Een access point is een zakelijk wifi punt. Je zorgt hiermee voor goede wifi met dekking in je hele bedrijf. Met access points stel je jouw draadloze netwerk bovendien heel precies in. Deze wifi punten hebben namelijk veel geavanceerde opties.
Reikt het wifi-bereik van je router niet ver genoeg? Dan kan je het netwerk uitbreiden met een extra router als access point. Wifi is onmisbaar en liefst wil je overal in huis van draadloos internet kunnen genieten.
Het verschil in functie is kortweg dat access points het internetsignaal bedraad binnenkrijgen en (zonder snelheidsverlies) draadloos weer uitzenden. Wifi repeaters vangen het draadloze signaal op en zenden het dan weer uit - met minimaal 50% snelheidsverlies.
Voor een compleet draadloos systeem is een mesh-netwerk geschikt, maar erg duur en minder stabiel. Kan je thuis netwerkkabels aanleggen, dan is het installeren van access points de beste oplossing voor wifi in huis. Het is goedkoper en het signaal is beter.
De meeste moderne access points ondersteunen echter Power over Ethernet (PoE), waardoor je geen externe voedingsadapter nodig hebt.
Standaard wordt de Access Point vaak in de meterkast geplaatst. Voor het beste resultaat kunt u echter de Access Point het beste in het midden van uw huis of uw kantoorruimte plaatsen, tenzij u alleen in één ruimte een goed WiFi signaal wilt hebben. Dan plaatst u hem uiteraard in die ruimte.
Kanaal 1, 6 of 11 zijn de beste WiFi kanalen omdat deze elkaar niet overlappen. Het is dan ook mogelijk om meerdere signalen naast elkaar op de 2.4 GHz band te versturen, omdat deze 100 MHz breed is en een kanaal een spectrum van 20 MHz gebruikt.
Mesh systemen verbinden je, zonder dat je het door hebt, automatisch met het sterkste wifi signaal. Het bereik in de tuin reikt tot ongeveer 8 meter.
Een accesspoint is een apparaat dat een draadloos lokaal netwerk of WLAN creëert, doorgaans in een kantoor of groot gebouw. Een accesspoint maakt via een Ethernet-kabel verbinding met een bedrade router, switch of hub en stuurt een WiFi-signaal naar een bepaald gebied.
De oplossing: een krachtig access point voor buiten
Een krachtig access point (zender) is dan de beste oplossing voor het creëren van stabiel WiFi in de tuin. U sluit het access point via een router of switch aan op uw netwerk, waarna het apparaat buiten wordt geplaatst en daar een WiFi-signaal uitzendt.
Naast het aanschaffen van een goede router is het aan te raden de router op een centrale plek in uw huis te plaatsen, zodat de dekking overal even goed is. Veel mensen zetten de router neer op de plek waar de internetaansluiting het huis binnenkomt.
Routers werken op een eigen netwerk, met een eigen IP-adres. Wanneer jij een router als acces point wil gebruiken, moet je ervoor zorgen dat beide routers op hetzelfde netwerk zitten. Dit doe je door het IP-adres van router B aan te passen, zodat deze in het bereik van router A zit.
Gebruik een switch die compatibel is met de standaard die jouw access point ondersteunt. Stop de netwerkkabel in je access point. De access point is nu voorzien van stroom én netwerk.
Wifi van je buren
Er is een grote kans dat de wifi van de buren de spelbreker is. Wanneer er te veel toestellen op een klein oppervlakte uitzenden op de 2,4 GHz-frequentie waarop het wifisignaal zit, treden er storingen op door de overbevolking van de breedband.
Het grootste verschil tussen 2,4 GHz en 5 GHz bepaalt ook meteen welke frequentie je wanneer gebruikt. 2,4 GHz biedt internet voor een groter gebied, maar offert de hoge internetsnelheid op. Terwijl 5 GHz hogere snelheden biedt, maar zich beperkt tot een kleiner gebied.
De kanalen 1, 6 en 11 zijn het meest stabiel. Kies 1 van die kanalen. Je kunt de Wifi Analyzer-app gebruiken om te zien welk van die 3 kanalen het minst druk is.
Wanneer je wifi gebruikt, verminder je ook het batterijverbruik en ondersteun je GPS-systemen om een nauwkeurige locatiebepaling te krijgen. Daarom raadt iOS aan om de wifi altijd aan te laten staan en stuurt het meldingen als je het uitschakelt.
De meest voorkomende wifi-verstoorders zijn: videobewakingssystemen of alarmsensoren, DECT-telefoontoestellen, draadloze lichtschakelaars, babyfoons, weerstations en magnetrons. Deze apparaten maken gebruik van frequenties die het wifi-signaal behoorlijk verstoren.
Een standaard wifi-modem kan gemiddeld tien apparaten een goede wifi-verbinding bieden. Dus om antwoord te geven op je vraag: als er verder geen apparaten met wifi zijn verbonden, kunnen tien mensen met hun telefoon, tablet of laptop internetten via jouw wifi-modem.
In bridgemodus worden beide netwerken van de routers aan elkaar gekoppeld en fungeert het apparaat van je internetprovider enkel als modem. Met bridgemodus is het nodig om alle apparaten dan aan je tweede router te koppelen, omdat de eerste router in bridgemodus geen IP-adressen meer zal uitdelen.
Bij het eerste type koppel je een lan-poort van de eerste router via een utp-kabel met een lan-poort van je tweede router. En wel zo dat beide routers zich in hetzelfde lan-ip-segment bevinden, zodat computers en andere netwerkapparaten met beide routers kunnen verbinden.
Je sluit één powerline adapter aan bij je router en steekt de tweede op zolder in het stopcontact. Zo creëer je daar een extra wifi netwerk met een sterk signaal zonder kabels te trekken. Valt het stopcontact op zolder onder een andere stroomgroep? Kies dan een adapter met automatische fasekoppeling.