditionele platen, maar ze zijn veel veiliger, sneller en zeker ook zuiniger.
Oven, combimagnetron en magnetron
Zelfs het laten koken van een gerecht is zuiniger in de magnetron dan op het gasfornuis. De magnetron verhit het snelst en daarmee zorg je voor een lager energieverbruik. Gebruik je de oven, dan zijn heteluchtovens het meest zuinig in verbruik.
Natuurlijk kun je vlees bevroren in de slowcooker doen. De vraag is of dat wenselijk is. De slowcooker wordt aangezet op high of low en probeert op temperatuur te komen. Leg je er iets in wat bevroren is dan raakt de slowcooker een beetje van slag.