@stefan: dubbele beplating plafonds is een techniek die wel vaker toegepast wordt. Zowel naar geluid toe als naar brandvertraging toe. Maar dan wel met ofwel de blauwe SoundBlock platen, ofwel de roze Rf-platen al naar gelang de toepassing.
Gipsplaten AK zijn gipsplaten met afgeschuinde kanten aan twee of vier zijden van de plaat. Deze afgeschuinde kanten zorgen ervoor dat je de platen naadloos kunt afwerken; voegen en naden zullen dus niet langer zichtbaar zijn.
Bij het optrekken van een (scheidings) wand gaat de voorkeur uit naar gipsplaten, vooral in droge ruimtes. Voor het werken in natte ruimtes dient ofwel gekozen te worden voor speciale groene "hydro" gipsplaten of stucplaten die iets beter tegen vochtigheid kunnen.
Zorg ervoor dat de kopse kanten van de stucplaten passend tegen elkaar aansluiten. Wanneer de kopse kanten niet goed aansluiten, dan bestaat het risico dat de open gipskern van de stucplaat te snel en ongelijkmatig water onttrekt aan de aangebrachte stuclaag. Hierdoor kunnen scheuren ontstaan.
Kies voor gipsplaten met een dikte van 12,5mm
Gipsplaten met een dikte van 12,5mm zijn het meest geschikt voor de afwerking van een plafond. Deze platen zorgen samen met de metalen onderstructuur voor een stevigere basis ten opzichte van platen die 9,5mm dik zijn.
Breng de rachels om de 40 cm (hart-op-hartafstand) haaks op de balklaag aan met snelbouwschroeven 25 mm. De maximale hart-op-hartafstand van de balken bedraagt 60 cm. Laat rondom 1 cm ruimte tussen rachel en muur in verband met het werken van de omringende constructie.
Voor het vast maken van de gipsplaten tegen het frame, dient u speciale gipsplaatschroeven te gebruiken. Deze schroeven (meestal zwarte uitvoering) gaan niet roesten en zorgen voor een trillingsvrije / brandwerende verbinding. Daarnaast raden wij aan om een speciaal bitje voor de gipsplaatschroeven aan te schaffen.
Door de combinatie van plaatmaterialen met een verschillende basissamenstelling (hout en gipskarton), kunnen er spanningen en nadelige gevolgen ontstaan. Gyproc® raadt af om een combinatie van een OSB-plaat en een Gyproc® plaat te gebruiken.
Ja! Gipsplaten hebben een sterkte zuigende werking, daarom is het belangrijk de platen voor te strijken en dan pas te behangen, verven of stuccen.
Waterwerende gipsplaten zijn gipsplaten die gebruikt worden om wanden en verlaagde plafonds van vochtige ruimtes te beplaten. De groene gipsplaten zijn waterwerend, waardoor de toepassing hiervan in kamers waarin vocht heerst geschikt is. De waterwerende gipskartonplaten zijn herkenbaar aan de groene kleur.
Kan je op gipsplaten stucen? U kunt uw wanden of plafonds van gipsplaten op verschillende manieren afwerken. Zo kun je de naden tussen de platen dicht stucen en glad afwerken of de gehele wand voorzien van een laag stucwerk. Zodat deze met latex kan worden gespoten of geschilderd.
Je kan stucplaten ook in de lengterichting op de rachels schroeven; dan zie je minder effect van eventuele oneffenheden en kan (moet) je de plaatranden wel vastschroeven. Maar dan is een rachel van 50 x 22 wel handiger: minder dicht schroeven langs de rand v.d. plaat.
Gipsplaten met afgeschuinde kant gebruikt u voor het maken van een muur. Meestal wordt een 12,5mm dikke plaat gebruikt omdat deze sterker zijn dan 9,5mm platen. De afgeschuinde kanten zijn speciaal om de naden eenvoudig af te werken.
Als je zowel het plafond als de muren gaat schilderen, begin dan altijd bij het plafond. Werk dit helemaal af (grondlaag en eindlagen) en ga dan verder met de muren. Ben je ook van plan om ramen en deuren te schilderen, zet dit dan boven aan je lijstje. De vloer doe je als laatst.
Papieren voegband is normaal het sterkste, gezien papier een enorme trekkracht kan opvangen. Dit is hetzelfde principe waarmee de platen zijn gemaakt: gips met daarrond papier, superstevig. De papieren voegband wordt ook gebruikt voor premium afwerken, waar gladheid belangrijk is, bijvoorbeeld bij plafonds.
Je kan de gipsplaten horizontaal of verticaal bevestigen. De verticale methode is de meest handige en biedt meer stevigheid.
De verf moet ongeveer 10 % verdund worden.
De verf zal op deze manier een stuk beter hechten. U krijgt zo een strakker eindresultaat. De tweede laag (en eventueel een derde laag), hoeft niet verdund te worden. Breng de tweede (en/of derde laag) op de gipsplaten pas aan wanneer de vorige laag in zijn geheel droog is.
Voorstrijk gipsplaat verven is zeker aan te bevelen. Gipsplaat heeft een grote zuigende werking en neemt het vocht van de latex verf direct op. Dit kan uiteindelijk vlekken veroorzaken en mogelijk moet je het 2-3 keer verven als je geen voorstrijk gebruikt.
Vul aan de zijkanten van de plaat de schroefgaten en plaatnaden met voegenvuller. Voor de schroefgaten gebruik je een plamuurmes, het vullen van de brede naden gaat het gemakkelijkst met een stucspaan. Werk zorgvuldig en zorg dat de gehele 'verdieping' mooi egaal gevuld is. Haal overtollige voegenvuller direct weg.
Wanneer je de volledige wand wil verstevigen zodat die later meer gewicht kan opvangen, kan je er voor kiezen om eerst een houten beplating aan te brengen. Een dubbele beplating met 2 gyproc platen kan ook, maar een houten wand is nog veel steviger.
Rekenend met de karakteristieke sterkte en stijfheid van OSB/2bij 18 mm dikte (bron: houtinfo.nl) zal de plaat ca. 400 kg kunnen dragen.
Volgens mij is het altijd de kant met de kleinste voeg die in het zicht komt.... en deze is ook de fijnste kant.
Maak de gipsplaten op maat
Dit om de naden goed af te kunnen werken. Zorg ervoor dat de dwarsnaden minimaal 25 cm verspringen. Tip! Vul de schroefgaten en de naden tussen de platen met nadenvuller.
Zorg bij het plaatsen dat er 2 tot 3 mm ruimte tussen de gipsplaat en de wand en de gipsplaat en het plafond zit. Zet de gipsplaten om de 25 cm vast met snelbouwschroeven. Gebruik hierbij een gipsplaatbitje: zo voorkom je dat je te diep schroeft.
Om een scheidingswand te kunnen bouwen, heeft u plaatmateriaal nodig. Deze gipsplaten worden op het framewerk geschroefd. De standaard gipsplaat AK heeft een dikte van 12,5 mm en is voorzien van een AK (afgeschuinde kant) zijde.