Het laken beschermt de deken tegen stof en vuil. Het is nu eenmaal gemakkelijker een laken te wassen dan een deken. Dat daarbij het gekriebel van de wol van de deken wordt tegengegaan is een prettige bijkomstigheid.
Gebruik een bovenlaken
Zorg er dan wel voor dat het goed wasbaar is, zoals katoen, en wit, zodat het in de kookwas kan. Zodat het wel tegen de vele wasbeurten bestand is.
Van transpireren krijgen we het koud, dat zorgt voor een slechte nachtrust, een deken houdt de kou tegen, dus: deken = goede nachtrust. Niet alleen je zintuigen, maar je hele lichaam is gevoelig voor prikkels.
Je lichaam bespaart op deze manier energie, dat kan worden besteed aan andere systemen zoals de spijsvertering. Lakens en dekens voorkomen dat je lichaamstemperatuur te laag wordt en je tussentijds wakker maakt. Maar bij warm weer is de verwarmende werking van de dekens de grootste vijand van jou en je slaap.
Mocht je het verschil tussen een deken en dekbed niet precies weten: een dekbed heeft pockets, gevulde vakken dus. Een deken bestaat uit 1 geheel en is niet gevuld. Een deken dubbelvouwen IN de hoes wordt afgeraden, omdat de warmte daar in kan blijven hangen en je daardoor risico op warmtestuwing hebt.
Op je zij slapen is het beste voor je lichaam, mits je met een kussen slaapt. Een kussen – in combinatie met een goed matras – zorgt er namelijk voor dat je ruggengraat recht loopt, van je heupen tot je hoofd. Op je zij slapen zonder kussen geeft zelfs een verhoogd risico op artrose in je nek.
Toch zakt onze lichaamstemperatuur tijdens de eerste uren van de nacht nog wat verder. Zo bespaart het lichaam energie die dan kan worden gebruikt voor andere functies zoals de spijsvertering. Een dekentje houdt ons dan warm.
Een kussen zorgt ervoor dat de nek in één lijn komt met de wervelkolom, ongeacht de slaaphouding. De stand van de wervelkolom wordt zo gecorrigeerd en de spieren worden ontlast. Een hoofdkussen zorgt voor comfort, een ontspannen lichaam en daardoor een betere nachtrust.
Een bedsprei beschermt je dekbed en kussens tegen stof en ander vuil. Als je wilt dat je dekbed en kussen langer mee gaan is het dus een goed idee om een bedsprei aan te schaffen.
Een hoeslaken, dus niet verwarren met een molton – of matrasbeschermer) zit dus om het matras en heeft direct contact met uw huid. Het verschil met een laken is het elastiek rondom waardoor het hoeslaken onder het matras strak getrokken wordt om plooien op bed zoveel als mogelijk te voorkomen.
Geen dekbed in de eerste twee jaar
We adviseren de eerst twee jaar geen dekbed of deken in een dekbedhoes te gebruiken. Dit kan veel te warm zijn en je kindje kan zich gemakkelijk onder of in het beddengoed wurmen. Dit kan de ademhaling belemmeren. Het verkort opmaken met een deken en lakentje is veiliger.
Het verschil is eenvoudig: een dekbedovertrek is bedoeld als hoes voor het dekbed, terwijl een laken eenzijdig is en bedoeld is om zo onder te slapen. Een laken kan bijvoorbeeld prima gebruikt worden in de zomer, als een dekbed te warm is. Kortom, er is nogal wat keus als het gaat om beddengoed.
Je stapt vaak over van wiegje naar ledikant na drie tot zes maanden. Daarna gaan baby's te veel draaien en worden ze te groot. Een wiegje is dan niet meer veilig. Je hebt niet meer nodig dan 2 molton onderleggers, 3 hoeslakens, 4 lakens en 2 dekens.
Matrasbeschermer. Een heerlijk nieuw matras in je bed, dan wil je daar natuurlijk extra lang van gaan genieten. De matrasbeschermer (ook wel molton genoemd) heeft als taak om het matras te beschermen tegen bijvoorbeeld transpiratievocht, maar ook een bijdrage te leveren in het slaapklimaat.
Pijn aan de schouder
Op je zij slapen kan namelijk de oorzaak zijn van de pijn, maar kan de last ook verlichten. Volgens dokter Rosenberg maken veel vrouwen de fout om hun arm onder hun hoofd te leggen, maar dat zet de zenuwen die je schouder, je arm en je hand controleren onder druk.
Slaaphouding: op de zij
Bovendien zorgt deze slaappositie ervoor dat je minder last zal hebben van reflux. Betekenis: Op de zij slapen duidt erop dat je sociaal bent en gemakkelijk samenwerkt met anderen; je bent immers niet bang om je gevoelens te uiten.
De rugligging met de armen omhoog is een goede houding voor de rug en werkt rimpelvorming tegen. Rugligging werkt snurken wel in de hand. De armen kunnen het beste naast het lichaam gelegd worden in tegenstelling tot naar boven omdat dit zenuwen af kan knellen.
In een heel warme kamer
Denk je dat de baby toch afkoelt 's nachts of heeft je baby wel nood aan geborgenheid, gebruik dan een licht, katoenen slaapzakje (in tetradoekstof bijvoorbeeld). Gebruik liever geen losse lakens bij baby's jonger dan 6 maanden: daar kunnen ze in verstrikt raken.
Om te beginnen is het natuurlijk belangrijk dat je je baby niet te warm kleedt. Een luier en een rompertje bijvoorbeeld volstaan al als de temperatuur 20-23 graden is. Is het nog warmer in de kamer, dan mag je je baby gewoon zijn luiertje laten slapen. Een katoenen luier is frisser dan een wegwerpluier.
Een kussen onder de benen kan ischias verlichten (pijn in de rug, heupen en buitenbenen). Als zijslaper zorgen knikkende knieën ervoor dat je heupen niet in de juiste stand staan. Als je als rugslaper met een kussen onder je knieën slaapt, zorg je voor een goede slaaphouding en kun je rugpijn en ochtendpijn verlichten.
Is het kussen te dik bij het achterhoofd, dan buigt het hoofd te ver naar voren. Met een te dun kussen buigt je hoofd te ver naar achteren. Zijslaper: mensen met brede schouders hebben een dikker kussen nodig. Voor zijslapers is het extra belangrijk dat hun schouders niet op het kussen liggen, maar er tegenaan.
Volgens veel wetenschappers is slapen op je rug ook écht de beste slaaphouding. Dat komt omdat je lichaam in deze positie volledig en goed ondersteund is. Het gewicht van je lichaam wordt dan namelijk volledig verspreid over de oppervlakte van je matras en je rug is dan in de meest natuurlijke houding.
Voor dat ultrazachte, echt hemelse gevoel van een hotelbed, is een dekbed in extrazacht dons (of een alternatief voor dons) een absolute must. Dekbedden van 100% dons zijn de meest lichte en luchtige maar ze houden je wel comfortabel warm.